Săptămâna într-o oră din 29 septembrie 2017

  • 29 Septembrie 2017 18:46
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

CEC a aprobat devizul de cheltuieli pentru referendumul anti-Chirtoacă

Organizarea referendumului de revocare a primarului general al Chișinăului Dorin Chirtoacă va costa aproape 9 milioane de lei, potrivit devizului de cheltuieli aprobat marți, 26 septembrie a.c., de Comisia Electorală Centrală. Decizia privind sumele prevăzute pentru organizarea plebiscitului urmează să fie luată de Parlament, iar șeful legislativului Andrian Candu a declarat că alocarea banilor va fi aprobată pentru a se respecta legislația.

**

PL face apel către cetățeni să boicoteze referendumul din 19 noiembrie

Partidul Liberal va boicota referendumul pentru demiterea primarului Capitalei Dorin Chirtoacă inițiat de socialiști. Într-o conferință de presă susținută miercuri, 27 septembrie, liderul PL Mihai Ghimpu a chemat cetățenii să boicoteze plebiscitul din 19 noiembrie astfel încât acesta să fie invalidat și a făcut apel la partidele proeuropene să susțină demersul liberalilor.

**

Dorin Chirtoacă acuză procurorii de abuz și anunță că se va plânge la CEDO

Miercuri, 27 septembrie a.c., a avut loc o nouă ședință în dosarul ”parcărilor cu plată” în care primarul Dorin Chirtoacă este acuzat de trafic de influență, la care urma să înceapă examinarea în fond. Magistrații au decis însă să examineze decizia procurorilor de înlăturare din proces a doi avocați ai primarului. Dorin Chirtoacă i-a acuzat pe procurori de abuz și a anunțat că se va plânge la CEDO. Procurorul de caz respinge acuzațiile.

**

Societatea civilă îngrijorată de inițiativa privind finanțarea de la stat a ONG-urilor

Guvernul a venit săptămâna aceasta cu o idee de inițiativă legislativă privind finanțarea de la stat a organizațiilor neguvernamentale. Intenția executivului de a susține financiar prin lege ONG-urile neliniștește însă societatea civilă, care este îngrijorată ca banii ar putea fie distribuiți pe criterii politice, după cum susține directorul Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea. Directorul Asociației Promo-Lex, Ion Manole afirmă că autoritățile ar trebuie să promoveze proiectul de modificare a legislației în domeniul activității ONG-urilor care a fost convenit cu societatea civilă. El a semnalat că inițiativa lansată de Guvern ar putea institui un control al guvernării asupra societății civile.

**

Andrian Candu în vizită în România

Președintele Parlamentului Andrian Candu s-a aflat miercuri și joi, 27 și 28 septembrie a.c., într-o vizită în România. El a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele României Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Ministerul de externe cu șeful diplomației române Teodor Meleșcanu și a avut întrevederi cu președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea și cu președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu. După întrevederile cu președinții celor două camere ale Parlamentului de la București, Andrian Candu a declarat presei că a transmis României scuze pentru declarațiile antiromânești ale președintelui Igor Dodon.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău