Se prognozează o scumpire a carburanților în perioada imediat următoare

  • 06 Ianuarie 2021 13:12
Se prognozează o scumpire a carburanților în perioada imediat următoare

Având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, în perioada imediat următoare se prognozează o majorare a prețului cu amănuntul a carburanților. Consiliul Concurenței menționează că va continua să urmărească cu atenție evoluțiile de pe piața produselor petroliere și va interveni prompt în cazul identificării unor semne de încălcare a legislației concurențiale, transmite IPN.

Potrivit Consiliului, după prăbușirea fără precedent a prețului petrolului la burse în primăvara anului 2020, în ultimele luni cotațiile internaționale au avut un trend ascendent și au ajuns la nivelul de până la criză. Drept urmare, în țările din regiune s-au înregistrat majorări ale prețurilor produsele petroliere la pompă. De exemplu, în statele vecine, România și Ucraina, creșterea prețurilor cu amănuntul la benzină și motorină a constituit în medie 10-11% în ultimele trei luni.

Fiind un importator net de produse petroliere, Republica Moldova este nemijlocit influențată de evoluțiile la nivel internațional. Prin urmare, după o perioadă de câteva luni de stabilitate relativă a prețurilor cu amănuntul, în decembrie prețul la pompă a benzinei și motorinei a crescut în medie cu 4,4%, iar a gazului lichefiat – cu 6,9%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău