Săptămâna într-o oră din 20 octombrie 2017

  • 21 Octombrie 2017 13:00
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Curtea Constituțională a stabilit mecanismul de evitare a blocajului instituțional

Curtea Constituțională a stabilit marți, 17 octombrie a.c., după ce a examinat o sesizare depusă de Guvern, că președintele Igor Dodon poate fi suspendat din funcție pentru că a încălcat Constituția prin refuzul de a numi ministrul Apărării. Instanța constituțională a decis că în asemenea situație prerogativele șefului statului în privința numirii ministrului vor fi preluate de președintele interimar, funcție care poate fi exercitată, în ordine, de șeful Parlamentului sau de prim-ministru.

***

CALR al Consiliului Europei condamnă suspendarea lui Dorin Chirtoacă

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a adoptat joi, 19 octombrie a.c., o rezoluție prin care condamnă suspendarea din funcție a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și încercarea de a-l demite prin organizarea referendumului local. Rezoluția a fost susținută de 144 din cei 148 de reprezentanți ai puterilor locale din țările membre ale Consiliului Europei, prezenți la congres.

***

Dorin Chirtoacă, refuzat ca participant la referendumul din 19 noiembrie

Consiliul electoral de circumscripție Chișinău a refuzat joi, 19 octombrie a.c., să-l înregistreze pe Dorin Chirtoacă în calitate de participant la referendumul din 19 noiembrie inițiat de socialiști. Motivul invocat de membrii Consiliului ține de faptul că dreptul de a se înregistra îl au partidele nu și persoanele fizice. Mai mult s-a reproșat faptul că Dorin Chirtoacă nu s-a prezentat personal la ședința Consiliului. În replică, primarul suspendat al Capitalei a calificat decizia drept ridicolă.

***

PAS va participa la alegerile din 2018 împreună cu Platforma DA

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat luni, 16 octombrie a.c., că a decis să participe la alegerile parlamentare din 2018 împreună cu Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Mecanismul concret de formare a listei comune urmează a fi stabilit mai aproape de scrutin. Până atunci, PAS propune crearea unei comisii comune de selectare a candidaților, cu participarea reprezentanților societății civile, pentru a se asigura că în listă vor fi incluși cei mai potriviți și integri oameni.

***

Discuții în contradictoriu la comisia pentru crearea circumscripțiilor

Comisia specială creată de Guvern urmează să propună până la sfârșitul acestei luni o primă variantă pentru hotarele celor 51 de circumscripții uninominale ce vor fi constituite la alegerile parlamentare din 2018. Repartizarea acestora a provocat discuții în cadrul comisiei. Până acum, comisia a stabilit că pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor fi formate 46 de circumscripții, iar celelalte cinci vor fi deschise peste hotare și pentru cetățenii din stânga Nistrului.

***

PDM a lansat un moratoriu asupra reformei din educație

Partidul Democrat a lansat marți, 17 octombrie a.c., un moratoriu asupra închiderii școlilor. Liderul PDM Vlad Plahotniuc a declarat într-un briefing că democrații vor face o evaluare a reformei în educație din anii precedenți, vizată direct fiind președinta PAS Maia Sandu, fosta ministră a educației care a inițiat reformele respective. În replică, PAS a reclamat faptul că la închiderea școlilor s-a ajuns din cauza guvernanților corupți care au sărăcit populația.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău