Săptămâna într-o oră din 10 iulie 2020

  • 11 Iulie 2020 12:58
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii: *

Din a patra încercare, Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament

Săptămâna a început cu un nou eșec al puterii de a promova asumarea de răspundere a Guvernului pe cele patru proiecte de lege, ședința de luni, 06 iulie, a Parlamentului fiind din nou boicotată în semn de protest de toate grupurile parlamentare de opoziție. La ședință au fost prezenți 50 de deputați incluzându-l aici și pe independentul Alexandru Oleinic. Așadar, alianței PSRM-PDM nu i-a ajuns doar un vot pentru ca ședința Parlamentului să fie deliberativă. Și acest vot a fost găsit pentru ședința plenară de joi, 09 iulie, prin revenirea surprinzătoare în Parlament a deputatului Ștefan Gațcan, cel care a plecat de la PSRM la Pro Moldova, însă a revenit asupra deciziei și a anunțat că-și depune mandatul, apoi a plecat din Rep. Moldova și s-a întors exact când trebuie. Opoziția a boicotat procedura de asumare a răspunderii Guvernului, învinuind cabinetul Chicu de faptul că ar ignora rolul Legislativului în procesul decizional.

**

”Surprinzătoarea” revenire a deputatului Ștefan Gațcan

După ce a dispărut de o săptămână după ce a aderat la grupul Pro Moldova și apoi s-a întors la socialiști afirmând că-și depune mandatul, Ștefan Gațcan a revenit în Parlament. Deputatul nu a făcut nicio declarație, dar a scris pe o rețea socială că a fost prins într-un joc politic și că este din nou parlamentar PSRM. Totodată, el și-a retras și cererea de demisie, ce-i drept despre asta a anunțat colegul său socialist, Vasile Bolea, fapt ce a stârnit amuzamentul opoziției. Deputații din opoziție i-au cerut procurorului general să vină în Parlament și să investigheze astfel de cazuri de posibilă corupere a aleșilor poporului. Cu câteva zile mai devreme, Ștefan Gațcan a anunțat că-și retrage cererea depusă la Procuratura Generală în care acuza amenințări și intimidări din partea deputaților socialiști, în vederea depunerii mandatului. Potrivit experților, procuratura trebuie să continue investigarea cazului privind presupusele presiuni la care Ștefan Gațcan ar fi fost supus, indiferent de faptul dacă acesta își retrage plângerea depusă.

**

CCM: alegerile prezidențiale și cele parlamentare nu pot avea loc în aceeași zi

Alegerile parlamentare și cele prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi, iar Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului șefului statului, potrivit deciziei pronunțate marți, 07 iulie, de Curtea Constituțională, care a fost sesizată de doi deputați, unul de la opoziție iar altul de la guvernare. PAS și PSRM, care se pronunțau pentru organizarea alegerile parlamentare anticipate în aceeași zi cu cele prezidențiale, la 1 noiembrie, au anunțat că au luat act de hotărârea Curții, deși și-ar fi dorit dizolvarea Parlamentului. În schimb, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a calificat decizia CCM drept un triumf și a reiterat apelul către deputați de a demite actualul Guvern și a instala altul, asumat de formațiunea sa. Potrivit experților, decizia Curții ar dezavantaja partidele mai bine cotate în sondaje care și-ar fi dorit alegeri anticipate, dar cel mai important este că a primat legea.

**

Amendamente la Codul electoral, criticate de societatea civilă

Între timp, în ședința în plen de joi, 09 iulie, Parlamentul a aprobat în prima lectură, cu votul deputaților socialiști și democrați, precum și al independentului Alexandru Oleinic, mai multe modificări la Codul electoral și la alte acte conexe. Potrivit experților, unele dintre noile prevederi sunt bune, dar altele sunt periculoase pentru democrație. Una dintre acestea prevede micșorarea cu 2 ore a perioadei de votare, de la 14 la 12 ore. De asemenea observatorii nu vor mai putea monitoriza listele electorale și își vor putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale, fără avea dreptul de a prezenta rapoarte. Totodată se prevăd sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase, a organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, precum și reflectarea incorectă a campaniei de către instituțiile media.

**

Opoziția a cerut audierea în Parlament a vicepremierului pentru reintegrare

Deputații de la Platforma Demnitate și Adevăr au cerut joi, 09 iulie, audierea în plenul Parlamentului a vicepremierului pentru reintegrare Cristina Lesnic în contextul agravării situației din zona de securitate unde regimul separatist de la Tiraspol a instalat ilegal 37 de posturi de control. Propunerea a fost însă respinsă cu voturile deputaților PSRM și PDM. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a atras atenția că doar în ultimele zile au mai apărut câteva posturi mobile, iar regimul separatist ar încerca să ocupe abuziv teritorii aflate în administrația Chișinăului. Tiraspolul continuă să sfideze Chișinăul în ceea ce privește instalarea posturilor ilegale ilegal în Zona de Securitate, potrivit unui comunicat de presă a delegației Rep. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău