Săptămâna într-o oră din 13 octombrie 2017
-
17 Octombrie 2017 15:28
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
UE sistează fonduri de 28 mil. de euro destinate reformei justiției în R. Moldova
Uniunea Europeană a anunțat miercuri, 11 octombrie a.c., că suspendă acordarea unor fonduri în valoare de 28 de milioane de euro destinate R. Moldova pentru susținerea programului de reforme în sectorul justiției. Comunicatul difuzat de Delegația UE în R. Moldova notează angajamentul insuficient al autorităților pentru a implementa reforme în domeniul justiției în anii 2014 și 2015. Noul șef al Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, afirmă că Bruxelles va continua să sprijine cetățenii R. Moldova și va analiza modul în care aceștia ar putea fi ajutați în anii care vin. Guvernarea și opoziția se acuză reciproc pentru ratarea celor 28 de milioane de euro. În același timp, experții explică faptul că Bruxelles-ul nu mai acordă acest sprijin din cauza reformelor „doar pe hârtie” și a lipsei impactului acestora.
**
Un nou concurs eșuat la funcțiile de conducere în cadrul ANI
Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, ambii candidați admiși la concursul pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate, după două probe, cea scrisă și interviu, au picat testul cu detectorul de minciuni. În aceste condiții, Consiliul de Integritate al ANI, s-a văzut nevoit să anunțe un nou concurs pentru funcțiile-cheie din cadrul instituției abilitate cu verificarea declarațiilor de avere și interese ale demnitarilor publici, lucru care nu se întâmplă de mai bine de un an, de când aceasta a fost creată. Marți, 10 octombrie a.c., a doua zi după ce a picat testul cu detectorul de minciuni, Teodor Cârnaț, membru al CSM și-a dat demisia din funcție acuzând o farsă și o comandă politică venită de la Andrian Candu. Șeful Parlamentului respinge acuzațiile de ingerință și afirmă că la concurs s-au prezentat candidați slabi, fapt confirmat și de organizatorii concursului.
**
CSM renunță la controversatul proiect privind „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești
Consiliul Superior al Magistraturii a renunțat la controversatul proiect de regulament privind „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești și a aprobat în ședința sa de marți, 10 octombrie a.c., o variantă de alternativă propusă de Curtea Supremă de Justiție. Mai mulți jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și activiști civici au protestat în aceeași zi la sediul CSM, acuzând modul de publicare a informațiilor pe portalul instanțelor de judecată care ar crea piedici în găsirea datelor despre cauzele de rezonanță.
**
CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi cheltuite de partide la referendumul anti-Chirtoacă
Fiecare partid care va dori să se implice în campania pentru referendumul anti-Chirtoacă va putea cheltui cel mult 16 milioane și jumătate de lei, potrivit unei decizii aprobate luni, 10 octombrie a.c., de Comisia Electorală Centrală, adică, mai mult decât va costa organizarea plebiscitului cu un buget de aproape 9 milioane de lei. Totodată CEC a constituit Consiliul electoral al circumscripției municipale pentru desfășurarea referendumului și a aprobat componența sa nominală. Judecătoria Chișinău a respins miercuri, 11 octombrie, demersul avocaților săi privind eliberarea din arest pentru a putea să se pregătească de referendumul din 19 noiembrie. Totodată, instanța a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu pe numele lui Dorin Chirtoacă
**
Maia Sandu, chemată la procuratură în legătură cu denunțul împotriva lui Vladimir Plahotniuc
Președinta PAS Maia Sandu a fost chemată joi, 12 octombrie a.c., la Procuratură unde a fost atenționată despre răspunderea penală pe care o poartă, în cazul unui denunț fals, în legătură cu solicitarea sa privind tragerea la răspundere penală a liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, pe care îl acuză de uzurpare a puterii în stat. Maia Sandu a calificat această situație ca pe un gest de intimidare, care ar avea scopul de a o determina să renunțe la denunțul depus împotriva liderului democraților. Vineri, 13 octombrie a.c., ea s-a prezentat din nou la Procuratură, dar deja în calitate de martor, și în timpul audierilor a reiterat în fața procurorilor faptele menționate în denunț. Procuratura și-a luat un termen de o lună pentru a decide dacă va deschide sau nu o cauză penală în baza acestuia denunț.
**
Igor Dodon a participat la summit-ul CSI de la Soci
Președintele Igor Dodon a participat miercuri, 11 octombrie a.c., la summit-ul CSI care a avut loc la stațiunea balneară și de agrement rusă de la Soci. Potrivit președinției de la Chișinău, în cadrul summit-ului, a fost examinat ”un spectru larg de chestiuni cu privire la dezvoltarea colaborării în cele mai diverse domenii și au fost adoptate mai multe decizii de importanță majoră”. În ajunul summit-ului, Igor Dodon s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Discuția cu liderul de la Kremlin a vizat problema transnistreană, situația migranților moldoveni și redeschiderea pieței rusești pentru unele companii moldovenești. Igor Dodon i-a dat asigurări lui Vladimir Putin că nu va semna nicio lege antirusească.