Săptămâna într-o oră din 21 decembrie 2018
-
21 Decembrie 2018 18:25
Cele mai importante evenimente ale săptămânii
Blocul ACUM DA PAS, înregistrat de CEC la alegeri
Blocul electoral „ACUM”, format din Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost înregistrat vineri, 21 decembrie a.c., de către Comisia Electorală Centrală în calitate de concurent electoral la alegerile din 24 februarie 2019. Acesta va avea denumirea completă ”Blocul ACUM Platforma DA și PAS”. Potrivit Codului electoral, pragul de acces în Parlament pentru blocurile electorale este de 8 la sută. Amintim că Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal și-au exprimat dorința de a participa în cadrul Blocului ACUM la alegerile parlamentare, iar Partidul Unității Naționale și Partidul Liberal-Reformator au anunțat că îl vor susține.
**
Promo-Lex: Unele partide au făcut agitație electorală înainte de startul campaniei electorale
Unele partide au utilizat resurse administrative în scop de corupere a alegătorilor și au făcut agitație electorală, deși oficial campania nu a început, arată primul raport de monitorizare prezentat joi de asociația Promo-LEX. Raportul relevă mai multe nereguli în perioada preelectorală, inclusiv la nivel legislativ. Experții constată că harta circumscripțiilor electorale nu a fost trasată în mod transparent. De asemenea, observatorii atrag atenția și asupra majorării continue și inexplicabile a numărului de alegători, în contextul în care tot mai mulți cetățeni pleacă din Republica Moldova.
**
Bruxelles-ul cere Chișinăului măsuri concrete de combatere a corupției
Comisia Europeană i-a solicitat Republicii Moldova acțiuni concrete și imediate în combaterea corupției și a spălării banilor, dar și a migrației ilegale pentru a evita suspendarea circulației fără vize a cetățenilor moldoveni în statele Uniunii Europene. Raportul Comisiei, prezentat miercuri la Bruxelles se referă la 8 țări ai căror cetățeni pot circula liber în Uniunea Europeană. Este vorba de 5 state din Balcanii de Vest și trei din Europa de Est. În cazul Republicii Moldova este accentuată necesitatea întreprinderii unor acțiuni imediate pentru combaterea corupției, dar și a migrației ilegale și rezolvării problemelor legate de cererile de azil nefondate.
**
Curtea Constituțională nu-i dă dreptate lui Igor Dodon
În materie de apărare națională și de securitate, Parlamentul dispune de o competență legislativă exclusivă, iar șeful statului chiar dacă deține funcția de Comandant Suprem al Forțelor Armate, poate întreprinde în acest domeniu doar măsurile ce-i sunt permise conform legii, a stabilit vineri Curtea Constituțională după ce a examinat o sesizare depusă de Igor Dodon. Potrivit interpretării magistraților constituționali, Legislativul poate adopta documente de politici de apărare națională fără acceptul Comandantului Suprem al Forțelor Armate sau al Guvernului.
**
Progres moderat pentru Republica Moldova în Parteneriatul Estic
Republica Moldova a înregistrat un progres moderat în privința a 6 acțiuni din cele 20 de priorități stabilite în cadrul Parteneriatului Estic și a îndeplinit în totalitate doar una dintre acestea, potrivit unei cercetări prezentate miercuri de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Societatea civilă și reprezentanții Uniunii Europene atrag atenția asupra unor derapaje grave, în timp ce Guvernul dă asigurări că reformele pro-europene rămân o prioritate.
**
Moldova, Georgia și Ucraina vor coopera pe dimensiunea conflictelor nesoluționate
Republica Moldova, Georgia și Ucraina au semnat miercuri, 19 decembrie, la Tbilisi un Memorandum de înțelegere și cooperare reciprocă între autoritățile responsabile de reintegrarea teritoriilor separatiste din cele trei state. Documentul a fost semnat de vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, ministrul de stat al Georgiei pentru reconciliere și egalitate civică, Ketevan Tsikhelashvili, și de ministrul ucrainean pentru teritoriile temporar ocupate și persoanele intern strămutate, Vadim Cernâș.