Săptămâna într-o oră din 24 martie 2017

  • 26 Martie 2017 21:33
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Ședința comună a Guvernelor de la București și Chișinău … la Piatra-Neamț

Pentru a treia oară în ultimii cinci ani, guvernele României și R. Moldova s-au reunit într-o ședință comună pentru a se pune de acord pe marginea proiectelor derulate împreună de cele două țări. Reuniunea de joi, 23 martie a.c., de la Piatra-Neamț s-a desfășurat de această dată în format restrâns și a fost axată pe asistența tehnică și financiară acordată Chișinăului, precum și pe proiecte de infrastructură. După ședința delegațiilor oficiale, premierul Sorin Grindeanu a declarat că România va avea un dublu rol de consolidare a democrației și a instituțiilor statului în Republica Moldova și de ancorare a acesteia în spațiul european. Pavel Filip a mulțumit pentru susținerea acordată de statul român și a precizat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi funcțional până la sfârșitul anului 2018, cu un an mai devreme decât anunțase acum câteva zile ministrul economiei Octavian Calmâc.

***

Oficiul de legătură NATO  va deschis la Chișinău chiar dacă nu vrea Igor Dodon

În ciuda opoziției președintelui Igor Dodon, în luna iulie la Chișinău va fi deschis un birou de legătură NATO, a declarat premierul Pavel Filip după ședința comună a celor două guverne de la Piatra-Neamț. Pavel Filip a subliniat că neparticiparea la exercițiile militare în afara țării pe dimensiunea NATO înseamnă slăbirea armatei naționale, iar președintele Igor Dodon în calitate de comandant suprem nu ar trebui să-și dorească acest lucru. Șeful executivului de la Chișinău a precizat că Republica Moldova este o țară parlamentară și deciziile importante se iau la Guvern și la Parlament. El a reafirmat că Republica Moldova nu își va schimba orientarea ca proiect de țară și va urma drumul spre Vest. Aceasta a fost a treia ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova, precedentele două având loc în 2012 și 2015, respectiv la Iași și Constanța.

***

Parlamentul R. Moldova va boicota Adunarea Parlamentară a CSI

Republica Moldova nu va participa cu o delegație oficială la lucrările Adunării parlamentare a CSI care se va desfășura săptămâna viitoare la Sankt Petersburg, a decis joi, 23 martie a.c, Biroul permanent al Parlamentului. Potrivit președintelui Parlamentului Andrian Candu, motivul ar fi că Federația Rusă nu a transmis un răspuns oficial la nota autorităților moldovene de acum două săptămâni privind abuzurile comise de autorități ruse la adresa unor oficiali moldoveni care se deplasează în Federația Rusă. Socialiștii consideră decizia Biroului permanent ca una incorectă, menționând că în privința acestei probleme ar fi trebuit să se pronunțe Parlamentul. Șefa fracțiunii socialiste Zinaida Greceanîi a anunțat că deputații socialiști vor participa totuși la reuniune pe cont propriu.

***

Inițiativa PDM privind limitarea imunității deputaților

Parlamentul ar putea examina săptămâna viitoare un proiect de modificare a Constituției care prevede limitarea imunității deputaților, a anunțat luni, 20 martie a.c., șeful Legislativului Andrian Candu. Totuși, deputaților le rămân garanțiile constituționale, potrivit cărora, nu pot fi persecutați sau trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Inițiativa PDM de a-i lipsi pe deputați de imunitate nu va fi susținută de deputații socialiști. Președintele Igor Dodon consideră că acest proiect al PDM are scopul de a obține un instrument suplimentar de presiune și șantaj politic. Șeful statului este de părere că guvernarea va încerca să intimideze cu dosare fabricate deputații din opoziție, fie pentru a le închide gura, fie pentru a-i forța să devină „neutri”. Pentru modificarea Constituției este necesar votul a cel puțin 68 din cei 101 deputați.

***

Traian Băsescu este din nou cetățean al R. Moldova

Decretul prin care Igor Dodon l-a lipsit de cetățenia Republicii Moldova pe fostul președinte român Traian Băsescu a fost suspendat luni, 20 martie a.c., până la soluționarea cauzei în instanța de fond. Potrivit avocatului fostului lider de la Cotroceni, Andrei Bivol, Judecătoria Centru a suspendat executarea decretului contestat în scopul prevenirii consecințelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului. Prima ședință de judecată în acest caz va avea loc pe 16 mai.  Consilierul șefului statului, Maxim Lebedinschi, a anunțat că hotărârea instanței privind suspendarea decretului lui Igor Dodon ar fi fost politizată și va fi atacată la Curtea de Apel. Amintim că Traian Băsescu și soția sa Maria Băsescu au primit cetățenia R. Moldova în noiembrie anul trecut printr-un decret al fostului președinte Nicolae Timofti. Igor Dodon Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Traian Băsescu la începutul acestui an, invocând încălcări de procedură.

***

Ex-deputatul PDM Iurie Bolboceanu acuzat de spionaj și trădare de patrie

Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu a fost pus sub învinuire săptămâna aceasta fiind acuzat de spionaj și trădare de patrie. El a fost reținut pe 17 martie, însă abia luni, 20 martie a.c., procurorii au prezentat detalii privind acest caz. Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu colabora de mai mulți ani cu serviciile secrete ale unui stat străin, transmițând informații contra bani, au comunicat procurorii. Ei au refuzat să spună în favoarea cărui stat lucra Iurie Bolboceanu, dar în presă s-a scris că ar fi vorba de Federația Rusă. Potrivit acestora, Iurie Bolboceanu se întâlnea lunar cu agentul străin sub acoperire și a fost reținut vineri seara în flagrant delict în timp ce transmitea informații. La domiciliul acestuia au fost găsite materiale probatorii, inclusiv 23 de mii de dolari. Iurie Bolboceanu riscă între 12 și 20 de ani de închisoare. Marți, 21 martie a.c., fostul demnitar a fost plasat în arest pentru 30 de zile prin decizia Judecătoriei sectorului Centru.

***

CSJ: alegerea lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General, legală

Curtea Supremă de Justiție a respins joi, 23 martie a.c., demersul președintelui Igor Dodon, prin care acesta a contestat legalitatea numirii în funcție a Procurorului General Eduard Harunjen. Igor Dodon a inițiat procedura de contestare încă în luna ianuarie invocând în calitate de motiv faptul că Eduard Harunjen nu întrunea condițiile de participare la concurs în conformitate cu legea cu privire la Procuratură care interzice persoanelor ce dețin funcția de membru al CSP în ultimele șase luni să candideze la funcția de procuror general.

***

Vizită de lucru a Reprezentantului special al OSCE în R. Moldova

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, s-a aflat săptămâna aceasta, de miercuri până vineri, într-o vizită de lucru în Republica Moldova. El s-a întâlnit la Chișinău cu vicepremierul responsabil pentru reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan, iar la Tiraspol – cu reprezentantul politic transnistrean la negocieri, Vitaly Ignatiev. Chișinăul optează în continuare pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul de negocieri 5+2, dar tratativele pot fi reluate doar când vor exista rezultate concrete, a declarat Gheorghe Bălan după întrevedere. Oficialul OSCE a anunțat că părțile vor putea discuta problemele acumulate într-un format neoficial în Germania, în luna mai.

***

Tiraspolul, deranjat de ideea controlului mixt moldo-ucrainean la frontieră

Inițiativa Kievului și a Chișinăului de a institui un control comun la punctele de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean pare să deranjeze serios administrația separatistă de la Tiraspol. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, aflat marți, 21 martie a.c., la Moscova, s-a plâns vicepremierului rus Dmitri Rogozin și a cerut Rusiei să convingă R. Moldova și Ucraina să renunțe la instituirea controlului mixt la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk. Subiectul ar urma să fie discutat și la întrevederea dintre președintele Igor Dodon și liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, preconizată pentru 30 martie a.c., potrivit agenției oficiale din stânga Nistrului Novostipmr.com. Amintim că autoritățile de la Chișinău și Kiev au anunțat că intenționează să instituie un regim de control comun pe segmentul transnistrean al frontierei „pentru securizarea frontierelor, combaterea contrabandei și traficului ilicit de mărfuri”.

***

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:86 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău