”Se teme Putin de femeile care cer întoarcerea militarilor ruși de pe front?” (Revista presei)

  • 14 Februarie 09:41
”Se teme Putin de femeile care cer întoarcerea militarilor ruși de pe front?” (Revista presei)

”Se teme Putin de femeile care cer întoarcerea militarilor ruși de pe front?” se întreabă într-un editorial istoricul Cosmin Popa în Veridica, portalul anti dezinformare și Fake News. Putin a evitat până acum o confruntare cu femeile care cer întoarcerea militarilor de pe frontul din Ucraina. Istoria arată că, în Rusia, femeile le pot da bătăi de cap regimurilor autoritare, susține autorul.

Atunci când la 22 ianuarie 1905, femeile s-au pus în fruntea coloanei de manifestanți, condusă de controversatul preot-sindicalist Gheorghi Gapon, pentru a cere Țarului protecție împotriva abuzurilor și lăcomiei, puțini dintre cei care îl apărau pe monarh de propriul popor s-au gândit că represiunea manifestației va duce la izbucnirea unei adevărate revoluții.

Tot ele au fost cele care au ieșit în stradă în februarie 1917 pentru a cere pâine și apoi încetarea războiului.

În cele două războaie din Cecenia, mai ales în timpul primului, cel din 1994-1996, Comitetul Mamelor de Soldați, înființat formal în 1989, a jucat un rol esențial în exercitarea de presiuni asupra autorităților ruse. 

Femeile care cer revenirea militarilor din Ucraina, o problemă pentru regimul Putin. Va evita acesta o confruntare directă cu ele? se întreabă la finalul editorialului istoricul Cosmin Popa. Întregul articol pe Veridica.ro.

Ultimul editorial publicat de portalul Deschide.md semnat de analistul Politic de la București, Iulian Chifu este despre alegerile din Federația Rusă. Candidatul anti-război Boris Nadejdin și-a depășit rolul în care a fost distribuit de Kremlin” este titlul articolului.

”Alegerile prezidențiale din Federația Rusă sunt unele fără istoric. Rusia lui Putin a știut să concentreze puterea și controlul pentru a nu avea vreo supriză și a ieși cu o majoritate zdrobitoare favorabilă lui Putin” notează autorul articolului.

”Candidatul Boris Nadejdin a depus 105 mii de semnături la 31 ianuarie 2024. Dacă Putin care a depus candidatura anterior a primit acordul în câteva ore, semnăturile lui Nadejdin au fost verificate 8 zile și, la 8 februarie, a fost declarat neeligibil, fiind descalificat.

Succesul neașteptat al lui Nadejdin, efervescența pe care a stârnit-o, cozile enorme la semnături în punctele din țară și de peste hotare – acesta a ales să depună doar semnăturile de pe teritoriul național, evitând un alt motiv de descalificare a semnăturilor prin prezența pe listele sale ale unor dușmani ai regimului declarați agenți externi – au arătat că testul este prea periculos iar epopeea contra-candidatului anti-război al lui Putin s-a încheiat brusc, așa cum a fost lansată.”

Cine vrea la CSJ | Avocatul care a câștigat 100.000 de euro în România și fosta judecătoare cu un dosar pierdut la CEDO” este titlul unui articol de pe Europa Liberă.

Mihail Lvovschi și Svetlana Balmuș, avocați care pretind la fotoliul de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) au fost nevoiți să explice comisiei vetting cu ce clienți au lucrat, din ce mijloace au trăit și cum și-au cheltuit banii.

Comisia vetting urmează să audieze încă 17 candidați pentru postul de judecător al CSJ. Dintre cei 35 de candidați care s-au înscris în concurs, trei și-au retras candidaturile, iar alți trei au promovat deja evaluarea. Un avocat și doi procurori nu vor fi supuși verificărilor, după ce au primit avize favorabile din partea comisiei pre-vetting. Aflați cum au decurs interviurile cu cei doi avocați în articolul Europei Libere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău