Săptămâna într-o oră din 31 ianuarie 2020
-
01 Februarie 2020 18:27
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Academia Română: nu există limba ”moldovenească”
Academia Română se declară îngrijorată de încercarea autorităților de la Chișinău de a reintroduce noțiunea de limbă moldovenească, inventată de propaganda sovietică. Într-o declarație difuzată joi, 30 ianuarie, Academia de la București argumentează că nu există ”limba moldovenească”, ci doar limba română și mai multe graiuri ale acesteia, între care și cel moldovenesc. Academia susține că a promova ideea unei limbi „moldovenești“, distincte de cea română, nu este numai o denaturare a unei realități culturale și identitare documentată în toate sintezele lingvistice, istorice și literare, ci și o manipulare ideologică pe care comunitatea internațională nu o va accepta niciodată. Academia Română solicită autorităților din Rep. Moldova să păstreze în uz oficial noțiunile corecte și consacrate de „limba română“ și de „istoria românilor“, ca fiind ”singurele valabile pentru denominarea realităților pe care le cuprind”, potrivit Declarației.
**
Discursul lui Igor Dodon la APCE, criticat de unii analiști
Președintele Igor Dodon a ținut joi, 30 ianuarie, un discurs la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în care a vorbit din nou despre o politică externă echilibrată, proiectul unei Europe mari de la Lisabona la Vladivostok și despre recunoașterea la nivel internațional a neutralității permanente a Rep. Moldova, ca soluție pe termen lung la conflictul transnistrean. Igor Dodon a vorbit de la tribuna APCE în patru limbi. A început în engleză, a continuat în română și rusă, și și-a încheiat discursul în franceză. Discursul a fost dur criticat de opoziție și de unii analiști politici de la Chișinău care susțin că tezele enunțate de Igor Dodon la APCE reprezintă interesele Federației Ruse.
**
Platforma DA vrea o comisie pentru investigarea ”laundromatului” rusesc
Platforma Demnitate și Adevăr cere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să elucideze dosarul spălărilor de bani în valoare de zeci de miliarde de dolari, în anii 2010-2014, cunoscut ca ”laundromatul rusesc”. Deputații de la Platforma DA au declarat miercuri, 29 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că investigarea operațiunilor ilegale care au afectat grav imaginea Rep. Moldova, ar fi tergiversată, inclusiv din cauza influenței factorului politic. Experții susțin că mai important este ca organele de anchetă să devină mai active în procedurile de investigare pentru a urgenta finalizarea dosarului.
**
Guvernarea intenționează să privatizeze Metalferos
Președintele Igor Dodon a anunțat luni, 27 ianuarie, că întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare în timpul cel mai apropiat. În aceeași zi, premierul Ion Chicu a explicat într-un mesaj postat pe o rețea socială că în acest mod va fi demonopolizată piață de metale. Compania în care statul deține peste 78 la sută din acțiuni, a făcut subiectul unor investigații jurnalistice care au scos la iveală legăturile dintre politicieni și conducerea întreprinderii. Din toamnă, în urma unei decizii a Guvernului condus de Maia Sandu piața deșeurilor de metale a fost liberalizată, iar companiei i-a fost anulată exclusivitatea dreptului de export. Privatizarea Metalferos ar fi o soluție, consideră experții, remarcând totodată faptul că în ultimii 25 de ani, nicio privatizare nu a fost de succes.
**
Vlad Filat rămâne definitiv în libertate
Fostul premier Vlad Filat, care a fost eliberat din închisoare, în decembrie anul trecut, înainte de termen, va rămâne în libertate. Curtea de Apel Chișinău a respins miercuri, 29 ianuarie, recursurile depuse de Penitenciarului nr.13 și de Administrația Națională a Penitenciarelor, prin care s-a cerut suspendarea hotărârii instanței de judecată de eliberare condiționată a lui Vlad Filat. Decizia Curții de Apel este irevocabilă. Amintim că Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție într-un dosar de corupție și trafic de influență, a fost eliberat în decembrie 2019, după ispășirea a aproximativ 4 ani de pedeapsă, în urma unei hotărâri a CEDO care a constatat condițiile proaste de detenție.
**
Procurorii vor investiga finanțarea PSRM
Procurorii vor investiga sursele de finanțare a Partidului Socialiștilor, dar în cadrul a două dosare penale separate, după ce șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a dispus, în decembrie 2019, comasarea acestora. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat joi, 30 ianuarie, după ședința Consiliului Superior al Procurorilor, că cele două dosare, unul care vizează finanțarea PSRM din exterior și altul referitor la spălarea banilor de către unii fruntași socialiști, ar fi fost comasate „ilegal”. Viorel Morari se află în arest, fiind învinuit de abuz în serviciu, fals în acte și amestec în înfăptuirea justiției, pentru că l-ar fi protejat pe Vlad Plahotniuc în dosarul privind frauda bancară. Viorel Morari neagă acuzațiile.
**
Vlad Plahotniuc, pus cu poză pe lista infractorilor căutați de poliție
Fotografia fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost afișată săptămâna aceasta pe panourile de căutare de la Inspectoratele de Poliție, alături de cele ale altor infractori, printre care controversatul om de afaceri Ilan Șor și fostul deputat democrat Constantin Țuțu. Presa de la Chișinău mai relatează că un document intern a fost distribuit în inspectoratele de poliție, în care se solicită ”orientarea” polițiștilor în vederea identificării, găsirii și reținerii lui Vlad Plahotniuc. Polițiștii mai sunt informați că fostul lider democrat deține și o altă identitate pe numele de Vladislav Novak. Amintim că Vlad Plahotniuc a părăsit Rep. Moldova în iunie anul trecut după ce democrații au cedat puterea.