Săptămâna într-o oră din 30 iunie 2017
-
02 Iulie 2017 12:47
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Pavel Filip, chestionat în plenul APCE în privința sistemului mixt, furtului miliardului și luptei împotriva corupției
Premierul Pavel Filip a susținut luni, 26 iunie a.c., un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Strasbourg în care a vorbit despre starea reformelor din R. Moldova și planurile existente. El a insistat că proiectul de modificare a sistemului electoral va fi supus în continuare dezbaterilor publice, dar oricum nu se va ajunge la un consens absolut deoarece societatea în R. Moldova este divizată și polarizată. Premierul Pavel Filip a declarat, în Adunarea Parlamentară, că Republica Moldova ia în calcul recomandările Comisiei de la Veneția, astfel încât acestea să asigure respectarea tuturor normelor democrației. De asemenea, Pavel Filip a fost întrebat de deputații APCE despre lupta împotriva corupției și dosarul legat de fraudele din domeniul bancar.
***
25 de europarlamentari cer Chișinăului să renunțe la modificarea sistemului electoral
Un grup de 25 de europarlamentari a adresat luni, 26 iunie a.c., o scrisoare președintelui Igor Dodon, premierului Pavel Filip și președintelui Parlamentului, Andrian Candu în care le cer autorităților de la Chișinău, să renunțe la schimbarea sistemului de vot. Această intenție ridică îngrijorări serioase referitoare la angajamentele pe care și le-a luat conducerea de la Chișinău față de procesele democratice, se arată în document. Parlamentarii europeni fac trimitere la opinia Comisiei de la Veneția, care nu recomandă schimbarea sistemului de vot. Potrivit acestora, adoptarea reformei electorale, fără transparență și fără consultarea pe larg a societății, ar putea fi înțeleasă că aceasta va fi în beneficiul unui grup restrâns de persoane, și nu îl al populației. Ei le atrag atenția autorităților că trebuie să se preocupe de problemele reale ale societății, precum corupția, investigarea fraudei bancare de proporții, reformarea justiției, libertatea presei și bunăstarea populației.
***
Un nou plan de acțiuni pentru guvernare în a doua jumătate a anului 2017
Între timp, liderul PD Vlad Plahotniuc a reiterat marți, 27 iunie a.c., intenția formațiunii de a vota proiectul modificării sistemului electoral și în a doua lectură, dar ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția. El a menționat că în cadrul discuțiilor cu oficialii europeni nu a fost condiționată acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro de renunțarea la modificarea sistemului electoral. În cadrul briefing-ului tradițional de marți al democraților, Vlad Plahotniuc a anunțat că guvernul va elabora un nou plan de acțiuni pentru a doua jumătate a anului curent care va include o serie de priorități pentru perioada imediat următoare.
***
Igor Dodon, la sfat cu presa de pe ambele maluri ale Nistrului
Președintele Igor Dodon a participat în seara zilei de marți, 27 iunie a.c., la un club de presă cu jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului, organizat la vila prezidențială de la Holercani. Șeful statului a vorbit despre federalizarea R. Moldova, l-a recunoscut drept „președinte” pe liderul separatist de la Tiraspol și nu a exclus posibilitatea revenirii la grafia chirilică în procesul de negocieri pe marginea reglementării transnistrene. Prin declarațiile sale, Igor Dodon creează un precedent periculos pentru reglementarea conflictului transnistrean și ar trebui inițiat un referendum pentru demiterea sa, atenționează experții politici de la Chișinău.
***
Șeful statului vrea o nouă strategie a securității naționale
Președintele Igor Dodon a semnat marți, 27 iunie a.c., un decret privind retragerea Proiectului strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte Nicolae Timofti. Comunicatul oficial motivează decizia șefului statului prin faptul că documentele nu mai corespund schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate. Decizia este criticată la Chișinău de deputați și experți, care consideră că Igor Dodon va include în proiectul noii Strategii prevederi ce contravin intereselor Republicii Moldova.
***
Lăsat fără imunitate, Evgheni Șevciuk s-a refugiat în dreapta Nistrului
Pretinsul Soviet Suprem de la Tiraspol i-a ridicat miercuri, 28 iunie a.c., imunitatea fostului lider al regiunii separatiste transnistrene, Evgheni Șevciuk. Potrivit agenției oficiale de la Tiraspol, acesta este cercetat într-un dosar penal fiind acuzat de delapidare de bani publici și că ar fi sustras din bugetul regiunii separatiste peste 8 milioane de dolari. De asemenea, el ar mai fi acuzat de contrabandă și amnistierea unor deținuți. În aceeași zi, Evgheni Șevciuk a scris pe o rețea de socializare că s-ar afla pe malul drept al Nistrului și că a părăsit regiunea transnistreană din cauză că viața sa s-ar afla în pericol, iar dosarele penale deschise pe numele său nu sunt altceva decât o „reglare de conturi”. Faptul că fostul lider transnistrean și-ar fi găsit refugiu pe malul drept al Nistrului fără să fie inculpat și judecat pentru că a sfidat normele constituționale, reprezintă o palmă dată sistemului de drept al R. Moldova, susține comentatorul politic Vlad Țurcanu.