Săptămâna într-o oră din 17 martie 2017

  • 18 Martie 2017 12:06
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Igor Dodon, pentru a doua oară la Moscova de la începutul anului …

Pentru a doua oară de la începutul anului, președintele Igor Dodon a mers la Moscova, în perioada 16 – 18 martie a.c., după ce mai fost în capitala Rusiei la mijlocul lunii ianuarie în prima sa vizită peste hotare în calitate de șef de stat.

Vineri, 17 martie, Igor Dodon a avut o nouă întrevedere cu liderul de la Kremlin. El a ținut să îi mulțumească lui Vladimir Putin pentru faptul că Moscova a ridicat restricțiile de export pentru unele companii vinicole din Republica Moldova și i-a transmis și câteva zeci de sticle de vin din colecția personală a președintelui rus, pe care acesta o are la Cricova din anii 2002-2003.

Igor Dodon i-a mai adus mulțumiri lui Vladimir Putin pentru amnistia migrațională a cetățenilor moldoveni care au încălcat regulile de ședere pe teritoriul Federației Ruse și l-a rugat să prelungească termenul acesteia după data de 20 martie.

Șeful statului a mai propus Moscovei încheierea unui acord moldo-rus privind dubla cetățenie, astfel moldovenii care locuiesc permanent în Federația Rusă să nu mai fie nevoiți să renunțe la cetățenia R. Moldova.

Presa rusă scrie că Vladimir Putin l-a făcut pe Igor Dodon să aștepte aproape patru ore întâlnirea lor, care avut loc la ora 17:00, deși fusese convenită la 13.00.

***

… iar vice-ministrul rus de externe Grigori Karasin a făcut naveta Chișinău - Tiraspol

Vice-ministrul rus de externe Grigori Karasin s-a aflat la începutul săptămânii într-o vizită de lucru în Republica Moldova, oficial pentru „consultări interministeriale”. Luni, 13 martie a.c., emisarul Moscovei s-a întâlnit la Chișinău cu ministrul-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Lilian Darii, printre temele de discuție figurând reglementarea conflictului transnistrean, reluarea exporturilor producției moldovenești pe piața rusă și soluționarea problemelor cu care se confruntă migranții moldoveni.

În aceeași zi, Grigori Karasin a mers la Tiraspol unde s-a întâlnit cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, cu șeful executivului Alexandr Martînov și cu cel al legislativului local Alexandr Șerba.

Marți, 14 martie a.c., Grigori Karasin a avut o întrevedere cu Igor Dodon, șeful statului pronunțându-se pentru edificarea unui parteneriat strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusia. Igor Dodon și-a mai exprimat speranța că până la sfârșitul lunii martie se va putea întâlni din nou cu liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Grigorii Karasin s-a mai întâlnit la Chișinău și cu premierul Pavel Filip care a apreciat decizia părții ruse de a permite unui număr de 7 întreprinderi moldovenești să exporte producția vinicolă pe piața rusă, exprimându-și speranța că în cel mai apropiat timp criteriul selectiv în acordarea permisiunilor de export va fi abolit.

***

Întrevedere Gheorghe Bălan – Vitali Ignatiev la Chișinău

O nouă întrevedere a negociatorilor politici din partea Chișinăului și Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană a avut loc marți, 14 martie a.c., la sediul misiunii OSCE din Capitală. Părțile nu au putut ajunge însă la un numitor comun în privința celor mai disputate chestiuni. Administrația de la Tiraspol a criticat vehement intenția Chișinăului și a Kievului de a stabili un regim de control comun la postul vamal Kuciurgan, în regiunea transnistreană. Pe de altă parte, Chișinăul susține că acest lucru va facilita trecerea frontierei și va stopa acțiunile de contrabandă.

***

Democrații au înregistrat în parlament proiectul privind votul uninominal

Proiectul de modificare a Codului Electoral pentru introducerea votului uninominal la alegerile legislative, propus de fracțiunea PDM, a fost înregistrat marți, 14 martie a.c., în Parlament. Președintele Legislativului Andrian Candu, care a prezentat inițiativa, a declarat că proiectul de lege prevede formarea a 101 circumscripții uninominale, astfel încât fiecare să fie reprezentată de un deputat. Circumscripțiile pentru diaspora vor fi înființate în funcție de numărul alegătorilor înregistrați în prealabil. În regiunea transnistreană vor fi create circumscripții, însă alegeri nu vor fi organizate atâta timp cât autoritățile constituționale nu controlează raioanele din stânga Nistrului. Proiectul prevede și revocarea deputatului prin referendum, cu excepția primului și a ultimului an de mandat. Andrian Candu a precizat că proiectul va fi transmis spre expertizare Comisiei de la Veneția, va fi supus dezbaterilor publice, după care va fi examinat în Parlament.

***

Opoziția de dreapta va organiza proteste împotriva votului uninominal

Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Liberal-Democrat au anunțat săptămâna aceasta că ar putea organiza proteste de amploare împotriva proiectului de lege privind trecerea la sistemul uninominal de vot. Liderii PAS, Platformei DA și PLDM au acuzat joi, 16 martie a.c., Partidul Democrat că ar fi inițiat o campanie de colectare abuzivă a semnăturilor în favoarea inițiativei și consideră schimbarea sistemului electoral are drept scop menținerea acestei formațiuni la guvernare. Democrații resping acuzațiile și fac apel la opoziție să participe la dezbateri pe marginea proiectului. Anterior și societatea civilă a criticat intenția de modificare a sistemului electoral.

***

Ministrul Eduard Grama, pus sub învinuire într-un dosar de luare de mită

Ministrul agriculturii Eduard Grama a fost reținut miercuri, 15 martie a.c., fiind bănuit că ar fi luat mită în cadrul tentativei de înstrăinare a unui teren aparținând Colegiului Național de Viticultură și Vinificație. Joi, Eduard Grama a fost pus sub învinuire, urmând a fi cercetat, conform ordonanței emise de procurori, pentru corupere pasivă, iar vineri, prin decizia Judecătoriei Buiucani, el a fost plasat în arest preventiv la domiciliu pentru 30 de zile. Potrivit procurorilor, Eduard Grama este bănuit de luare de mită în „proporții deosebit de mari” și că ar exista o presupunere rezonabilă că mărimea acesteia depășește suma de 200 de mii de lei. Avocatul lui Eduard Grama, Petru Bălan, susține că decizia judecătorilor este una neîntemeiată, pentru că nu s-au prezentat probe care să demonstreze că s-a comis infracțiunea. Tot vineri, premierul Pavel Filip i-a transmis președintelui Igor Dodon demersul privind revocarea din funcție a ministrului după ce acesta și-a prezentat demisia.

***

Socialiștii vor din nou să-l demită pe primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă

Consilierii socialiști din Consiliul municipal Chișinău au anunțat marți, 14 martie a.c., că vor iniția un nou referendum pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, pe care îl acuză de administrarea defectuoasă a orașului. În replică, Dorin Chirtoacă respinge acuzațiile socialiștilor și spune că de fapt consilierii PSRM boicotează administrația locală. Totodată, edilul califică inițiativa socialiștilor drept populistă și fără șanse de realizare. Socialiștii au mai inițiat două astfel de referendumuri, în 2014 și 2016, dar acestea au fost respinse de instanțele de judecată. Primarul poate fi demis prin referendum dacă pentru aceasta votează un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii sale și nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

***

Primarul de Basarabeasca, reținut sub acuzația de neglijență în serviciu

Primarul orașului Basarabeasca Valentin Cimpoieș, reprezentant al formațiunii Partidul Nostru, a fost reținut vineri, 17 martie a.c., fiind suspectat de neglijență in serviciu. Potrivit procurorilor, anul trecut, acesta nu ar fi intervenit într-un caz de abuz sexual față de o minoră. Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, liderul formațiunii Partidul Nostru Renato Usatâi a scris ca  reținerea primarului este o comandă politică, executată în ajunul organizării Congresului partidului.

***

Guvernul a majorat salariile profesorilor cu 100 de lei. Sindicatele anunță proteste

Salariile de bază ale profesorilor din instituțiile de învățământ cu finanțare de la bugetul de stat, vor fi majorate cu 100 de lei, de la 1 mai 2017, potrivit unei hotărâri aprobate miercuri, 15 martie a.c., de  Guvern. De această creștere salarială vor beneficia circa 50 de mii de profesori. Între timp, sindicaliștii din educație au decis să reia protestele, fiind nemulțumiți de rezultatele negocierilor cu Guvernul care le-a propus o majorare de numai 10 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău