Săptămâna într-o oră din 16 noiembrie 2018

  • 16 Noiembrie 2018 17:23
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Raport critic la adresa Republicii Moldova în Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat miercuri, 14 noiembrie a.c., un raport critic la adresa guvernării de la Chișinău în care se constată că Republica Moldova regresează în privința implementării standardelor democratice. Documentul denunță o serie de derapaje de la normele democratice, printre care modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor europene și anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău câștigate de un lider al opoziției. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media.

**

Reacția PDM și a opoziției la rezoluția Parlamentului European

Partidul Democrat susține că rezoluția critică la adresa Rep. Moldova adoptată de Parlamentul European este mai degrabă un document politic. Reprezentanții guvernării recunosc faptul că există anumite restanțe la implementarea reformelor , dar spun că acestea vor fi remediate în timpul apropiat. Pe de altă parte, potrivit opoziției, raportul reflectă îngrijorările majore ale cetățenilor și ale instituțiilor europene. Criticile aduse guvernării în rezoluția adoptată de Parlamentul european scot în evidență faptul că perspectivele R. Moldova sunt sumbre și ar trebui să îngrijoreze autoritățile de la Chișinău, atenționează experții. Aceste perspective vor depinde și examenul pe care autoritățile îl au de susținut  în fața partenerilor europeni, și anume organizarea unor alegeri parlamentare libere și corecte.

**

Camere video la alegerile din 2019

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi instalate camere video în secțiile de votare, care vor înregistra urnele de vot, precum și procesul de numărare a voturilor. Decizia a fost luată miercuri, 14 noiembrie a.c., de Comisia Electorală Centrală în urma unei solicitări a  premierului Pavel Filip la o întrevedere cu membrii CEC. Asociația Promo-Lex, care monitorizează procesul electoral, critică decizia autorității electorale, considerând-o pripită și care nu va contribui prea mult la micșorarea numărului de incidente în alegeri.

**

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în Parlament pe liste

Patru formațiuni politice – PSRM, PDM, PAS și Platforma DA – ar intra în Parlament pe liste de partid, potrivit datelor unui sondaj făcut public vineri, 16 noiembrie a.c., de Institutul Republican Internațional. PSRM ar obține  32% din voturi, urmat de PDM, PAS și Platforma DA, toate cu câte aproximativ 12%. Sub pragul minim de reprezentare de 6 la sută s-ar afla PCRM și „Partidul Șor”, ambele creditate cu câte 4% din sufragii. În topul încrederii în politicieni conduce Igor Dodon cu 27%, șeful statului fiind urmat de liderii opoziției Andrei Năstase cu 14% și Maia Sandu, cu 13%. În reprezentanții guvernării, premierul Pavel Filip și liderul PDM, Vlad Plahotniuc, au încredere 6 la sută dintre respondenți. Sondajul a fost realizat în perioada 11 septembrie – 16 octombrie 2018. Marja de eroare este de 2,5%.

**

Democrații propun reducerea numărului de deputați

Partidul Democrat a venit în această săptămână cu o inițiativă de reducere a numărului de deputați de la 101 la 61. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, s-a referit marți, 13 noiembrie a.c., în cadrul tradiționalului briefing al formațiunii, și la posibilitatea ca deputaților să le fie retras mandatul, deși potrivit Comisiei de la Veneția revocarea parlamentarilor este, practic, imposibilă. Opoziția, dar și experții califică inițiativele PDM drept populiste, electorale, neconforme cu recomandările europene, dar și greu de realizat din punct de vedere tehnic.

**

Raportul comisiei „Dialog Deschis”, prezentat în Parlament

Comisia de anchetă privind implicarea Fundației poloneze „Dialog Deschis” în activitatea politică din Rep. Moldova și-a prezentat vineri, 16 noiembrie a.c., raportul în plenul parlamentului într-o ședință cu ușile închise. Potrivit raportului, organizația ar fi avut legături cu Veaceslav Platon și că ar fi fost finanțată de controversatul om de afaceri, inclusiv din bani care ar proveni din tranzacțiile frauduloase din așa-numitul „laundromat rusesc”. În anchetă au fost vizate partidele de opoziție PAS și Platforma DA care neagă acuzațiile. PAS susține că n-are nicio conexiune cu fundația condusă de Ludmila Kozlowska și n-a fost niciodată finanțată de aceasta, iar Platforma DA a calificat activitatea comisiei drept o „farsă”.

**

La patru ani de la mega-frauda bancară

La patru ani de la frauda bancară, nu se cunoaște la modul concret cum au fost devalizați banii din cele trei bănci și nici câți bani din suma fraudată au fost recuperați până acum, potrivit unui raport prezentat marți, 13 noiembrie a.c., de Centru Expert Grup. Deși se spune că a fost furat un miliard de dolari, analiștii atrag atenția că până în prezent nu se știe exact câți bani au fost sustrași din sistemul bancar al R. Moldova. Frauda bancară a dus la scăderea puterii de cumpărare a leului cu circa 30% și lichidarea a trei bănci, dintre care una de stat. De asemenea, frauda bancară a încetinit activitatea economică și a redus încrederea în instituțiile de stat.

**

A fost lansată o platformă trilaterală de discuții privind realizarea politicilor de reintegrare

Rep. Moldova, Georgia și Ucraina au lansat marți, 13 noiembrie a.c., la Chișinău o platformă trilaterală de discuții privind modul de realizare a politicilor de reintegrare. Reprezentanții celor trei țări care se confruntă cu probleme teritoriale au abordat subiecte legate de securitate și apărare și au convenit să facă schimb de  experiență și expertiză. La discuții au participat viceprim-ministrul pentru reintegrare Cristina Lesnic, ministrul de stat pentru reconciliere și egalitate civică al Georgiei, Ketevan Tsikhelashvili, și ministrul pe problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, Vadim Cernâș.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău