Se interzice scăldatul în lacurile din capitală

  • 24 Iunie 2020 10:23
Se interzice scăldatul în lacurile din capitală

Scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chișinău, nu este recomandat, din cauza necorespunderii cerințelor sanitaro-epidemiologice. În același timp, în perioada pandemiei COVID-19, este interzis accesul în zonele de agrement, inclusiv scăldatul, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), cercetările de laborator efectuate de către specialiști pe parcursul lunii iunie, arată că în lacurile din capitală și din țară sunt prezente bacteriile coliforme și E. Coli, care au fost atribuite clasei IV-V de poluare, fapt ce prezintă un risc sporit pentru sănătatea populației. De asemenea, în zona de agrement ,,Vatra” a fost depistat vibrionul holerei Non-01, care poate fi un pericol iminent prin bolile diareice acute.

Specialiștii ANSP susțin că și nisipului de pe plajele din zonele de agrement „Vatra” și  „Vadul lui Vodă” nu corespunde normelor, iar în probele luate pentru laborator a fost depistată toxocara canis, care poate provoca ,,toxocaroză” – boală parazitară, atât la copii, cât și la adulți. De asemenea, deșeurile menajere lăsate de populație în urma odihnei influențează nefast calitatea nisipului, solului și a apei din lacuri.

În perioada sezonului estival, cetățenii sunt îndemnați să respecte recomandările autorităților în domeniul sănătății publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău