Săptămâna într-o oră din 26 mai 2017

  • 26 Mai 2017 12:32
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Dorin Chirtoacă, cercetat în dosarul parcărilor

Primarul Chișinăului a fost reținut joi, 25 mai a.c., în dosarul parcărilor cu plată în care este bănuit de trafic de influență. Dorin Chirtoacă a fost dus la sediul CNA seara târziu după ce ofițerii anticorupție au efectuat percheziții la Primărie timp de aproape 4 ore și apoi și la domiciliul edilului. Procurorii îi incriminează acestuia faptul că ar fi dat indicații viceprimarului Nistor Grozavu să semneze, fără avizul Consiliului municipal, contractul cu firma austro-ungară câștigătoare a licitației pentru amenajarea parcărilor cu plată. A doua zi, Dorin Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu. Nistor Grozavu și șeful direcției transport Igor Gamrețchi au fost reținuți acum o lună în acest dosar și potrivit procurorilor, ar fi colaborat cu ancheta. Tot joi, pentru acte de corupție, trafic de influență și abuz în serviciu au mai fost reținuți secretarul Consiliului municipal Valeriu Didencu și doi consilieri municipali, Oleg Onișcenco și Ghenadie Dumanschi.

***

Partidul Liberal iese de la guvernare

Vineri, 26 mai a.c., Partidul Liberal a anunțat, după ședința Consiliului său Republican, că se retrage din coaliția de la guvernare în situația în care, în ajun, prim-vicepreședintele formațiunii, Dorin Chirtoacă, primar de Chișinău, a fost reținut de Centrul Național Anticorupție. Liderul PL Mihai Ghimpu a anunțat că toți miniștrii liberali vor depune luni, 29 mai a.c., cereri de demisie. Înainte de ședința Consiliului, liderul PL, Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu mai mulți ambasadori, printre care șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, și cu ambasadorul Statelor Unite James Petit. Mihai Ghimpu a declarat că această alianță a costat prea mult Partidului Liberal. El a calificat reținerea lui Dorin Chirtoacă drept o decizie politică. Mihai Ghimpu susține că Dorin Chirtoacă a fost reținut fără probe, iar în cazul ministrului transporturilor Iurie Chirinciuc, arestat anterior în alt dosar, probele ar fi fost trucate.

***

Fostul deputat Chiril Lucinschi, reținut în dosarul fraudelor bancare

Fostul deputat liberal-democrat, Chiril Lucinschi, a fost reținut joi, 25 mai, a.c.,  de către ofițerii CNA în dosarul fraudelor bancare de la BEM, Banca Socială și Unibank, fiind bănuit de spălare de bani. Chiril Lucinschi este cercetat și pentru faptul că în declarația sa de avere a tăinuit calitatea de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară. El a fost reținut la Mănăstirea Suruceni, după slujba de dimineață. Acesta a fost încătușat de către ofițerii CNA la ieșirea din curtea mănăstirii. Chiril Lucinschi și-a depus mandatul de deputat acum trei luni și tot atunci și-a anunțat plecarea din PLDM. Chiril Lucinschi a fost deputat PLDM din 2010 până în 2017. El este fiul fostului președinte Petru Lucinschi.

***

Premierul Pavel Filip și-a prezentat raportul în Parlament

Republica Moldova a reușit să asigure stabilitate în 2016, în pofida crizei economice și politice cu care se confrunta la începutul anului, iar 2017 va fi un an al creșterii și investițiilor, a declarat vineri, 26 mai a.c., premierul Pavel Filip care a prezentat în plenul Parlamentului raportul de activitate al executivului. Premierul a subliniat faptul că R. Moldova a reușit relansarea relațiilor cu partenerii externi, în special cu FMI. Pe de altă parte, opoziția a comentat raportul ca fiind unul laudativ și a criticat Guvernul pentru reforme de fațadă care nu au dat rezultate. Deputații și miniștrii liberali au boicotat prezentarea raportului. Guvernul Filip a fost învestit la 20 ianuarie 2016 în condițiile unei profunde crize politice și economice. Acesta a fost susținut de Partidul Democrat, Partidul Liberal și de grupuri de foști deputați comuniști și liberal-democrați. Învestirea Guvernului a avut loc în timpul unei ședințe ad-hoc, fapt ce a provocat proteste ample în societate.

***

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – RM, reunit la Chișinău

Republica Moldova înregistrează, în general, progrese în procesul de implementare a Acordului de asociere, dar sunt necesare eforturi suplimentare în special în domenii ca justiția, combaterea corupției și sectorul mass-media, au declarat europarlamentarii din cadrului Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova, care s-a desfășurat luni, 22 mai a.c., la Chișinău. Comitetul Parlamentar de Asociere UE – RM, a adoptat la finalul lucrărilor și o rezoluție în care se precizează că Republica Moldova are nevoie de o luptă reală împotriva corupției, îndeosebi împotriva celei la nivel înalt. Totodată, potrivit declarației, instituțiile statului trebuie depolitizate, iar ritmul lent de punere în aplicare a pachetului de legi privind integritatea subliniază necesitatea de a asigura un proces vigilent de selecție a conducerii și inspectorilor Autorității Naționale de Integritate. Comitetul Parlamentar de Asociere subliniază faptul că reforma sistemului electoral ar trebui să fie hotărâtă în baza unor consultări și a unui consens larg între forțele politice.

***

Prima dezbatere publică pe proiectul PD-PSRM privind sistemul mixt de vot

Deputații nu vor putea fi revocați din funcții, potrivit proiectului PD-PSRM de modificare a sistemului electoral. Acesta a fost discutat în cadrul unor dezbateri publice organizate joi, 25 mai a.c., de Parlament. Revocarea deputaților a fost unul din punctele principale cu care a fost intens promovat proiectul democraților privind votul uninominal. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a argumentat că decizia de a renunța la posibilitatea revocării deputaților a fost luată, pentru a nu pune în condiții inegale pe viitorii aleși în circumscripții uninominale, față de cei aleși pe liste de partid. Un studiu al Asociației Promo-LEX relevă că cea mai potrivită formulă ar fi păstrarea actualului sistem electoral, dar cu liste deschise, a menționat directorul de programe al organizației, Pavel Postică.

***

Proiectul de reformă a Guvernului, pe ultima sută de metri

Proiectul de lege privind reforma Guvernului va fi aprobat în cel mult două săptămâni, după care va fi transmis spre examinare în Parlament, a anunțat miercuri, 24 mai a.c.,  premierul Pavel Filip. În viitorul executiv vor fi 9 ministere în loc de 16 în prezent, iar funcția de viceministru va fi înlocuită cu cea de secretar de stat. Potrivit proiectului, în noua structură a executivului nu se vor regăsi toți miniștrii actuali, însă, odată adoptată, această lege nu va conduce la instalarea unui nou Guvern, precizează premierul Pavel Filip. Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan a precizat că, deși de pe urma reformei Guvernului unele persoane și-ar putea pierde serviciul, totuși vor fi făcute și unele economii.

***

Lipsă de consens între Chișinău și Tiraspol în privința reluării negocierilor

Chișinăul și Tiraspolul încă nu au ajuns la un consens în privința reluării negocierilor în formatul 5+2. Miercuri și joi, în Republica Moldova s-a aflat reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, care a încercat să convingă părțile să reia discuțiile. Negocierile în formatul 5+2 pot fi reluate doar după ce va exista un consens pe subiecte substanțiale de pe agenda de negocieri și care figurează și în protocolul semnat anul trecut la Berlin, a declarat Wolf Dietrich Heim. Chișinăul susține că Tiraspolul evită discuțiile. Vicepremierul Gheorghe Bălan a declarat că grupurile comune de lucru au întrevederi regulate, dar reprezentanții politici nu s-au mai întâlnit din luna martie, deoarece Tiraspolul ar evita dialogul.

***

Moscova nu renunță la ”pacificatorii” săi din regiunea transnistreană

Rusia nu-și va revizui poziția în ceea ce privește așa-zisele forțe de menținere a păcii din Transnistria. Declarații în acest sens a făcut reprezentantul special al Moscovei în problema reglementării transnistrene, Serghei Gubarev care s-a aflat la începutul acestei săptămâni într-o vizită de lucru în R. Moldova. Comentând la Tiraspol decizia Curții Constituționale de la Chișinău despre staționarea ilegală în regiune a trupelor ruse, emisarul Moscovei a menționat că mandatul militarilor ruși dislocați în regiune se va încheia doar după soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. Serghei Gubarev a acuzat autoritățile de la Chișinău și Kiev ar întreprinde măsuri unilaterale împotriva Transnistriei prin decizia de institui un control comun pe segmentul transnistrean al frontierei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău