Săptămâna într-o oră din 11 octombrie 2019

  • 12 Octombrie 2019 18:58
Săptămâna într-o oră din 11 octombrie 2019

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Executivul european a deblocat prima tranșă din ajutorul destinat Republicii Moldova

Comisia Europeană a aprobat, joi, 10 octombrie, deblocarea a 30 de milioane de euro din asistența macro-financiară destinată Rep. Moldova. Este prima din cele trei tranșe prevăzute de programul de asistență macro-financiară, adoptat în 2017, dar ajutoarele au fost suspendate din cauza derapajelor fostei guvernări, în special după adoptarea sistemului mixt de vot și anularea alegerilor din Chișinău de anul trecut. Potrivit Comisiei Europene, fondurile vor contribui la realizarea unui set larg de reforme economice și structurale, necesare pentru asigurarea locurilor de muncă și a investițiilor. Republica Moldova ar fi trebuit să beneficieze de acest ajutor încă anul trecut, dar ”anularea alegerilor din Chișinău la indicația regimului oligarhic a ridicat mari semne de întrebare la Bruxelles, iar prima tranșă de suport a fost amânată”, a comentat premierul Maia Sandu pe contul său de Facebook.

**

Doi candidați s-au retras din cursa pentru primăria Capitalei

Doi dintre cei 19 pretendenți la șefia capitalei au decis să se retragă din cursa electorală. Candidatul Mișcării Profesioniștilor ”Speranța-Nadejda” la funcția de primar al Chișinăului, Andrei Donică, a anunțat marți, 8 octombrie, că se retrage din cursa electorală în favoarea candidatului Blocului ACUM, Andrei Năstase. Joi,10 octombrie și candidatul Partidului Democrația Acasă, Boris Volosatâi, și-a anunțat retragerea din cursa electorală. El și-a motivat decizia prin faptul că nu vrea să fragmenteze segmentul politic de centru-dreapta. După aceste două anunțuri în cursa pentru primăria Capitalei au rămas doar 17 candidați, toți fiind susținuți de partide politice. Singurul independent, fostul primar interimar Ruslan Codreanu, a suferit eșec în instanță în disputa cu organele electorale care i-au refuzat înregistrarea în cursa pentru Chișinău după ce i-au invalidat peste o mie de semnături din listele de subscripție prezentate.

**

Mandat de arest pe numele lui Vlad Plahotniuc

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis vineri  mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc. Procurorul de caz Victor Cazacu a anunțat că fostul lider al Partidului Democrat urmează a fi dat în căutare internațională. Avocatul omului de afaceri și al fostului politician, Vlad Roșca, susține că decizia instanței este neîntemeiată și urmează să fie contestată. Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Plahotniuc este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. El a părăsit teritoriul țării la începutul lunii iunie, atunci când democrații au cedat puterea. 

**

Eșec în runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava

O nouă rundă de negocieri în formatul de negocieri 5+2 în procesul de reglementare transnistreană s-a ținut miercuri și joi, 9 și 10 octombrie a.c., la Bratislava sub auspiciile președinției slovace la OSCE. În cadrul discuțiilor din capitala Slovaciei nu a fost semnat niciun document, iar presa rusă a scris că reuniunea a fost întreruptă, fără a fi votat măcar procesul-verbal al întrunirii. Negocierile de la Bratislava ar fi eșuat din cauza cerințelor exagerate ale Tiraspolului. De această părere este expertul și fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu. Chiar dacă unele puncte din pachetul „Berlin Plus” au fost deja rezolvate, Tiraspolul vine cu pretenții aproape de fiecare dată. Ion Leahu consideră că pe lângă probleme secundare ar trebui stabilit un statut concret al regiunii transnistrene. Iar, formula Steinmeier ar fi o soluție pentru Republica Moldova, însă cu o condiție, mai întâi este necesară demilitarizarea și democratizarea regiunii, a declarat expertul pentru Radio Chișinău.

**

Protest al transportatorilor față de refuzul autorităților de a majora tarifele

Sute de șoferi au protestat, miercuri, 9 octombrie a.c., în fața Guvernului față de refuzul autorităților de a revizui tariful la călătoria cu transportul public. Transportatorii spun că sunt în prag de faliment și că din cauza tarifului mic nu au posibilitate să achite salarii decente șoferilor și să modernizeze parcul auto. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a amenințat cu noi proteste dacă autoritățile nu le vor satisface revendicările.  Guvernul refuză, însă, să majoreze tarifele la serviciile rutiere. Într-un comunicat remis presei de către Ministerul Economiei și Infrastructurii se menționează că transportatorii trebuie mai întâi să asigure condiții civilizate de călătorie, adică microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri. Doar după îndeplinirea acestor condiționalități se poate vorbi despre revizuirea tarifelor, se spune în comunicat.

**

Ministrul de externe al României, în vizită la Chișinău

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va deveni operațional în primăvara anului viitor, a declarat miercuri, 9 octombrie a.c., ministrul de Externe al României, Ramona Mănescu, în cursul unei vizite în Republica Moldova. Șefa diplomației de la București care a inspectat și un șantier de construcție a gazoductului a mai spus că prin această conductă Rep. Moldova va fi conectată la toate coridoarele energetice europene. Ramona Mănescu a discutat cu șeful diplomației moldovene Nicu Popescu și cu premierul Maia Sandu și alte proiecte comune aflate în derulare, în particular despre construcția de poduri între R. Moldova și România și posibilitatea de a elimina tarifele la roaming. Ramona Mănescu a vizitat și Sala cu Orgă din Chișinău renovată cu bani oferiți de statul român.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău