Scrisoare deschisă „mass-media” lui Putin (Timpul)

  • 13 Decembrie 2013 09:46
Scrisoare deschisă „mass-media” lui Putin (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 13 DECEMBRIE

Timpul face o prezentare succintă a titlurilor din Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. În ediția de astăzi publică Principiile Generale, Cooperarea Politică și Politicile de Securitate și Afaceri Externe, Libertatea Justiției și Securitate.

Jurnalistul Marin Basarab de la Timpul îi adresează o scrisoare deschisă „mass-media” lui Putin, după ce postul rusesc de televiziune Rossia 24, a difuzat un reportaj tendențios din Republica Moldova. E ușor să găsești cea mai săracă cocioabă dintr-un sat părăsit și să spui că toată Moldova este la fel. E ușor să faci un interviu și să-l ciopârțești la montaj, denigrând intervievatul, scrie autorul, remarcând că jurnaliștii care au făcut acel reportaj nu cunosc termenii „deontologie” și „obiectivitate”.

În Jurnal de Chișinău, sociologul Lilian Negură face o analiză a atitudinii critice în Republica Moldova, observând că aceasta afectează moralul general al societății pentru că este una esențialistă și nu oferă soluții. Potrivit analistului, societatea moldovenească are nevoie de critică, însă, această critică trebuie să fie una care să vizeze emanciparea și revolta constructivă. Pentru aceasta e nevoie însă ca moldovenii să adopte o critică lucidă, care explică problemele. Critica trebuie de asemenea să presupună căutarea unei soluții și să încurajeze implicarea activă în punerea în practică a soluțiilor.

Publicistul Vitalie Ciobanu susține în Adevărul că spectacolul de miercuri în Parlament, la dezbaterea moțiunii de cenzură, a demonstrat vidul lăuntric al comuniștilor, demagogia, inconsistența argumentelor. În schimb, l-am văzut pe Iurie Leancă tot mai sigur în postura de prim-ministru, ironic și ofensiv, pregătit să facă față altercațiilor cu niște adversari vulgari. Am văzut o Coaliție solidară și hotărâtă să-și urmeze programul de guvernare. Să te opui unui parteneriat cu Uniunea Europeană, care îți oferă atâtea posibilități de dezvoltare ca popor – drepturi civice, libertatea de călătorie, justiție echitabilă, locuri de muncă, investiții în economie, modernizare, educație și evoluție culturală… – înseamnă să nu-ți pese de soarta acestei țări și de cetățenii cărora pretinzi că le iei apărarea, consideră autorului.

Din seria de subiecte despre crimele comunismului în RSSM, Adevărul dezvăluie că în timpul mișcării de eliberare națională milițienii moldoveni susțineau protestatarii anticomuniști. În 1989, ministrul de Interne al RSSM, Vladimir Voronin, solicita suplimentarea efectivului miliției și sporirea dotării tehnice pentru a contracara manifestațiile antisovietice. Totodată, se plângea că mulți subalterni refuză să-i îndeplinească ordinele și se solidarizează cu cei care cereau independență, limbă și alfabet.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău