Săptămâna într-o oră din 16 decembrie 2016
-
17 Decembrie 2016 16:54
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
La o lună de la alegerile prezidențiale, Curtea Constituțională a confirmat marți, 13 decembrie a.c., rezultatul scrutinului și a validat alegerea lui Igor Dodon în funcția de șef al statului. Conform deciziei Curții, imposibilitatea exercitării votului de către cetățenii de peste hotare, precum și ducerea organizată a populației din stânga Nistrului la secții de votare nu au fost în măsură să influențeze rezultatul alegerilor.
Președinta PAS Maia Sandu a declarat joi, 15 decembrie a.c., într-o conferință de presă că la validarea rezultatelor alegerilor magistrații nu au luat în considerare contestația pe care ea a depus-o la Curte. Potrivit Maiei Sandu, impactul încălcărilor admise în timpul campaniei electorale și în ziua alegerilor ar fi fost unul decisiv asupra rezultatului final.
***
Între timp, miercuri, 14 decembrie a.c., Biroul permanent al Parlamentului a decis ca ședința solemnă pentru Ceremonia de învestitură a lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova va avea loc pe 23 decembrie la Palatul Republicii. În cadrul ședinței solemne, va avea loc prezentarea hotărârii Curții Constituționale privind validarea alegerilor prezidențiale, depunerea jurământului de către Igor Dodon, înmânarea Eșarfei prezidențiale și discursul de învestitură al noului șef de stat. La etapa finală a ceremoniei, puterea va fi transmisă de Președintele în exercițiu Nicolae Timofti către Președintele ales Igor Dodon în reședința oficială.
***
Comisia Electorală de la Tiraspol a anunțat luni, 12 decembrie a.c., rezultatele așa-ziselor ”alegeri prezidențiale” din stânga Nistrului câștigate din primul tur cu 62 la sută din voturi de președintele Sovietului Suprem Vadim Krasnoselski, în timp ce principalul său contracandidat, actualul lider separatist al regiunii, Evgheni Șevciuk, a obținut doar 27%. Analiștii susțin însă că schimbarea conducerii administrației de la Tiraspol nu va impulsiona și reglementarea conflictului transnistrean, în condițiile în care acest lucru depinde de Moscova.
Tot luni, 12 decembrie a.c., președintele ales, Igor Dodon, i-a adresat „sincere felicitări” lui Vadim Krasnoselski, pentru victoria în așa-zisele ”alegeri prezidențiale” și i-a propus acestuia să organizeze o întâlnire, în următoarele câteva săptămâni. Într-un mesaj în limba rusă, postat pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon scrie că s-au acumulat mai multe teme pentru discuții și se arată convins că, prin eforturi comune, ei vor reuși să urnească din loc procesul reglementării transnistrene.
Criticat de analiști și reprezentanți ai societății civile, gestul lui Igor Dodon a fost urmat în aceeași zi de Bașcanul regiunii găgăuze Irina Vlah, membru din oficiu al Guvernului de la Chișinău. După deja tradiționalele „sincere felicitări”, șefa administrației de la Comrat se declară convinsă că noul lider de la Tiraspol va impulsiona „relațiile bilaterale” dintre Găgăuzia și Transnistria, în domeniul politic, economic și cel umanitar.
***
Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost aprobat vineri, 16 decembrie a.c., de parlament în prima lectură. Documentul prevede exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice care își vor declara proprietățile neînregistrate până la 15 aprilie 2017 în schimbul unei plăți la stat în mărime de 2% din valoarea averii nedeclarate. Proiectul prevede iertarea datoriilor la amenzi și penalități pentru persoanele juridice, cu condiția că își vor achita datoria de bază. Inițiativa legislativă presupune și interdicția de sancționare a funcționarilor publici pentru nedeclararea acestor averi. Proiectul a fost criticat de deputații din opoziție, iar fracțiunea PLDM a cerut retragerea acestuia, pentru că legalizează banii și bunurile de proveniență dubioasă.
În aceeași zi, mai multe organizații non-guvernamentale au pichetat Parlamentul, în cadrul unui flash-mob și le-au cerut deputaților să nu voteze proiectul de lege care prevede amnistia fiscală a capitalurilor. Participanții susțin că prin aceste inițiative se dorește, de fapt, legalizarea averilor și bunurilor obținute în mod ilegal, fără sancționarea celor care au comis abateri de la lege.
***
Parlamentul a luat act joi, 15 decembrie a.c., de depunerea mandatului de deputat de către președintele ales Igor Dodon. Tot joi, deputații au votat pentru retragerea mandatului fostului premier Vlad Filat, condamnat în iunie a.c. la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă. Liberal-democratul Tudor Deliu a ținut să precizeze că decizia de condamnare în cazul lui Vlad Filat, menținută în noiembrie a.c. și de Curtea de Apel nu este irevocabilă, iar hotărârea de a-i retrage mandatul de deputat îl lipsește de dreptul la un proces echitabil. Mandatul vacant din partea PLDM va fi preluat cel mai probabil de Simion Grișciuc, după ce Loretta Handrabura, aflată prima pe lista supleanților, a refuzat să devină deputată. În tabăra socialiștilor, prima pe listă este Irina Mizdrenco.
***
Mai mulți pensionari și persoane în etate au protestat vineri, 16 decembrie a.c., la Guvern, față de reforma sistemului de pensii, prevăzută într-un proiect de lege votat de Parlament în prima lectură. Protestatarii sunt nemulțumiți, în special, de majorarea vârstei de pensionare, care ar urma să crească, potrivi proiectului inițial, cu 3 ani pentru bărbați până la 65 de ani și cu 5 pentru femei până la 62 de ani. Totuși, la propunerea deputaților, Guvernul a acceptat ca și femeile și bărbații să se pensioneze la aceeași vârstă de 63 de ani. Stagiul de cotizare ar urma să fie, de asemenea unificat la 34 de ani.
***
Președintele Nicolae Timofti a fost decorat miercuri, 14 decembrie a.c., cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, cea mai înaltă distincție oferită de statul român, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Ambasada României la Chișinău.
Conform decretului președintelui Klaus Iohannis, prezentat de Ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță distincția i-a fost oferită ”în semn de înaltă apreciere pentru contribuția personală avută la dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre România și Republica Moldova, pentru susținerea parcursului democratic și european”.
Amintim că tot în acest an și Nicolae Timofti l-a decorat pe Klaus Iohannis cu Ordinul Republicii, ce mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova.