Săptămâna într-o oră din 09 iunie 2017
-
10 Iunie 2017 11:03
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Proiectul noii legi cu privire la Guvern, aprobată de cabinetul Filip
Cabinetul de miniștri a aprobat joi, 08 iunie a.c., proiectul noii Legi cu privire la Guvern, prin care guvernarea anunță o delimitare mai clară între funcțiile politice și cele administrative. Potrivit proiectului, funcțiile de viceminiștri vor fi înlocuite cu cele de secretari generali de stat, care vor fi ajutați la rândul lor de secretari de stat. Miniștrii vor putea fi înlocuiți în unele situații de secretarul general de stat sau de secretarii de stat. De asemenea, în cazul absenței unui ministru la ședința Guvernului, premierul va putea delega dreptul de vot al acestuia unui alt ministru. Proiectul noii Legi nu prevede expres structura Guvernului ca în prezent și îi acordă premierului dreptul de a modifica lista ministerelor printr-o procedură simplificată, care se aprobă în Parlament cu votul majorității deputaților prezenți la ședință.
***
Aviz provizoriu al Comisiei de la Veneția privind proiectul PDM-PSRM
Comisia de la Veneția consideră neadecvată și inoportună modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, conform unui proiect de aviz publicat de agenția Reuters la începutul acestei săptămâni. Potrivit experților Comisiei, există riscul ca deputații aleși în circumscripții uninominale să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie influențată politic la implementarea reformei. Având în vedere aceste îngrijorări, faptul că au existat puține consultări publice pe tema reformei sistemului electoral și lipsa consensului necesar în privința acesteia, o asemenea schimbare fundamentală, în actualul context politic din R. Moldova, pare inoportună”, se mai spune în documentul citat de Reuters.
***
Democrații și socialiștii, deciși să adopte sistemul mixt indiferent de recomandările Comisiei de la Veneția
Majoritatea parlamentară în frunte cu Partidul Democrat pare decisă să continue implementarea acestei reforme in pofida recomandărilor experților Comisiei de la Veneția. Intervievat de Reuters, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că nu este de acord cu toate concluziile experților. Coaliția de la putere va accepta doar unele argumente tehnice, nu și pe cele care ar fi o interferență în dreptul suveran al statului de a decide în această privință, a subliniat Andrian Candu.
Și președintele Igor Dodon a declarat joi, 08 iunie a.c., că va insista pe trecerea la sistemul electoral mixt, indiferent de recomandările Comisiei de la Veneția. El a declarat presei că a primit proiectul avizului Comisiei de la Veneția și a menționat că unele recomandări vor putea fi luate în calcul, dar se va insista pe votarea proiectului elaborat de Partidul Socialiștilor la propunerea sa. Totodată, Igor Dodon a subliniat că „nimeni din exterior nu poate să indice unui stat suveran ce să facă”.
***
Opoziția acuză guvernarea de intimidare și presiuni
Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și formațiunea Partidul Nostru acuză guvernarea și pe liderul PDM Vlad Plahotniuc de faptul că ar sta în spatele unei campanii de denigrare a oponenților politici, dar și de intimidare și presiuni asupra membrilor de partid din teritoriu. Aceasta s-ar face, potrivit liderilor celor două formațiuni, în contextul unei ample acțiuni de protest care ar urma să se desfășoare duminică la Chișinău. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a menționat luni, 5 iunie a.c., că au fost puse pe rol dosare în privința unor membrii ai Platformei DA care au participat la protestele din ianuarie și aprilie anul trecut, fiind pregătite anchete și pe numele său. În același timp, vicepreședinta PN, Elena Grițco a acuzat că se fac presiuni asupra cetățenilor din teritoriu și asupra membrilor de partid pentru a împiedica participarea lor la protestul preconizat pentru 11 iunie. Solicitat de Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, a comentat acuzațiile reprezentanților celor două formațiuni ca fiind politice.
***
Iurie Leancă, în vizită oficială la Bruxelles după aproape doi ani
Mai mulți oficiali moldoveni s-au aflat săptămâna aceasta în vizite în străinătate. Premierul Pavel Filip a fost în Belarus, președintele Parlamentului Andrian Candu a vizitat Elveția, iar șeful diplomației moldovene Andrei Galbur a mers în Regatul Suediei. Și tot în această săptămână proaspătul vicepreședinte al Parlamentului, fostul premier liberal-democrat Iurie Leancă, s-a dus într-o deplasare oficială la Bruxelles. Aceasta a fost prima vizită la Bruxelles după o perioadă de doi ani, după cum a precizat liderul PPEM pe Facebook. Iurie Leancă a avut mai multe întrevederi cu parlamentari europeni, dar s-a întâlnit și cu Comisarul European pentru vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn. Unul dintre europarlamentarii cu care Iurie Leancă s-a văzut, românul Siegfried Mureșan, a publicat o postare tot pe Facebook, după întrevedere, în care atenționează Chișinăul să respecte avizul Comisiei de la Veneția în privința proiectului de lege privind sistemul mixt, sugerând că de aceasta depinde acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro.
***
Dorin Chirtoacă rămâne în arest la domiciliu
Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, rămâne în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins marți, 6 iunie a.c., recursul avocaților care au contestat hotărârea primei instanțe privind aplicarea mandatului de arestare. Avocata Tatiana Iovu a declarat pentru presă că acuzațiile aduse lui Dorin Chirtoacă sunt nefondate, iar procurorii n-au prezentat probe care să justifice arestul la domiciliu. Înainte de ședința magistraților, membri și simpatizanți ai Partidului Liberal au protestat in fata Curții de Apel, cerând ca primarul să fie cercetat în libertate. Dorin Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai fiind învinuit de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată din Capitală. A doua zi el a fost plasat în arest la domiciliu.
***
După două luni, Chișinăul revine la achizițiile de curent de la Centrala de la Cuciurgan
Începând de luni, 5 iunie a.c., Chișinăul cumpără energie electrică de la Centrala electrică de la Cuciurgan, subordonată regimului separatist de la Tiraspol. SA „Energocom” de la Chișinău a confirmat livrările a doua zi deși la sfârșitul lunii martie anunța că renunță la energia electrică livrată de peste Nistru în favoarea unui furnizor de energie din Ucraina. Ministerul Economiei afirmă că încheierea unui contract cu Centrala de la Cuciurgan corespunde cadrului legal și că astfel ar fi posibilă chiar reducerea tarifelor de distribuție pentru consumatori. Pe de altă parte, mai mulți experți susțin că, de fapt, prețul pe care îl va achita Republica Moldova pentru energia electrică va fi dublu, pentru că în acest fel este susținut regimul de la Tiraspol, care nu achită pentru gazul livrat de Federația Rusă.
***
Comunitatea Energetică cere explicații de la Chișinău în privința situației aprovizionării cu energia electrică
Reluarea neașteptată a livrărilor de curent electric de la Centrala de peste Nistru a stârnit unele îngrijorări și nedumeriri în rândul comunității europene. Secretariatul Comunității Energetice, Delegația UE la Chișinău și Consilierul la nivel înalt al UE privind politica energetică au trimis miercuri, 7 iunie a.c., o scrisoare comună ministrului Economiei Octavian Calmîc și au cerut clarificări urgente privind situația aprovizionării cu energie electrică. Oficialii europeni se arată nedumeriți de modul în care SA „Energocom” a încheiat un contract cu Centrala de la Cuciurgan, după ce cu două luni înainte, a fost semnat un contract cu companie ucraineană DTEK.