Săptămâna într-o oră din 1 mai 2020
-
01 Mai 2020 17:15
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
10 ani de parteneriat strategic între România și Rep. Moldova
Luni, 27 aprilie a.c., s-au împlinit zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Rep. Moldova pentru integrarea europeană a teritoriului din stânga Prutului. În acest deceniu a intrat în vigoare Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, România fiind primul stat UE care l-a ratificat. A fost liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetățenii Rep. Moldova. La Chișinău, premierul Ion Chicu a subliniat că România a ajutat mult la „calea europeană” a Rep. Moldova și a anunțat că autoritățile moldovene sunt deschise pentru aprofundarea parteneriatului. În același timp, Ministerul de externe de la București a atenționat într-un comunicat că evoluțiile recente de la Chișinău nu conferă garanția unui parcurs european pentru Rep. Moldova. În aceeași zi, autoritățile din România anunțat că vor trimite medici și materiale de protecție în Rep. Moldova pentru a veni în ajutorul cetățenilor moldoveni. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis după ședința comună cu premierul Ludovic Orban.
**
Medici români, în misiune de asistență la spitale din Chișinău, Bălți și Cahul
Între timp, joi, 30 aprilie, la Chișinău au ajuns 41 de medici și asistenți medicali, precum și 10 paramedici din România pentru o misiune de 15 zile în Rep. Moldova. Aceștia au fost repartizați să lupte pentru a salva viețile pacienților infectați cu noul Coronavirus la Chișinău, Cahul și Bălți. La ceremonia de prezentare a grupului de medici români au fost prezenți mai mulți oficiali de la București, printre care ministrul de externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne al României, Raed Arafat. Bogdan Aurescu a declarat după întrevederile avute cu premierul Ion Chicu și cu omologul său, Oleg Țulea că sprijinul oferit Rep. Moldova în combaterea răspândirii COVID-19 reprezintă expresia sinceră a relațiilor speciale dintre București și Chișinău. În același timp, șeful diplomației de la București a îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue reformele în vederea integrării europene și și-a exprimat regretul că în ultimul timp acestea bat pasul pe loc.
**
Ajutoare de la București de 3,5 mil. de euro destinate Rep. Moldova
Tot joi, 30 aprilie, Guvernul României a aprobat în ședință, alocarea a 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară, pentru acordarea unui ajutor umanitar medical cu titlu gratuit pentru Rep. Moldova, necesar în lupta anti-COVID. Premierul Ludovic Orban, care a fost în dimineața zilei la Iași de unde au pornit spre Chișinău medicii și asistenții medicali trimiși în misiune peste Prut, a declarat în ședința de Guvern că în Rep. Moldova este o penurie de materiale sanitare și românii trebuie să fie solidari cu frații lor din Basarabia. Ludovic Oban a punctat că este foarte important ca într-un timp cât mai scurt, săptămâna viitoare, să fie finalizate procedurile în vederea transmiterii materialelor, echipamentelor, substanțelor și medicamentelor care vor fi donate cetățenilor moldoveni. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a spus că prin acordarea acestui ajutor, autoritățile de la București transmit un mesaj de solidaritate cu cetățenii Rep. Moldova într-o perioadă dificilă pentru ei.
**
Evoluția situației legate de ultimele decizii ale Curții Constituționale
Câteva noi episoade s-au consumat săptămâna aceasta în contextul schimbărilor survenite la Curtea Constituțională și al deciziilor luate săptămâna trecută când fostul președinte al Curții Vladimir Țurcan, în trecut deputat PSRM, a fost demis și înlocuit cu Domnica Manole, iar magistrații constituționali au suspendat intrarea în vigoare a acordului privind creditul din Rusia contestat de opoziție pentru că unele prevederi ale acestuia ar contraveni intereselor Rep. Moldova.
*
Luni, 27 aprilie, Platforma Demnitate și Adevăr a depus o sesizare la Curte împotriva Acordului de împrumut, iar Grupul „Pro Moldova” a transmis două plângeri la Procuratura Generală împotriva președintelui Igor Dodon. Între timp, atât opoziția, cât și experții, critică dur declarațiile făcute de șeful statului care avertiza că nu vor fi plătire pensiile și salariile dacă este anulat împrumutul rusesc, declarații calificate drept șantaj și presiuni asupra oponenților politici, dar și a judecătorilor Curții.
*
Marți, 28 aprilie, Curtea Constituțională a anunțat că legalitatea creditului rusesc va fi examinată pe data de 7 mai când va fi pronunțat și dispozitivul hotărârii cu privire la sistemul electoral în baza căruia ar urma să se desfășoare eventualele alegerile parlamentare anticipate. De asemenea, judecătorii Curții au calificat drept inacceptabile declarațiile președintelui Igor Dodon și ale deputaților socialiști, care au acuzat instanța că ar fi influențată politic. Totodată, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că va depune un demers la procuratură pentru a fi trase la răspundere persoanele care au negociat creditul rusesc.
*
Miercuri, 29 aprilie, deputatul socialist Vasile Bolea a depus un demers la Consiliul Superior al Magistraturii solicitând demiterea judecătorilor Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, pentru presupuse încălcări care ar fi avut loc în vara anului trecut când Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții. Experții spun că CSM n-are nicio competență să intervină în mandatul judecătorii constituționali, iar Partidul Unității Naționale a atenționat despre ceea ce a numit un asalt al PSRM asupra Curții.
*
Între timp, joi, 30 aprilie, patru judecători ai Curții Constituționale au anunțat că vor depune un demers la Procuratura Generală pe motiv că ar fi intimidați. Președinta instanței, Domnica Manole, a informat că vor fi sesizate Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei, Ambasadele străine în Rep. Moldova, inclusiv Delegația UE, pentru a scoate în evidență presiunile publice și intimidările la care sunt supuși în prezent judecătorii Curții.
**
Șase ani de regim liberalizat de vize cu UE
Săptămâna aceasta s-au împlinit șase ani de când cetățenii Republicii Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Din 28 aprilie 2014 și până acum, peste 2,3 milioane de cetățeni moldoveni au călătorit în spațiul comunitar, iar numărul de traversări ale frontierei a crescut de aproape opt ori. Astfel , potrivit datelor Poliției de Frontieră, numărul de traversări ale frontierei spațiului european a crescut de la 300 de mii în 2014, la peste două milioane 300 de mii în 2019. Experții consideră liberalizarea regimului de vize drept unul din cele mai importante rezultate pentru cetățeni, însă, unii atrag atenția că există riscul ca Republica Moldova să piardă acest beneficiu din cauza derapajelor de la normele democratice, dar și a tendințelor de apropiere a Chișinăului de spațiul eurasiatic.
**
Ministrul de externe al Ungariei, pentru a doua oară în acest an în vizită la Chișinău
Ungaria a donat în această săptămână Rep. Moldova 100 de mii de măști și cinci mii de echipamente medicale de protecție anti-COVID. Echipamentele au fost aduse marți, 28 aprilie, la Chișinău de ministrul ungar de externe Péter Szijjártó. Pe lângă echipamente, Ungaria va trimite la Chișinău în luna mai, doi experți în agricultură și finanțe publice. Un alt diplomat de la Budapesta va consulta Republica Moldova pe dimensiunea NATO. Vizita ministrului ungar de Externe la Chișinău poartă și o conotație politică, observă comentatorul politic, Ion Tăbârță. Potrivit lui, astfel se reia o idee mai veche, de pe timpul guvernării comuniste, când se pleda că drumul Rep. Moldova spre Uniunea Europeană trece prin Ungaria și nu prin România. Péter Szijjártó este în a doua sa vizită la Chișinău în acest an, prima având loc în februarie.
**