Săptămâna într-o oră din 9 septembrie 2016

  • 15 Septembrie 2016 17:00
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Vineri, 9 septembrie 2016, a fost ultima zi de depunere la CEC a solicitărilor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă care vor aduna semnături în favoarea pretendenților la funcția de președinte. Astfel, dacă vor reuși în termenul stabilit să adune numărul necesar de semnături (cel puțin 15 mii) 23 de persoane ar putea fi incluse în buletinele de vot la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016.

Lista candidaților și pretendenților la funcția de președinte:

1. Marian Lupu (PDM) – înregistrat;

2. Mihai Ghimpu (PL) – înregistrat;

3. Iurie Leancă (PPEM) – a depus semnăturile;

4. Andrei Nastase – a depus semnăturile;

5. Dumitru Ciubașenco (PN);

6. Igor Dodon (PSRM);

7. Maia Sandu (PAS);

8. Ana Guțu (Dreapta);

9. Vitalia Pavlicenco (CI);

10. Mihai Corj (CI);

11. Artur Croitor (CI);

12. Valeriu Ghilețchi (CI);

13. Ion Dron (CI);

14. Roman Mihăieș (CI);

15. Ilie Rotaru (CI);

16. Vadim Brînzan (CI);

17. Ina Poponeco (Ravnopravie)

18. Silvia Radu (CI);

19. Mihail Garbuz (Patrioții Moldovei);

20. Anatol Plugaru(CI);

21. Vasile Tarlev (CI);

22. Maia Laguta (CI);

23. Geta Savitchi (CI).

***

Comisia Electorală Centrală a adoptat marți Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova. Potrivit documentului, publicitatea electorală și timpii de antenă vor putea fi difuzați numai de pe data de 30 septembrie, când va începe campania electorală.

De asemenea, posturile cu acoperire națională vor fi obligate să le ofere gratuit candidaților timp de antenă pentru a-și prezenta programele electorale: 5 minute la televiziune și 10 minute la radio.

Candidații vor beneficia și de câte un minut gratuit pe zi pentru plasarea spoturilor electorale, la instituțiile publice de radio și televiziune. Concurenții mai au dreptul la publicitate contra plată, în limita zilnică de 2 minute, la fiecare radiodifuzor. Durata minimă a unui spot electoral trebuie să fie de 30 de secunde.

Publicitatea electorală pe internet va trebui să respecte rigorile celei plasate în presa scrisă, adică să fie delimitată într-un spațiu care să informeze cititoru că este vorba despre publicitate electorală. De asemenea, dezbaterile organizate de portalurile internet trebuie să se desfășoare ca și cele televizate, oferind condiții egale tuturor candidaților.

***

Curtea de Apel Bălți a casat joi hotărârea judecătoriei Centru din capitală privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă. Reprezentanții grupului susțin că vor ataca hotărârea la Curtea Supremă de Justiție și sunt dispuși să ajungă și în instanțele internaționale.

***

Liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuc a semnat un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la sută dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă. Decretul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene la cea rusească. Potrivit fostului consilier prezidențial, Vlad Țurcanu, comentator permanent al emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, decizia lui Evgheni Șevciuk trebuie privită în contextul așa-ziselor alegeri prezidențiale din regiune care vor avea loc în decembrie și ar fi inspirată de la Moscova. Totodată, analistul susține că decretul lui Șevciuk este și un șantaj în adresa Chișinăului și Occidentului.

***

Președintele Nicolae Timofti nu va merge nici anul acesta la summit-ul șefilor de state din CSI, programată pentru 16 septembrie la Bișkek, în capitala Kîrgîzstanului. În locul lui Nicolae Timofti la reuniune va participa premierul Pavel Filip care va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu șefii statelor membre CSI, în care vor fi abordate subiecte de actualitate pentru Republica Moldova, conform executivului. Experții consideră corectă din punct de vedere politic decizia șefului statului de a refuza participarea la summit-ul CSI. Și analistul Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial, consideră că Nicolae Timofti a procedat corect în acest sens, lăsându-l pe premierul Pavel Filip să meargă la Bișkek acolo unde ar putea să aibă înțelegeri cu unii șefi de state care să ne aducă dividende. În același timp, Vlad Țurcană a dat de înțeles că Nicolae Timofti nu agreează prea mult această structură pe care o consideră învechită.

***

Parlamentul a marcat vineri în cadrul unei ceremonii festive 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. La eveniment au participat președinți, vicepreședinți și deputați ai parlamentelor din 11 țări, inclusiv europarlamentari, precum și Alteța Sa Regală Principele Radu al României. În ultimii 25 de ani Republica Moldova a obținut realizări importante, dar a avut parte și de mari eșecuri, au declarat vorbitorii în cadrul ședinței festive.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău