Săptămâna într-o oră din 11 noiembrie 2016

  • 11 Noiembrie 2016 08:35
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Cei doi candidați la funcția de președinte care se confruntă duminică în turul doi de scrutin, Igor Dodon (PSRM) și Maia Sandu (PAS) și-au reiterat în cursul acestei săptămâni prioritățile în cazul în care vor ajung șef de stat.

***

Candidatul PSRM Igor Dodon a dezvăluit miercuri că una din primele sale trei inițiative ține de anularea legii care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor. A doua vizează reluarea parteneriatului cu Federația Rusă, iar a treia – introducerea Istoriei Moldovei în locul Istoriei Românilor și lupta împotriva unioniștilor.

***

Candidatul PAS Maia Sandu a anunțat joi mobilizare generală pentru alegerile de duminică și a îndemnat cetățenii să iasă masiv la vot. Ea a reiterat prioritățile sale pentru mandatul prezidențial – numirea unor persoane integre în funcțiile-cheie ale statului, investigarea furtului din sistemul bancar și asigurarea coeziunii societății.

***

Reflectarea campaniei electorale în mass-media în prima săptămână de după alegerile din 30 octombrie a fost marcată de încălcări grave, arată cel de-al șaselea raport de  monitorizare, prezentat joi de Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent. Potrivit raportului, Maia Sandu a fost cel mai des defavorizată de către cel puțin patru televiziuni. Aceasta apare în context negativ, și fără drept de replică în cele mai multe dintre știri Publika TV, Canal2, Accent TV și NTV Moldova. Totodată aceste 4 canale l-au favorizat pe Igor Dodon.

***

Organizația Promo-Lex, care monitorizează alegerile prezidențiale, semnalează în ultimul raport de monitorizare, prezentat vineri, mai multe încălcări în desfășurarea campaniei electorale pentru turul doi de scrutin. Printre acestea, implicarea bisericii în campania electorală, oferirea cadourilor cu tentă electorală și utilizarea resurselor administrative în favoarea lui Igor Dodon. Promo-Lex mai atrage atenția la sporirea cazurilor de PR negru și a numărului de materiale denigratoare în adresa candidaților, precum și mascarea subtilă a donatorilor. Raportul acoperă perioada 28 octombrie – 10 noiembrie.

***

Reprezentanți ai celor mai importante instituții din domeniul justiției și combaterii corupției din Republica Moldova și România, au discutat joi și vineri în cadrul unui forum organizat la Chișinău despre importanța reformelor în domeniu. Ministrul Justiției din România Raluca-Alexandra Prună, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi au vorbit despre independența magistraților ca un factor definitoriu care contribuie la efectuarea unei justiții echitabile.

***

Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional a aprobat luni un program de finanțare a Republicii Moldova, în valoare de 180 milioane dolari pentru următorii trei ani. Toate băncile din Republica Moldova vor fi supuse unor controale depline, iar Guvernul va raționaliza cheltuielile, inclusiv pentru fondul de salarizare și subvenții, potrivit Memorandumului aprobat. Vineri, ministrul economiei Ocatvian Calmâc, cel al finanțelor Octavian Armașu și Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea au prezentat în cadrul unei conferințe de presă mai multe amănunte despre document.

***

Victoria surprinzătoare a miliardarului republican Donald Trump în fața democratei Hillary Clinton a fost pe larg comentată și la Chișinău în cursul acestei săptămâni. Alegerea lui Donald Trump ar putea afecta negativ Republica Moldova, atât din punct de vedere economic, cât și al securității. De această părere este fostul Ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, potrivit căruia rezolvarea diferendului transnistrean va intra pe linie moartă, din cauza schimbărilor în politica externă anunțate de Donad Trump. Securitatea țărilor din Europa de Est, inclusiv R. Moldova, dar și a UE în general, ar putea avea de suferit după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte, consideră și comentatorul politic Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău