Săptămâna într-o oră din 17 februarie 2017

  • 18 Februarie 2017 10:39
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Premierul Pavel Filip s-a aflat luni, 13 februarie a.c., într-o vizită de lucru la Kiev unde împreună cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman a semnat o foaie de parcurs privind dezvoltarea cooperării dintre cele două state pentru anul 2017. Ucraina ar putea relua exportul de energie electrică în Republica Moldova, iar la hotarul moldo-ucrainean ar putea fi deschise noi puncte comune de trecere a frontierei, au declarat cei doi premieri într-o conferință de presă comună. Premierul Pavel Filip s-a întâlnit și cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, iar discuțiile cu liderul de la Kiev s-au referit inclusiv la reglementarea conflictului transnistrean și abordările comune în cadrul negocierilor în formatul „5+2”.

***

Problema transnistreană a revenit în prim plan la începutul acestei săptămâni odată cu vizita în R. Moldova a ambasadorului rus cu misiuni speciale Serghei Gubarev. Emisarul Moscovei s-a întâlnit la Chișinău cu vicepremierul Gheorghe Bălan, consilierul prezidențial Vasili Șova și cu șeful Misiunii OSCE Michael Scanlan, iar la Tiraspol – cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, reprezentantul transnistrean la negocieri Vitali Ignatiev, precum și cu primul lider separatist Igor Smirnov. Potrivit informaților pentru presă, Serghei Gubarev a salutat reluarea contactelor bilaterale dintre Chișinău și Tiraspol, exprimându-și speranța că acestea vor contribui la depășirea pauzei care se înregistrează în negocierile în formatul 5+2. Ultima rundă de discuții în acest format s-a desfășurat în iunie anul trecut la Berlin.

***

Președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase s-a pronunțat săptămâna aceasta pentru adoptarea unui nou Cod Electoral întrucât actualul este învechit, iar ”ajustările conjuncturale” care s-au făcut pe parcurs pot să provoace unele confuzii. Despre necesitatea amendării legislației în domeniu s-a discutat joi, 16 februarie a.c., în cadrul unei conferințe de analiză postelectorală organizată de Comisia Electorală Centrală. Atât autoritățile cât și societatea civilă au atras atenția la o serie de carențe, cele mai grave fiind manipularea electoratului de către mass-media, implicarea bisericii în campaniile electorale, coruperea alegătorilor și altele.

***

Guvernul a respins în ședința sa de miercuri, 15 februarie a.c., inițiativa lui Igor Dodon de anulare a legii prin care creditul în sumă de 13,3 miliarde de lei acordat sistemului bancar după tranzacțiile frauduloase din 2014 a fost transferat în datorie de stat. Ministrul finanțelor Octavian Armașu a declarat că neîndeplinirea obligațiunilor la garanțiile respective ar fi însemnat suspendarea finanțărilor externe. Amintim că potrivit legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea anul trecut, datoria va fi achitată timp de 25 de ani, cu dobândă.

***

Partidul Socialiștilor rămâne în opoziție față de actuala guvernare, a anunțat joi, 16 februarie a.c., președinta PSRM Zinaida Greceanîi, într-o conferință de presă. Printre prioritățile pentru acest an ale socialiștilor, Zinaida Greceanîi a numit provocarea alegerilor anticipate și susținerea inițiativelor președintelui Igor Dodon, inclusiv cea cu privire la anularea legii prin care au fost transformate în datorie de stat creditele de urgență acordate de BNM celor trei bănci devalizate.

***

Și tot joi, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat ample acțiuni de protest dacă va fi adoptat proiectul „amnistiei fiscale”. Platforma DA a cerut și demisia președintelui Legislativului Andrian Candu ca promotor direct al unui proiect de lege pe care îl consideră vădit ilegal. Formațiunea condusă de Andrei Năstase susține că va iniția procedura de convocare a unui referendum, în cazul în care va fi menținută legea privind transformarea „miliardului furat” în datorie de stat, iar Igor Dodon nu va apela la această oportunitate.

***

Președintele Igor Dodon (prorus și adept al integrării eurasiatice) s-a întâlnit marți, 14 februarie a.c., cu ambasadorii țărilor din fosta URSS acreditați la Chișinău pe care i-a informat despre intențiile sale de colaborare cu Uniunea Eurasiatică. Potrivit comunicatului difuzat de administrația prezidențială, Igor Dodon a făcut un schimb de opinii cu privire la situația politică internă și rezultatele vizitelor sale la Moscova și Bruxelles. Astfel de discuții ar urma să aibă loc lunar, potrivit lui Igor Dodon.

***

Deloc întâmplător, a doua zi, premierul Pavel Filip (al guvernării declarate proeuropene și pro-occidentale) s-a întâlnit cu ambasadorii statelor UE și ai altor țări partenere, precum Statele Unite, Turcia și Elveția. Conform comunicatului oficial, în cadrul întrevederii Pavel Filip a reiterat că drumul european rămâne un proiect de interes național și le-a vorbit ambasadorilor despre prioritățile Guvernului privind agenda de reforme între care a evidențiat reforma administrației publice.

***

Actualul context internațional și regional este în defavoarea Republicii Moldova, susțin experții pe probleme de politică externă care au luat în calcul faptul că Uniunea Europeană și NATO și-au epuizat capacitatea de extindere, Statele Unite își reduc politica intervenționistă, iar Federația Rusă este în plină expansiune. Potrivit analiștilor, Republica Moldova nu a fost în stare să facă față acestor provocări. Subiectul a fost discutat marți, 14 februarie a.c., la Chișinău în cadrul unei mese rotunde organizate de Asociația pentru Politică Externă. Conflictul transnistrean este una din cele mai mari probleme cu care se confruntă Republica Moldova, iar unii experți propun o altă abordare de reglementare a acestuia.

***

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe l-a desemnat miercuri, 15 februarie a.c., în calitate de câștigător al concursului pentru funcția de director al ANRE pe actualul director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, fost ministru-adjunct al economiei și secretar general al Guvernului. Experții consideră însă că acest concurs a fost netransparent și că s-a dorit promovarea unui candidat care să convină guvernării.

***

Guvernul României a aprobat joi, 16 februarie a.c., acordarea celei de-a doua tranșe din împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro destinat Republicii Moldova. În informația de presă de pe site-ul oficial al Guvernului român se precizează că hotărârea privind acordarea tranșei în valoare de 50 de milioane de euro a fost luată în baza schimbului de scrisori din luna ianuarie a.c. dintre cele două țări la nivel de ministere. Amintim că acum o lună, Ministerul de Finanțe de la Chișinău a solicitat ca tranșa respectivă să fie eliberată până la sfârșitul lunii februarie. Acordul privind asistența financiară rambursabilă dintre România și Republica Moldova, în sumă de 150 mil. euro, a fost semnat la Chișinău în octombrie 2015. România a acordat Republicii Moldova prima tranșă de 60 milioane de euro în august anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Sun
8
Mon
7
Tue
5
Wed
3
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău