Scriitorul Vladimir Beșleagă a împlinit 87 de ani
-
25 Iulie 2018 11:13
Cunoscutul prozator, eseist, publicist și traducător Vladimir Beșleagă, fost deputat în primul Parlament al R. Moldova, laureat al Premiului de Stat, a împlinit astăzi 87 de ani.
S-a născut la 25 iulie 1931, în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. A făcut doctorantura la aceeași instituție, având ca temă de studiu „Liviu Rebreanu, romancier”.
Și-a început activitatea literară în anii ’60. A colaborat la publicațiile „Chipăruș”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei” și a fost redactor-șef adjunct la revista „Nistru”. De asemenea, a activat în calitate de secretar al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971-1976), precum și de director al Muzeului Republican de Literatură „D. Cantemir” (1988). A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990-1994).
Cartea sa de debut „Zbânțuilă” (1956) și alte câteva opere ulterioare sunt dedicate micilor cititori. Primul roman „Zbor frânt”, reeditat de numeroase ori, este recunoscut drept una din prozele remarcabile ale perioadei postbelice, unul din romanele care au schimbat fața prozei din Moldova.
A semnat romanele „Acasă”, „Ignat și Ana”, „Durere”, „Sânge pe zăpadă”, „Cumplite vremi”, „Viața și moartea nefericitului Filimon” ș.a. Vladimir Beșleagă este autorul mai multor cărți de proză, de jurnal și lucrări dramatice: „Dialoguri literare”, „Hoții din apartamente”, „Țipătul lăstunului”, „Centenar Vasile Coroban: 1910-2010: Omul de spirit”, „Destine transnistrene”, „Misterioase sfere”, „Morții cei vii și viii cei morți”, „Nunta de aur”, ultima fiind jucată în premieră (2013) la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor” ș.a.
Este apreciat pentru intervențiile sale publicistice. Semnează tablete, eseuri, reflecții și note memorialistice în diverse publicații, colaborează cu diferite posturi de radio și televiziune.
Opera lui Vladimir Beșleagă a fost tradusă în mai multe limbi. El însuși a tradus din operele lui Longos, Erasm din Rotterdam ș.a. În 1991 a fost distins cu titlul onorific ”Scriitor al Poporului”, iar 1996 - cu „Ordinul Republicii”, returnat, în 2003, în semn de protest pentru decorarea cu acest ordin a fostului lider comunist Ivan Bodiul. În 2004 i se acordă Premiul de Excelență al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru întreaga operă literară și publicistică și în 2012 - cu titlul „Doctor Honoris Causa” al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Sursa: moldpres