Săptămâna într-o oră din 30 noiembrie 2018

  • 30 Noiembrie 2018 17:55
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, votat în lectura finală

Deputații au votat în lectura finală, în ședința în plen de vineri, 30 noiembrie a.c., proiectul bugetului de stat pentru anul 2019. Veniturile bugetului public național în 2019 vor constitui 63,4 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi cu aproape 6 miliarde mai mari. Atât veniturile, cât și cheltuielile vor crește cu peste 9% față de anul curent. Deficitul bugetar va ajunge la 2,7% din Produsul Intern Brut. Opoziția parlamentară a calificat documentul ca fiind unul electoral, existând riscul ca autoritățile să nu-l poată realiza, în special din cauza suspendării sprijinului financiar extern. Pe de altă parte, reprezentanții Guvernului dau asigurări că există destule premise pentru a prognoza creșterea economică din 2019 și reluarea asistenței externe.

**

Bruxelles-ul confirmă oficial amânarea ajutorului financiar destinat Chișinăului

Doi oficiali de la Bruxelles, Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica de vecinătate Christian Danielsson și Directorul general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa și Asia Centrală Thomas Mayr Harting s-au aflat săptămâna aceasta în vizită la Chișinău pe fondul deteriorării relațiilor Republicii Moldova cu UE. Ei au confirmat oficial în cadrul unei conferințe de presă că reluarea asistenței financiare pentru Republica Moldova va depinde în mare măsură de corectitudinea alegerilor parlamentare din februarie anul viitor. În același timp, oficialii europeni au menționat că sunt necesare măsuri urgente pentru a asigura independența justiției, combaterea corupției la nivel înalt și investigarea profundă a fraudei bancare. Pe de altă parte, Guvernul susține că și-a îndeplinit angajamentele și sugerează că cerințele prea dure ale europenilor ar avea legătură cu perioada electorală.

**

Sondaj ASD: Patru partide ar intra în Parlament pe liste

Patru formațiuni politice – PSRM, PDM, PAS și Platforma DA – ar intra în Parlament pe liste de partid, la viitoarele alegeri, potrivit datelor unui sondaj făcut public luni, 26 noiembrie a.c., de Asociația Sociologilor și Demografilor. Partidul Socialiștilor conduce în intențiile de vot cu aproape 33 la sută din sufragii. Partidul Democrat, aflat la guvernare, ar obține 11,5%, iar opoziția de dreapta constituită din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, care vor forma un bloc electoral, ar lua împreună 21 la sută din voturi. Niciuna dintre formațiunile susmenționate nu va putea însă forma o guvernare de sine stătător, iar alianțele sunt posibile atât de centru-stânga cât și de centru-dreapta, potrivit experților. În topul încrederii în politicieni conduce Igor Dodon, șeful statului fiind urmat premierul Pavel Filip și de liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase.

**

Migrația politică în actualul Parlament

Structura apartenenței partinice și de grup a deputaților actualului Parlament, al cărui mandat a expirat vineri, 30 noiembrie a.c., a suferit schimbări esențiale de la alegerile legislative de acum patru ani. Nu mai puțin de 38 din cei 101 deputații aleși la 30 noiembrie 2014 și-au părăsit fracțiunile partidelor pe ale căror liste au intrat în Parlament. Fracțiunea PLDM (23 mandate la început), care a fost cea mai afectată de traseism politic, a fost părăsită de 18 deputați și a rămas cu doar 5 parlamentari la final (-18). De la PCRM au plecat 15 din cei 21 de deputați aleși pe listele comuniștilor (-15), iar PL a rămas cu 9 din cele 13 mandate obținute în urmă cu patru ani (-4). PSRM are o singură pierdere, păstrându-și 24 din cele 25 de mandate inițiale (-1). Singura fracțiune care a beneficiat de pe urma migrației politice este PDM care după ce a obținut 19 mandate la alegerile din 2014 a ajuns să numere oficial 42 de deputați (+23). 

**

Octavian Armașu, numit guvernator al BNM

Parlamentul l-a numit joi, 29 noiembrie a.c., pe ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, după ce fostul șef al Băncii Centrale Sergiu Cioclea și-a prezentat demisia din motive personale. Hotărârea a fost aprobată cu votul majorității parlamentare, în timp ce opoziția l-a criticat pe Octavian Armașu acuzându-l de neprofesionalism și de faptul că va fi controlat de actuala guvernare. Octavian Armașu a respins însă acuzațiile.

**

Cabinetul Filip a condamnat agresiunea Rusiei față de Ucraina în Marea Neagră

Guvernul a condamnat miercuri, 28 noiembrie a.c., agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în urma sechestrării duminică a trei nave ucrainene în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe extraordinare convocate de premierul Pavel Filip. În același timp, experții de la Chișinău atenționează că escaladarea conflictului dintre Ucraina și Rusia afectează direct securitatea Republicii Moldova și accentuează amenințările pe care le comportă prezența militară rusă în regiunea separatistă transnistreană.

**

Forumul mass-media 2018: jurnaliștii independenți sunt intimidați și tot mai amenințați

Condiția jurnalistului din Republica Moldova a fost unul dintre subiectele discutate anul acesta la forumul mass-media organizat în perioada 29 – 30 noiembrie a.c., la Chișinău. Jurnaliștii independenți muncesc în condiții de insecuritate, fiind tot mai amenințați și mai intimidați în activitatea lor, în special în perioada dinaintea sau pe durata campaniilor electorale. Totodată, potrivit experților, problemele cele mai grave ale presei din R. Moldova rămân propaganda străină și dezinformarea.

**

Andrian Candu, în vizită la București

Președintele Parlamentului Andrian Candu a efectuat în perioada 26-27 noiembrie 2018 o vizită în România unde s-a întâlnit cu președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, precum și cu ambasadorii acreditați pentru Republica Moldova, cu reședința la București. Andrian  Candu și-a exprimat dorința de a-și încheia mandatul așa cum l-a început – printr-o vizită la București, pentru a mulțumi autorităților din România pentru suportul acordat Republicii Moldova”. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte legate de proiectele comune, cum ar fi renovarea grădinițelor din Rep. Moldova cu sprijinul guvernului de la București sau gazoductul Iași-Ungheni ce urmează a fi prelungit până la Chișinău.

**

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău