Săptămâna într-o oră din 23 septembrie 2016
-
24 Septembrie 2016 00:31
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Patru candidați la funcția de președinte au depus în cursul acestei săptămâni listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală în vederea înregistrării lor în cursa electorală: Ina Popenco de la Ravnopravie, Dumitru Ciubasenco de la formațiunea Partidul Nostru, Maia Sandu de la PAS și Igor Dodon de la PSRM.
Luni la CEC s-a prezentat candidata Mișcării Ravnopravie Ina Popenco. Potrivit reprezentanților grupului de inițiativă care a colectat semnături, în favoarea candidatei formațiunii conduse acum de primarul de Orhei IlanȘor au semnat 24 de mii 600 de persoane.
Candidatul desemnat de formațiunea Partidul Nostru la funcția de președinte Dumitru Ciubașenco a prezentat joi la CEC listele cu 25 de mii de semnături în favoarea sa. Dacă va fi înregistrat, simbolul electoral al lui Dumitru Ciubașenco va fi un pătrat cu inscripția ”RenatoUsatîi”, numele liderului formațiunii.
Tot joi, a depus listele de subscripție și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu. Ea a declarat că se pronunță în continuare pentru un candidat comun în alegeri al PAS, Platformei DA și PLDM. Maia Sandu a menționat că mesajele sale de campanie vor fi centrate pe necesitatea unei noi clase politice, iar scrutinul prezidențial ar putea fi primul pas în acest sens.
Vineri, la autoritatea electorală permanentă a venit și candidatul socialiștilor Igor Dodon. El a menționat că a adunat peste 500 de mii de semnături, deși potrivit legii, limita maximă este de 25 de mii. Candidatul PSRM a mai declarat că în cazul în care va deveni președinte, va porni un război deschis împotriva oligarhiei și unionismului.
***
Potrivit legii, CEC are la dispoziție șapte zile din momentul recepționării semnăturilor pentru a decide în privința înregistrării candidatului în calitate de concurent electoral. Amintim că până acum au fost înregistrați oficial 4 candidați pentru scrutinul prezidențial din 30 octombrie: Marian Lupu (PD), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM) și Andrei Năstase (Platforma DA).
29 septembrie este ultima zi de depunere a listelor de semnături la CEC. Ceilalți 15 potențiali candidați sunt Ana Guțu de la Partidul Dreapta și Mihail Garbuz de la Patrioții Moldovei, precum și independenții VitaliaPavlicenco, Mihai Corj, Artur Crioitor, Valeriu Ghilețchi, Ion Dron, Roman Mihăieș, Ilie Rotaru, Vadim Brânzan, Silvia Radu, Anatol Plugaru, Vasile Tarlev, Maia Laguta și Geta Savițchi.
***
3570 cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate s-au înregistrat prealabil pentru a vota la scrutinul din 30 octombrie. Potrivit datelor oferite de CEC, cei mai mulți cetățeni înregistrați online sunt din România – 599 la număr. Urmează Italia cu 422 de persoane, SUA – cu 364 și Franța – 348 de persoane. Din Rusia s-au înregistrat doar 133 de alegători. În funcție de aceste date, Guvernul va decide în privința deschiderii secțiilor de votare suplimentare. 19 septembrie a fost ultima zi pentru înregistrarea prealabilă. Concetățenii noștri de peste hotare își vor putea exercita dreptul la vot și fără a se înregistra.
***
Numărul de persoane incluse în Registrul de Stat al Alegătorilor continuă să fie subiect de dezbatere în societate. Potrivit CEC, în acest registru sunt incluse 3 milioane 237 de mii de persoane, însă numai 2 milioane 853 de mii se află în listele circumscripțiilor electorale. Prezența unor persoane decedate în listele de alegători se explică prin faptul că nu toate actele ajung să fie procesate electronic, susțin oficiali de la Întreprinderea de Stat Registru. Ei precizează că toate informațiile sunt introduse în Registrul de Stat al Populației, baza de date de unde este actualizat Registrul de Stat al alegătorilor.
***
Autoritățile de la Chișinău își propun ca până la sfârșitul anului 2019 să finalizeze interconexiunile de energie electrică și a rețelelor de gaz cu România. Chișinăul speră să obțină sprijin financiar în acest sens atât din partea Comunității Energetice Europene cât și a României. Subiectul a fost discutat vineri la Consiliul parlamentar pentru integrare europeană de la Chișinău.
***
Parlamentul s-a convocat vineri în prima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă, sesiune care începe pe fundalul demarării peste exact o săptămână a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Sesiunea se anunță a fi una dificilă și din perspectiva unor proiecte de lege care urmează să fie adoptate precum proiectul bugetului, al politicii bugetar-fiscale sau transformarea împrumutului de 14 miliarde de lei în datorie de stat.
***
15 magistrați și 3 executori judecătorești au fost reținuți marți de procurorii anticorupție în urma unei operațiuni de urmărire penală. Joi și vineri aceștia au primit termene de 30 de zile de arest preventiv. Ei sunt anchetați penal pentru implicare într-o schema de spălare a 20 de miliarde de dolari prin judecătoriile din Republica Moldova. Procurorii Anticorupție au prezentat miercuri, mai multe informații despre mersul anchetei, menționând că alte două persoane vizate în dosar au fost date în căutare internațională
***
Doar 700 de milioane de lei din cele aproximativ 14 miliarde folosite de stat pentru a acoperi frauda din sistemul bancar au fost recuperate până acum, a declarat guvernatorul Băncii Naționale în timpul unor audieri la Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe. Sergiu Cioclea a subliniat că este necesară urgentarea procesului de recuperare a banilor.