Secretarul de stat american sugerează excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului: Atacurile împotriva unei alte națiuni suverane nu vor fi tolerate

  • 02 Martie 2022 11:30
Secretarul de stat american sugerează excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului: Atacurile împotriva unei alte națiuni suverane nu vor fi tolerate

Lumea trebuie să fie alături de Ucraina împotriva Rusiei pentru a transmite un mesaj ferm că astfel de atacuri împotriva unei alte națiuni suverane nu vor fi tolerate, a fost mesajul transmis de secretarul de stat american, Antony Blinken, în intervenția sa în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, scrie caleaeuropeana.ro.

”Sunt încălcări ale omului pentru care acest Consiliu a fost creat pentru a le opri. Dacă nu ne putem uni acum, când ne vom uni?”, a întrebat oficialul american audiența, pe care a îndemnat-o să ”transmită un mesaj hotărât și unitar că președintele Putin trebuie să oprească necondiționat acest atac neprovocat, așa cum au făcut Secretarul General și Înaltul Comisar, și să retragă imediat forțele rusești din Ucraina”.

Secretarul de stat american a acuzat Rusia că ”încalcă dreptul internațional, nesocotind principiile fundamentale ale păcii și securității internaționale, creând astfel o criză umanitară”.

În acest contextul în care ”atacurile ruse vizează școli, spitale și clădiri rezidențiale”, o descriere a gravei situații din Ucraina, secretarul de stat american a punctat că nu este momentul pentru o poziționare neutră cu privire la războiul declanșat de Moscova.

”Membrii Consiliului ar trebuie să înceteze să mai folosească un limbaj care se referă la o responsabilitate egală a tuturor părților pentru atacul neprovocat de una dintre acestea. Acest lucru nu este echidistant. Este greșit și nu reușește să plaseze responsabilitatea acolo unde îi este locul. Trebuie să respingem încercările Rusiei de a justifica în mod fals că acest atac este pentru a apăra drepturile omului – deturnând termeni pe care îi rezervăm pentru cele mai grave atrocități și lipsind de respect fiecare victimă a acestor crime. Oamenii din Ucraina și din întreaga lume așteaptă de la noi să ne ridicăm și să rămânem uniți. Nu trebuie să îi dezamăgim”, a explicat Blinken.

Așa se face că secretarul de stat american a sugerat excluderea Moscovei din Consiliul ONU pentru drepturile omului după invadarea Ucrainei.

”Ne putem întreba, în mod rezonabil, dacă un stat membru al ONU care încearcă să preia controlul asupra unui alt stat membru al ONU – în timp ce săvârșește încălcări îngrozitoare ale drepturilor omului și provoacă suferințe umanitare masive – ar trebui să i se permită să rămână în acest Consiliu”, a ridicat Blinken această problemă.

Totodată, secretarul de stat a reamintit că represiunea are loc și pe teritoriul Rusiei, unde mii de persoane au fost reținute pentru simplul fapt de a demonstra pașnic împotriva invaziei în Ucraina, între care jurnaliști care reflectau aceste evenimente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău