Săptămâna într-o oră din 27 ianuarie 2017
-
28 Ianuarie 2017 16:21
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Declarațiile președintelui Republicii Moldova au fost și săptămâna aceasta în centrul atenției opiniei publice constituind de altfel principalul subiect de dezbatere și analiză pentru comentatorii politici. Luni, 23 ianuarie a.c., Igor Dodon a anunțat pe contul său de Facebook despre faptul că a inițiat procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general. Șeful statului a invocat în postarea sa mai multe încălcări procedurale la numirea procurorului general, dar nu precizează ce acțiuni concrete urmează să întreprindă.
***
Curtea Constituțională a stabilit marți, 24 ianuarie a.c., că Președintele Republicii Moldova poate refuza o singură dată, motivat, propunerea premierului pentru funcția de ministru, atunci când consideră că persoana respectivă nu corespunde cerințelor legale. Magistrații Curții au dat o astfel de interpretare după ce au examinat o sesizare a deputaților liberali care au dorit să se asigure că actualul ministru al mediului Valeriu Munteanu poate fi numit ministru al apărării în locul lui Anatol Șalaru. Numai că Igor Dodon a reacționat imediat și a comentat că nimeni nu-l poate obliga să ia anumite decizii.
***
Marți seara, Igor Dodon a organizat o conferință de presă la instituția prezidențială pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor, iar evenimentul a fost transmis în direct la postul public de televiziune. Igor Dodon a anunțat între altele că a identificat o soluție pentru dizolvarea Parlamentului de către șeful statului și anume organizarea unui referendum național prin care să obțină acest drept. Intențiile lui Igor Dodon de a organiza un referendum pentru a-și spori atribuțiile reprezintă o tentativă de instaurare a dictaturii în Republica Moldova, consideră experții. În plus, aceștia atrag atenția asupra faptului că președintele nici nu poate organiza un referendum de revizuire a Constituției.
***
Demersul nu are nici o șansă de reușită, condițiile în care pot fi declanșate alegerile anticipate sunt foarte clar prevăzute de Constituția Republicii Moldova, iar încercările lui Igor Dodon de a modifica legea fundamentală a statului în interes propriu sau în interesul PSRM se vor solda cu un eșec categoric, a comentat pe o rețea de socializare și liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
***
În aceeași conferință de presă de marți, Igor Doodon a anunțat că fracțiunea Partidului Socialiștilor a format grupul de inițiativă de organizare a unui referendum pentru anularea legii prin care creditul acordat sistemului bancar pentru acoperirea furtului miliardului să fie transformat în datorie publică. Premierul Pavel Filip consideră că inițiativa socialiștilor ar presupune cheltuieli enorme de la bugetul statului, bani care nu vor fi recuperați vreodată. Potrivit premierului, această inițiativă reprezintă o greșeală și singurul efect al unei astfel de acțiuni poate fi acela ca PSRM să găsească pretext de a-și face campanie electorală pe banii publici. Anterior Pavel Filip a declarat că adoptarea acestei legi a fost condiționată de Fondul Monetar Internațional pentru deblocarea finanțării externe a R. Moldova.
***
Igor Dodon mai vorbit și despre un plebiscit pentru reintegrarea țării după ce va fi găsită o soluție politică a diferendului transnistrean, chiar dacă liderii administrației de la Tiraspol au declarat că nu sunt interesați de subiect. Liderul separatist Vadim Krasnoselski a comentat că locuitorii din stânga Nistrului s-au pronunțat deja în cadrul unui referendum pentru independența regiunii și apropierea ulterioară a acesteia de Rusia. În alt context, aflat la vizită la Moscova, liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a inaugurat joi o reprezentanță permanentă a Transnistriei în capitala Federației Ruse. Printre prioritățile acesteia se vor afla dezvoltarea colaborării cu Duma de Stat, dezvoltarea relațiilor economice, precum și asistența juridică pentru transnistreni aflați în Rusia.
***
De asemenea, în cadrul aceleiași conferințe de presă, Igor Dodon și-a reluat atacurile asupra președintelui României, Klaus Iohannis, cerându-i să renunțe la declarații privind comportamentul politicienilor din Republica Moldova. Igor Dodon a reacționat astfel la declarația lui Klaus Iohannis privind așteptarea României ca noul președinte de la Chișinău să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale. La rândul său, Klaus Iohannis reacționase astfel după ce Igor Dodon a declarat în cadrul vizitei sale la Moscova că jumătate din teritoriul României ar fi moldovenesc.
***
Între timp, miercuri, 25 ianuarie a.c., aflat într-o vizită la Strasbourg, președintele României Klaus Iohannis a încurajat Consiliul Europei să continue să sprijine Republica Moldova. El a subliniat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că România este un "susținător fervent" al procesului democratic din vecinătatea sa, punctând, în acest context, că rolul membrilor APCE în consolidarea democrației este fundamental. "Singura cale care poată să aducă prosperitate pe termen lung statului nostru vecin este integrarea europeană. Acest obiectiv poate fi realizat doar printr-un profund proces de reforme, bazat pe asigurarea stabilității politice interne și a implicării responsabile a tuturor factorilor politici și instituționali în consolidarea acestui proces", a declarat Klaus Iohannis.
***
Reprezentanții Partidului Liberal (PL) din Parlament și Guvern au făcut joi, 26 ianuarie a.c., bilanțul unui an de aflare la guvernare împreună cu Partidul Democrat (PD) și 22 de deputați neafiliați, foști comuniști și liberal-democrați. Principala realizare, în opinia liderului liberalilor Mihai Ghimpu, este că, grație PL-ui, țara noastră continuă parcursul european și nu a căzut „în brațele” Federației Ruse. Acum un an PL a luat o decizie corectă, a menționat Mihai Ghimpu.
***
Uniunea Europeană își propune să monitorizeze mai strict modul în care sunt cheltuiți banii pe care îi acordă Republicii Moldova. Deputatul european Siegfried Mureșan a fost desemnat joi 26 ianuarie a.c., responsabil din partea Comisiei pentru bugete a Parlamentului European pe avizul privind programul de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro destinat Republicii Moldova.