Săptămâna într-o oră din 31 mai 2019

  • 31 Mai 2019 17:17
Săptămâna într-o oră din 31 mai 2019

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Coaliție PDM-PSRM?

Partidul Democrat a lansat vineri, 31 mai a.c., o invitație la dialog Partidului Socialiștilor pentru crearea unei majorități parlamentare. Mai mult, democrații au anunțat, după o ședință a formațiunii, că ar fi gata să accepte unele condiții ale PSRM, inclusiv să le ofere socialiștilor funcția de președinte al Parlamentului. La briefing-ul democraților a fost prezent și liderul PDM Vlad Plahotniuc, acesta negând informațiile apărute în presă că ar fi avut probleme de sănătate. Analiștii politici consideră că cele două formațiuni ar fi convenit demult în privința alianței de guvernare, urmând doar ca înțelegerile să fie oficializate.

**

Rusia, SUA și UE își trimit emisarii la Chișinău

Emisarii Rusiei, Statelor Unite și Uniunii Europene vor veni la începutul săptămânii viitoare la Chișinău în contextul negocierilor politice privind crearea unei alianțe de guvernare în Rep. Moldova. Vizita vicepremierului rus Dmitri Kozak, reprezentant special al Kremlinului pentru relația cu Rep. Moldova, a fost anunțată încă de miercuri de președintele Igor Dodon, aflat la o reuniune în Nur-Sultan, capitala Kazahstanului. La Chișinău se vor mai afla în aceeași perioadă comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn și directorul oficiului pentru afaceri din Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden. Comentatorii politici de la Chișinău consideră că aceste vizite arată interesul  actorilor politici din afară pentru situația din Rep. Moldova.

**

Expert-Grup: creșterea economică, subminată de instabilitatea politică și de politicile populiste promovate de Guvern înainte de alegeri

Instabilitatea politică din Republica Moldova și efectele adverse ale politicilor promovate de Guvern în contextul recentelor alegeri legislative ar putea submina creșterea economică din următorii doi ani, potrivit unei analize prezentate joi, 30 mai a.c., de Centrul Expert-Grup. Mai mult, din cauza deficitului bugetar, autoritățile ar putea recurge la creșteri de taxe și impozite, potrivit analiștilor. Experții prognozează și o creștere a inflației care va ajunge la 8-9% către sfârșitul anului. În anul 2018 veniturile populației au crescut cu aproape 10 la sută. Această creștere, însă, nu este sustenabilă din punct de vedere economic, mai spun specialiștii.  

**

ACUM propune ca funcția de procuror-șef să poată fi deținută și de cetățenii străini

Deputații Blocului ACUM au făcut publică săptămâna aceasta o inițiativă legislativă de modificare a legii privind Procuratura. Ei consideră că Procuratura din Republica Moldova nu este independentă, fiind controlată politic. Una dintre schimbările propuse vizează excluderea condiției ca procurorul general să fie cetățean al Republicii Moldova. Deputații blocului au organizat marți, 28 mai a.c., la Parlament o dezbatere, la care însă n-au participat reprezentanții Procuraturii și ai Ministerului Justiției, deși au fost invitați. Procuratura Generală a anunțat că nu a participat la evenimentul organizat de deputații ACUM pentru a nu implica instituția în luptele politice.

**

Vizitele peste hotare ale lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a participat marți și miercuri, 28 și 29 mai, la o reuniune a Uniunii Economice Eurasiatice în capitala Kazahstanului, unde s-a văzut cu președintele rus Vladimir Putin, după care a mers într-o vizită, la fel de două zile, în Rep. Bașkortostan din Federația Rusă. Potrivit unei analize a Centrului de Politici și Reforme vizitele lui Igor Dodon peste hotare au costat bugetul public național aproape 3 milioane de lei. Doar 13% din acestea au avut drept destinație un stat din Uniunea Europeană, iar 46% din deplasări au fost efectuate în Federația Rusă, potrivit unor date oferite de președinție la solicitarea organizației non-guvernamentale. 

**

Rezultate finale la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central de la București a anunțat miercuri, 29 mai a.c., rezultatele finale ale alegerilor membrilor Parlamentului European din partea României. PNL s-a clasat pe primul loc la aceste alegeri cu 27% din voturi, iar PSD și Alianța USR-PLUS au obținut câte 22.5 și 22.4% din sufragii. Pro România a acumulat 6.6%, PMP – 5.7% și UDMR – 5.4%. La urne s-au prezentat 8.954.959 din cei 18.267.732 de cetățeni români înscriși pe liste, rata de prezență fiind de 49.02%. În Rep. Moldova, aproximativ 38 de mii de cetățeni români au participat la alegeri. Unii analiști califică această participare drept una masivă comparativ cu scrutinul din 2014 și consideră că, în acest fel, românii din stânga Prutului își arată interesul pentru UE și România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău