Săptămâna într-o oră din 8 septembrie 2017

  • 08 Septembrie 2017 14:19
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Militarii moldoveni participă la exercițiul Rapid Trident 2017 din Ucraina

Un contingent de militari din Republica Moldova participă la exerciții multinaționale în Ucraina, în perioada 7 – 23 septembrie 2017, în pofida scandalului legat de acest subiect, între Guvern și președintele Igor Dodon, care este și comandant suprem al forțelor armate. El s-a opus prezenței Republicii Moldova la aceste aplicații, iar în aceste condiții detașarea militarilor moldoveni a fost aprobată miercuri, 6 decembrie a.c., printr-o hotărâre de Guvern, intrată în vigoare în aceeași zi odată cu publicarea unei ediții speciale a Monitorului Oficial. Igor Dodon, a anunțat imediat că va suspenda decizia Guvernului, dar a depus sesizarea la Curtea Constituțională abia în după-amiaza zilei de joi, 7 septembrie a.c., însă cei 57 de militari moldoveni deja se aflau la aplicațiile găzduite de centrul de instruire de la Iavoriv. Tot joi, șeful statului a cerut pedepsirea celor care nu i-au respectat decretul.

***

Igor Dodon vrea să modifice componența CSS

Președintele  Igor Dodon, intenționează să extindă componența Consiliului Suprem de Securitate dacă reprezentanții majorității parlamentare și ai Guvernului vor continua să boicoteze ședințele Consiliului. Igor Dodon a prezidat luni, 4 septembrie a.c., o ședință de lucru privind situația recentă, legată de Consiliul Suprem de Securitate. Potrivit legislației, din Consiliul Suprem de Securitate fac parte, din oficiu, Președintele Parlamentului, Prim-ministrul, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, ministrul apărării, ministrul de interne, directorul SIS, Procurorul General și guvernatorul BNM. Însă, Igor Dodon poate prin decret să introducă membri noi în componența CSS. Amintim că săptămâna trecută, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu, au renunțat să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate deoarece pe agenda figura chestiunea privind declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin,  persona non grata pe teritoriul R. Moldova. 

***

Negocierile în formatul 5+2, în impas

Chișinăul și Tiraspolul nu au reușit să identifice poziții comune în privința mai multor subiecte care fac parte din protocolul semnat anul trecut la Berlin. Totuși, reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, care și-a încheiat vineri, 8 septembrie a.c., vizita în Republica Moldova, susține că lucrurile s-au mișcat din loc. Chișinăul menționează însă că negocierile în formatul 5+2 nu pot fi reluate atâta timp cât nu vor fi identificate soluții pe marginea unora din aceste chestiuni. Wolf Dietrich Heim a efectuat o vizită în Republica Moldova în perioada 6-8 septembrie. Ambasadorul austriac a avut  întrevederi la Chișinău cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur și Viceprim-ministrul pentru reintegrare Gheorghe Bălan, iar la Tiraspol, s-a întâlnit cu reprezentantul politic al regiunii transnistrene în procesul de negocieri, Vitali Ignatiev.

***

Un nou eșec pentru Consiliul municipal Chișinău

După tentativa eșuată de săptămâna trecută, Consiliul municipal Chișinău nu a reușit să se întrunească nici săptămâna aceasta în ședință, din lipsă de cvorum. Ședința programată pentru joi, 7 septembrie, a fost amânată pentru săptămâna viitoare deoarece consilierii socialiști au părăsit sala de ședințe invocând faptul că nu pot să voteze proiecte despre care nu au primit  rapoarte. Pe de altă parte, consilierii liberali spun că din cauza aleșilor socialiști, în Capitală, proiectele importante sunt puse în pericol.

***

Dorin Chirtoacă în fața unui nou dosar penal

Dorin Chirtoacă ar putea fi cercetat într-un nou dosar penal, în care este bănuit de depășirea atribuțiilor de serviciu la executarea unor hotărâri judecătorești privind asigurarea cu locuințe a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor. El este bănuit că ar fi încheiat 81 de tranzacții de împăcare și a achitat din mijloace ale bugetului municipal peste 66 de milioane de lei, mai multor categorii de bugetari care, potrivit legii, urmau a fi asigurați cu spațiu locativ. Potrivit procurorilor, municipalitatea era obligată să acorde familiilor locuințe cu drept de folosință și nicidecum să le ofere mijloace financiare pentru procurarea spațiului locativ în proprietate privată. Dorin Chirtoacă respinge acuzațiile și dă vina pe Guvern și Parlament pentru că au aprobat o lege ”populistă și fără acoperire financiară”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău