Săptămâna într-o oră din 17 ianuarie 2020

  • 20 Ianuarie 2020 12:10
Săptămâna într-o oră din 17 ianuarie 2020

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Vlad Plahotniuc, pus pe lista sancțiunilor în SUA

Departamentul de stat al Statelor Unite a publicat luni, 13 ianuarie, un comunicat prin care anunță că fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, este inclus pe lista sancțiunilor americane pentru subminarea democrației în Rep. Moldova și acte de corupție. Acțiunea trimite un puternic semnal că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu poporul Republicii Moldova în lupta contra acesteia, se mai spune în declarația Departamentului de Stat care precizează că interdicția de a intra pe teritoriul SUA se referă și la familia acestuia. Între timp, autoritățile americane dau semnale că sunt pregătite să întreprindă și alte măsuri de sancționare a persoanelor corupte din Republica Moldova, potrivit unei declarații publice a Ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, Derek J. Hogan.

**

Alexandr Slusari a transmis la PG lista cu numele beneficiarilor fraudei bancare

Deputatul Alexandr Slusari, de la fracțiunea ACUM Platforma DA, care a condus o comisie parlamentară de anchetă privind frauda bancară de proporții, a anunțat luni, 13 ianuarie, că a transmis Procuraturii Generale o listă cu numele persoanelor care au beneficiat de furtul miliardului. Este vorba de persoane apropiate omului de afaceri Ilan Șor, fost primar la Orhei, care a fugit din țară și din anturajul fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, care, de asemenea, a părăsit Rep. Moldova, precum și persoane din anturajul fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție. Totodată, deputatul blocului ACUM s-a arătat indignat că instituția nu dispune de aceste informații deși raportul Kroll cu toate anexele ce cuprind numele beneficiarilor a fost transmis la Procuratura anticorupție încă în 2018.

**

Avertisment al administrației de la București pentru autoritățile de la Chișinău

La București, președintele României Klaus Iohannis a lansat un mesaj dur către autoritățile moldovene în care își exprimă îndoială că executivul condus de Ion Chicu susține parcursul european. România va relua cooperarea deplină cu Rep. Moldova doar atunci când Guvernul de la Chișinău va demonstra acțiuni și reforme concrete în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, a declarat liderul de la Cotroceni, la întâlnirea de joi, 16 ianuarie, cu șefii misiunilor diplomatice străine acreditate la București. Klaus Iohannis a precizat că vor fi continuate doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, cele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică. Și premierul Ludovic Orban s-a referit săptămâna trecută la situația din Republica Moldova, declarând că ceea ce s-a întâmplat la Chișinău după căderea Guvernului Maia Sandu reprezintă „o involuție”.

**

Platforma DA vrea un candidat comun, dar apolitic, la prezidențiale

Platforma Demnitate și Adevăr a lansat marți, 14 ianuarie, un apel către partidele democratice să identifice un candidat comun, dar apolitic la alegerile prezidențiale din acest an. Platforma DA amintește că în cadrul scrutinului prezidențial din 2016 a sprijinit un candidat comun și susține că și în prezent este necesară consolidarea eforturilor. Anterior, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, de asemenea vorbea despre necesitatea unui candidat comun, accentuând, însă, că trebuie desemnat candidatul cu cele mai mari șanse să-l învingă pe actualul șef de stat la alegerile din toamnă. Experții consideră inițiativa Platformei DA drept una bună, dar greu de realizat, având în vedere animozitățile dintre diferite partide și lideri politici.

**

Cinci partide, de acord pentru Unire

Cinci partide extraparlamentare unioniste au semnat miercuri, 15 ianuarie documentul de constituire a Mișcării Politice Unirea, care va pleda pentru unirea Republicii Moldova cu România. Actul de constituire a Mișcării Politice Unirea a fost semnat în cadrul unui eveniment public desfășurat în fața bustului poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică ”Ștefan ce Mare” din Capitală de lideri de la Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Partidul Democrația Acasă, Partidul Popular Românesc și Uniunea Salvați Basarabia. Liderii Mișcării îndeamnă și alte partide și organizații civile unioniste, dar și formațiuni pro-europene să adere la noua structură, considerând că unirea cu România este singura posibilitate pentru dezvoltarea Rep. Moldova și aderarea acesteia la Uniunea Europeană.

**

Igor Dodon, acuzat că a monopolizat exportul fructelor și legumelor în Rusia

Platforma Demnitate și Adevăr îl acuză pe președintele Igor Dodon că ar fi monopolizat exportul de fructe și legume în Federația Rusă. Deputatul Alexandr Slusari de la Platforma DA a declarat joi, 16 ianuarie, într-o conferință de presă că din cei 130 de exportatori doar 12 sunt și producători, restul sunt intermediari, majoritatea din regiunea transnistreană și Găgăuzia. Mai mult, firmele transnistrene au reexportat mere din Polonia și Ucraina, ceea ce a prejudiciat imaginea mărfurilor din Rep. Moldova. PPDA va cere demisia ministrului agriculturii, Ion Perju, a mai spus Alexandr Slusari. Igor Dodon neagă acuzațiile. El spune că ministrul Ion Perju va continua colaborarea cu noul guvern de la Moscova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău