Săptămâna într-o oră din 21 septembrie 2018

  • 21 Septembrie 2018 17:25
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii.

Remanieri la Guvern: pleacă doi miniștri mai puțin eficienți

Partidul Democrat a anunțat marți, 18 septembrie a.c., înlocuirea a doi miniștri din Guvernul Filip, Svetlana Cebotari de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Liviu Volconovici din fruntea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Liderul PDM Vlad Plahotniuc, a declarat că cei doi au lucrat bine, dar că cetățenii  așteaptă mai multă eficiență. Tot șeful democraților a fost cel care i-a nominalizat și pe succesorii celor doi deja ex-miniștri. Este vorba despre fostul primar interimar al Chișinăului Silvia Radu propusă pentru Ministerul sănătății și directorul AIPA Nicolae Ciubuc – la Ministerul agriculturii.

**

Igor Dodon amână intrarea în funcție a miniștrilor propuși de PDM

Președintele Igor Dodon a respins candidaturile Partidului Democrat pentru funcțiile de miniștri la sănătate și agricultură, Silvia Radu și Nicolae Ciubuc. În scrisoarea oficială adresată miercuri, 19 septembrie a.c., premierului Pavel Filip, șeful statului a invocat calitățile profesionale ale Silviei Radu și întrebări legate de integritatea lui Nicolae Ciubuc. În replică, Pavel Filip l-a amenințat pe Igor Dodon cu o nouă suspendare provizorie. Amintim că în alte câteva cazuri Igor Dodon a refuzat să semneze decretele de numire în funcție a unor miniștri, astfel că șeful statului a fost suspendat temporar din funcție, iar procedura a fost îndeplinită de președintele Legislativului Andrian Candu.

**

PDM – formațiune Pro-Moldova?

Anunțul conducerii PDM precum că formațiunea va avea un program politic pro-Moldova de acum încolo a stârnit multe controverse în spațiul public. Potrivit unor comentarii din rândurile opoziției, acest anunț ar însemna renunțarea Republicii Moldova la cursul european, ipoteză respinsă însă de mai mulți fruntași ai PDM. Premierul Pavel Filip, care este prim-vicepreședinte al PDM, a declarat marți, 18 septembrie a.c., la briefingul democraților că programul de guvernare al cabinetului său va rămâne cel bazat pe Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Unii analiști consideră că această poziționare a democraților înseamnă recunoașterea eșuării dialogului cu Uniunea Europeană, ia alții nu exclud faptul că ar fi fost făcută din perspectiva alegerilor parlamentate și a unei alianțe post-electorale de centru-stânga.

**

UE critică derapajele guvernării și avertizează că dialogul cu RM ar putea deveni ”formal dacă este lipsit de conținut”

Dialogul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova va deveni unul formal, dacă nu va avea conținut concret, atenționează șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. El a declarat miercuri, 19 septembrie a.c., în cadrul unei mese rotunde că Bruxelles-ul nu poate trece cu vederea derapajele guvernării din ultima vreme, inclusiv invalidarea alegerilor pentru primăria Capitalei sau amendamentele la legislația fiscală, votate de Parlament în această vară. Potrivit experților, aceste declarații ale șefului Delegației UE la Chișinău, denotă lipsa de încredere a oficialilor europeni în autoritățile moldovene.

**

Realitatea economică: după alegeri, măsuri de austeritate bugetară

Economia R. Moldova a înregistrat indicatori pozitivi în acest an, dar sustenabilitatea creșterii economice este redusă. În plus cheltuielile cu caracter electoral care vor urma, precum și reforma fiscală, vor diminua veniturile bugetare și vor contribui la creșterea deficitului, potrivit unei analize prezentate joi, 20 septembrie a.c., de Centrul Expert-Grup. Acest lucru înseamnă că după viitoarele alegeri parlamentare, autoritățile vor fi nevoite să adopte măsuri de austeritate bugetară și să crească impozitele și taxele, apreciază experții în analiza trimestrială „Realitatea economică”.

**

Criza politică din RM, în atenția Consiliului Atlantic

În Republica Moldova persistă riscul instaurării unui regim autoritar, condus de oligarhi, iar un alt scenariu posibil constă în creșterea influenței Rusiei. La această concluzie au ajuns experții de la Consiliul Atlantic în raportul intitulat "Strategia pentru Moldova", prezentat săptămâna aceasta la Washington. Republica Moldova se află într-o criză politică profundă, iar guvernarea continuă să piardă încrederea cetățenilor, în special după decizia judecătorească privind invalidarea alegerilor primarului de Chișinău, câștigate de către unul din liderii de opoziție, Andrei Năstase. Potrivit raportului, la problemele interne se adaugă și implicarea Rusiei, care face presiuni asupra Chișinăului în ceea ce privește integritatea teritorială și independența sa politică.

**

Planul lui Igor Dodon privind soluționarea conflictului transnistrean, criticat de experți

Președintele Igor Dodon s-a pronunțat săptămâna aceasta pentru un plan de reglementare a conflictului transnistrean elaborat la Chișinău și Tiraspol. El a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune că documentul ar urma să fie aprobat prin referendum pe ambele maluri ale Nistrului, iar trupele ruse să rămână în R. Moldova până la soluționarea definitivă a conflictului. Ideea sa este criticată de experți, care susțin că nu poate fi organizat un referendum în stânga Nistrului, având în vedere faptul că este un teritoriu necontrolat de autoritățile constituționale și ținând cont de prezența militară rusă în această regiune.

**

Interconexiunile de gaze naturale și energie electrică, pe agenda discuțiilor ministrului Chiril Gaburici la București

Ministrul Economiei și Infrastructurii s-a aflat de luni până miercuri, 19 septembrie a.c., într-o vizită oficială în România. Chiril Gaburici a participat la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări și a avut întrevederi oficiale cu mai mulți miniștri de la București, printre care cel al Economiei, Dănuț Andrușcă. În discuție s-au aflat interconexiunile de gaze și electricitate. Chiril Gaburici a subliniat că România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova și autoritățile de la Chișinău sunt deschise pentru investiții și proiecte comune. Dănuț Andrușcă a dat asigurări că România va continua să acorde Republicii Moldova asistență și sprijin în realizarea proiectelor investiționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău