Săptămâna într-o oră din 24 ianuarie 2020

  • 24 Ianuarie 2020 18:05
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii: *

Rezultatele controalelor de la Procuratura Anticorupție și PCCOCS

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a ținut  luni, 20 ianuarie, o conferință de presă pentru a prezenta rezultatele controalelor făcute la Procuratura Anticorupție și la PCCOCS – Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Dosare penale intentate fără temei, sute de persoane urmărite ilegal și tergiversarea examinării unor cauze penale importante. Sunt doar câteva dintre încălcările depistate după verificările efectuate la cele două instituții specializate, a anunțat șeful Parchetului General. Referindu-se la dosarele de corupție de rezonanță, precum ar fi cel al furtului miliardului, Alexandr Stoianoglo a spus că mai multe informații primite din România, de la DIICOT, însă în anul 2018, nu ar fi fost investigate. Totodată el a susținut că de frauda bancară s-au ocupat foarte puțin procurori.

**

Tot mai jos, în combaterea corupției

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției pentru anul 2019, dat publicității miercuri, 22 ianuarie, de Transparency International, ocupând locul 120 printre cele 180 de țări incluse în raport. Mai mult, cu un scor de 32 de puncte, Rep. Moldova se află doar pe locul 4 printre cele șase state membre ale Parteneriatului Estic, fiind depășită la acest capitol de Georgia (45 p.), Belarus (42 p.) și Armenia (42 p.), dar fiind puțin peste Ucraina și Azerbaijan (ambele cu câte 30 p.) De menționat că „0” înseamnă corupție totală, iar „100” – lipsa corupției. Rep. Moldova rămâne un stat cu un nivel ridicat al corupției, iar acțiunile întreprinse de autorități anul trecut pentru a combate corupția, în mare parte, nu și-au atins scopul, afirmă directorul Transparency  International Moldova, Liliana Carasciuc.

**

Platforma DA vrea o lege ”Magnitsky” în Rep. Moldova

Platforma Demnitate și Adevăr a propus în această săptămână un proiect de lege, pe care l-a înregistrat în Parlament, pentru adoptarea unei așa-numite ”legi, ca măsură de securitate națională. Vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, a declarat marți, 21 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă că adoptarea acestei legi este necesară pentru că ar fi un instrument legislativ care ar permite accelerarea anchetării fraudei bancare de proporții. „Legea ar fi un scut împotriva impunității și nicidecum nu ar viza doar cetățenii ruși implicați în spălarea de bani, cunoscută sub numele de „landromatul rusesc” ”, a mai spus Igor Munteanu. Potrivit deputatului, orice alte persoane care comit abuzuri grave și crime contra populației sau care săvârșesc infracțiuni contra ordinii constituționale din Republica Moldova pot fi incluse pe această listă, conform legii.

**

PAS critică proiectul propus de Guvern privind evaluarea judecătorilor

Partidul Acțiune și Solidaritate critică propunerile Guvernului pentru reforma justiției, în special proiectul ce se referă la evaluarea judecătorilor. Președinta PAS, Maia Sandu, a declarat luni, 20 ianuarie, că proiectul promovat de guvernarea PSRM deviază de la reforma inițiată de fostul Guvern, iar judecătorii vor fi în continuare supuși presiunilor politice. PAS consideră că, de fapt, actuala guvernare renunță la principiul evaluării judecătorilor de către experți de peste hotare, procedura urmând să fie efectuată de magistrați din sistem. În plus, PAS atenționează că puterea abandonează reforma Curții Supreme de Justiție și renunță la evaluarea procurorilor. Pe de altă parte, premierul Ion Chicu susține că în procesul de evaluare vor fi implicați și experți internaționali.

**

Contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău, discutat la ședința CSS

Autoritățile examinează trei opțiuni pentru anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, a declarat marți, 21 ianuarie, președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Prima opțiune ar fi atacarea în instanță a corectitudinii contractului de concesiune, deoarece ar fi fost încălcate mai multe prevederi. De asemenea, potrivit autorităților, compania concesionară nu și-a onorat planul de investiții, în valoare de 160 de milioane de euro până la sfârșitul anului trecut, iar a treia soluție vizează construcția altor aeroporturi și anularea taxei de 9 euro, acțiuni care, potrivit lui Igor Dodon, i-ar determina pe investitori să renunțe de bună voie la contract. Experții consideră posibilă rezilierea contractului, cu condiția ca autoritățile să întreprindă acțiunile necesare și să nu facă doar declarații politice.

**

CCM și-a prezentat raportul privind exercitarea jurisdicției constituționale în 2019

Curtea Constituțională și-a prezentat miercuri, 22 ianuarie, raportul privind exercitarea jurisdicției constituționale în 2019. Anul trecut, la Înalta Curte au fost depuse 235 de sesizări, potrivit raportului care precizează că 19 au fost preluate din 2018, iar altele 46, au fost transferate pentru 2020. Cele mai multe sesizări, au fost făcute de instanțele de judecată – 194. Deputații s-au adresat la Curte de 20 de ori, Comisia Electorală Centrală – de 10 ori, șeful statului și procurorul general au depus câte patru sesizări, iar avocatul poporului – trei. Cea mai importantă misiune a noii componențe a Curții Constituționale este să refacă imaginea instituției și să câștige încrederea societății, a declarat președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, referindu-se la evenimentele din vara anului trecut până la schimbarea puterii de la Chișinău.

**

Prima vizită în Rep. Moldova a noului reprezentant OSCE în dosarul transnistrean

Reprezentantul special al OSCE pentru dosarul transnistrean, Thomas Mayr-Harting, a efectuat săptămâna aceasta prima vizită în Rep. Moldova, de la începutul acestui an când președinția organizației a fost preluată de Albania, purtând discuții cu oficiali moldoveni și cu administrația separatistă de la Tiraspol. La Chișinău, Thomas Mayr-Harting a discutat miercuri, 22 ianuarie, cu vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea, reamintind de politica pașilor mici în relațiile dintre cele două părți. Analiștii consideră că această strategie este în interesul Moscovei și în detrimentul Chișinăului. La rândul său, Alexandru Flenchea, a pus accentul pe respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, iar printre priorități el a numit libera circulație, activitatea școlilor cu predare în limbă română, armonizarea fiscală și vamală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău