Saptămâna într-o oră din 08 noiembrie 2019 |

  • 08 Noiembrie 2019 15:44
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii: *

Socialiștii au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului

Situația politică din Rep. Moldova a devenit extrem de tensionată săptămâna aceasta după ce vineri, 08 iunie, deputații socialiști au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu pentru proiectul de angajare a răspunderii asupra modificării Legii procuraturii. Deputații PSRM au acuzat-o pe Maia Sandu de încercare de a desemna candidații la funcția de procuror-șef pe criterii politice. Șefa executivului a calificat acțiunile socialiștilor drept frică față de reforma sistemului de justiție. Prim-ministrul a avertizat că o eventuală cădere a Guvernului ar putea afecta programele economice și sociale pe care le-a inițiat. Opoziția (PDM și Partidul Șor) încă nu a decis dacă va susține sau nu moțiunea PSRM. Potrivit legii, moțiunea ar urma să fie examinată la prima ședință plenară de săptămâna viitoare. Pentru demisia Guvernului este nevoie de 51 de voturi. O manifestație în susținerea executivului condus de Maia Sandu a avut loc în scuarul Parlamentului înainte și după ședința în plen a deputaților.

*

Concursul pentru funcția de procuror-șef, anulat. Socialiștii cer demisia ministrului justiției

 Disensiunile grave între cele două componente ale alianței de guvernare – Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor – au început miercuri, 6 noiembrie a.c., atunci când Ministrul Justiției, Olesea Stamate a anunțat că anulează concursul la funcția de procuror general invocând faptul că membrii comisiei de preselecție n-au avut acces la toate datele pentru a verifica integritatea candidaților. De asemenea, un membru al comisiei a oferit punctaj disproporționat ceea ce a afecta rezultatul final. Imediat, deputații socialiști au cerut demisia ministrului Justiției. În aceeași zi, Guvernul a modificat Legea procuraturii, făcând uz de procedura de asumare a răspunderii în fața Parlamentului. Noile prevederi îi acordă premierului dreptul de a selecta doi candidați pe care îi va propune CSP pentru a desemna un procuror general. Experții consideră că după ultimele experiențe proaste, organizarea concursurilor nu mai reprezintă o soluție și că politicul ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru numirile în funcții.

*

Blocul ACUM refuza oferta PSRM de a crea o alianță în CMC

Până la developarea divergențelor dintre componentele actualei majorități parlamentare, primarul ales al Capitalei, socialistul Ion Ceban i-a propus luni, 4 noiembrie, Blocului ACUM să formeze o alianță în Consiliul municipal Chișinău. A doua zi, Blocul a respins însă propunerea PSRM. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase, care a pierdut alegerile din Chișinău în fața lui Ion Ceban, a declarat că Blocul ACUM va susține majorități construite în jurul unor proiecte concrete și nu coaliții politice. Andrei Năstase a adresat un mesaj de mulțumire alegătorilor care l-au susținut la acest scrutin. El a precizat că aleșii locali ai Blocului ACUM vor propune și vor susține proiecte de dezvoltare a municipiului care să îmbunătățească viața chișinăuienilor. Liderul Platformei DA, a anunțat că revine la conducerea Ministerului de Interne și a anunțat o reformă amplă în interiorul partidului.

*

Justiție selectivă în cazul unor dosare de rezonanță, potrivit experților

Politicienii de la putere au influențat de multe ori mersul anchetelor penale, astfel că avem mai multe cazuri de justiție selectivă, în dosarele unor demnitari și actori politici, potrivit unui raport de monitorizare elaborat de societatea civilă. Experții se referă la dosarele ce îi vizează între altele pe ex-premierul Vlad Filat, fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, pe fostul deputat PDM Constantin Țuțu sau pe fostul primar de Orhei Ilan Șor. Autorii cercetării au constatat că factorul politic a influențat mersul anchetelor și modul cum au fost examinate cauzele în instanțe. Persoanele aflate la guvernare au încercat să-și aservească organele de drept, astfel încât a apărut fenomenul justiției selective, consideră experții. Raportul de monitorizare a fost realizat de Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului”, cu sprijinul financiar al Freedom House.

*

Mai mulți bani pentru autoritățile locale

Autoritățile publice locale ar putea dispune de mai multe resurse, potrivit unei inițiative legislative ce prevede ca tot impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetele localităților în care își au reședința, cu excepția municipiilor. Proiectul a provocat miercuri, 6 noiembrie a.c., discuții contradictorii în Comisia parlamentară Economie, Buget și Finanțe, care a amânat votul asupra documentului și au propus organizarea unor dezbateri largi cu participarea primarilor, președinților de raion și a reprezentanților Ministerului Finanțelor. Potrivit președintelui comisiei, Igor Munteanu, care este unul dintre autorii documentului, inițiativa legislativă mai prevede ca 50 la sută din impozitul de venit al persoanelor juridice să rămână în bugetul autorităților locale de nivelul I, adică în sate. El susține că prin aceste modificări va crește autonomia locală, iar comunitățile nu vor mai fi dependente de ce partide se află la guvernare.

*

Forum mass-media: piața media continuă să fie concentrată în mâinile politicienilor

Piața media din Rep. Moldova continuă să fie concentrată în mâinile unor grupuri de interese politice. Totodată nu există o concurență loială pe piața de publicitate. Sunt câteva dintre concluziile participanților la Forumul Mass-Media, care a avut loc pe 3 și 4 noiembrie la Chișinău. Potrivit participanților la forum, din cauza acestor probleme, presa din R. Moldova rămâne la nivelul de subzistență și nu poate să se descurce fără ajutorul donatorilor externi, iar jurnalismul ca profesie nu se dezvoltă. Prezentă în debutul Forumului, premierul Maia Sandu a menționat că Republica Moldova are nevoie de o presă liberă. Guvernul, a asigurat șefa Executivului, va continua să lupte pentru acest deziderat. În context, Maia Sandu a anunțat că printre prioritățile actualului cabinet de miniștri se numără menținerea unei stabilități pe piața de publicitate media, protejarea spațiului informațional de ingerințe interne și externe și sancționarea abuzatorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău