Săptămâna într-o oră din 07 aprilie 2017

  • 08 Aprilie 2017 16:21
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Guvernul nu  va da bani pentru referendumul dorit de șeful statului

Guvernul nu va aloca bani pentru organizarea referendumului consultativ inițiat de președintele Igor Dodon. Premierul Pavel Filip a declarat luni, 3 aprilie a.c., în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, că Igor Dodon își face campanie electorală pe banii statului și că Guvernul nu are de gând să-i finanțeze referendumul care ar costa aproximativ 70 milioane de lei. Potrivit lui Pavel Filip, lărgirea atribuțiilor președintelui va provoca instabilitate politică în Republica Moldova. În aceeași zi de luni, deputații liberali au depus o sesizare la Curtea Constituțională solicitând ca decretul șefului statului să fie declarat neconstituțional. Pe de altă parte, Igor Dodon susține că declarațiile lui Pavel Filip, trădează frica guvernării față de acest plebiscit care oricum va avea loc.

***

Igor Dodon a semnat un acord de cooperare cu Uniunea Eurasiatică

Președintele Igor Dodon a semnat luni, 3 aprilie a.c., un acord de colaborare cu Uniunea Economică Eurasiatică, o uniune de state ex-sovietice dominată de Moscova și din care în afară de Rusia, mai fac parte Belarus, Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan. Memorandumul semnat în cadrul unui forum internațional organizat la Chișinău de Președinția R. Moldova, este însă contestat de majoritatea parlamentară, dar și de experți  pentru că nu are nicio valoare juridică. În același timp, Igor Dodon speră că în scurt timp Republica Moldova va obține și statutul de observator în cadrul acestei organizații. Documentul semnat de  Igor Dodon nu are nicio valoare juridică, dar acesta ”forțează nota pentru că a făcut promisiuni unor sponsori politici”, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu.

***

Doi deputați părăsesc echipa Partidului Liberal

Partidul Liberal a rămas săptămâna aceasta cu doar 11 mandate în Parlament după ce deputații Vladimir Cernat și Artur Gutium și-a anunțat plecarea din grupul parlamentar PL invocând probleme de politică internă în sânul formațiunii. Cei doi au postat simultan mesaje similare pe o rețea de socializare miercuri seara, înaintea ședinței de joi a Parlamentului la care nici nu au participat și au declarat că vor activa în continuare ca deputați neafiliați. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a declarat că plecarea celor doi deputați din fracțiunea liberală nu va schimba nimic în partid. Mihai Ghimpu a mai spus că știe la propunerea cui au plecat din partid ce doi deputați, dar a refuzat să ofere amănunte. Amintim că cei doi și-au declarat susținerea pentru fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru după plecarea acestuia din Partidul Liberal.

***

O nouă dezbatere pe marginea proiectului privind votul nominal

Democrații au organizat miercuri, 5 aprilie a.c., a doua rundă de dezbateri publice pe marginea proiectului lor de lege privind introducerea votului uninominal la viitoarele alegeri parlamentare. Inițiativa legislativă conține o serie de imperfecțiuni și neajunsuri și chiar prevederi anticonstituționale, consideră foști și actuali funcționari electorali, precum și reprezentanți ai societății civile care au participat discuțiile organizate în Parlament. Participanții la dezbateri au discutat despre formarea circumscripțiilor electorale, inclusiv în afara țării și în regiunea transnistreană. Documentul propus conține mai multe prevederi ce contrazic bunele practici în materie electorală, a atenționat directorul de program din cadrul asociației Promo-Lex, Pavel Postică. Totodată, un grup de reprezentanți ai societății civile a cerut amânarea adoptării acestui document până după alegerile parlamentare din 2018.

***

Referendumul socialiștilor pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă se amână

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins marți, 4 aprilie a.c., ca neîntemeiată, solicitarea Partidului Socialiștilor de a înregistra grupul de inițiativă care să colecteze semnături pentru un referendum local de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Decizia primei instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile, iar consilierii socialiști din Consiliul municipal Chișinău au și precizat că vor face uz de acest drept. Amintim că socialiștii au mai avut două tentative de a-l demite pe Dorin Chirtoacă prin referendum, una înainte de alegerile parlamentare din 2014 și alta înainte de cele prezidențialele din 2016, dar ambele inițiative au fost respinse de instanțele de judecată.

***

 

Tiraspolul cere Rusiei să recunoască actele emise de regimul separatist

Sovietul Suprem (legislativul regional – n.red.) de la Tiraspol cere Moscovei să recunoască oficial actele emise de autoritățile separatiste din stânga Nistrului după modelul republicilor separatiste din Estul Ucrainei. O rezoluție în acest sens a fost adoptată marți, 4 aprilie a.c., în urma unor audieri la care au participat și deputați din Duma de Stat a Federației Ruse. Rezoluția mai face referință la decizia Kievului și Chișinăului de a institui un control comun la punctul de trecere de la Cuciurgan, precum și la hotărârea autorităților moldovene de a nu mai procura energie electrică de la centrala de la Cuciurgan (coproprietate a gigantului rus RAO EES) ci de la un operator din Ucraina care a prezentat o ofertă mai ieftină.

***

Profesorii, din nou la protest pentru salarii mai mari cu 30% și amenință cu boicotarea procesului de studii

Câteva mii de profesori și studenți de la facultățile cu profil pedagogic au protestat miercuri, 5 aprilie a.c., în fața guvernului solicitând salarii mai mari cu cel puțin 30 la sută și condiții de muncă decente. Profesorii mai cer ridicarea salariului pentru categoria I de salarizare la minimul de existență și recalcularea anuală și necondiționată a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii. Dacă guvernarea nu le va îndeplini cerințele, profesorii ar putea recurge la o grevă generală, susține președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Dumitru Ivanov. În replică, premierul Pavel Filip a declarat că protestul profesorilor este o acțiune politică a sindicaliștilor și că, în comparație cu angajații din alte sfere, profesorii au salarii mai mari.   

***

  1. Moldova, în cădere în topul națiunilor în tranziție Freedom House

Republica Moldova a coborât pe locul 19 în clasamentul „Națiunilor în tranziție”, publicat miercuri, 5 aprilie a.c., de organizația internațională Freedom House, care cuprinde 29 de state din Europa Centrală și de Sud-Est, precum și ex-URSS. Potrivit raportului Freedom House 2017, în comparație cu situația de anul trecut, ratingul țării noastre a scăzut de la 4.89 la 4.93, în condițiile unei notări de la 1 la 7, în care 1 înseamnă foarte bine, iar 7 – foarte rău. Indicatorii au rămas la același nivel în șase din cele șapte domenii cercetate, iar la capitolul justiție –  s-a înrăutățit. Raportul notează că sectorul justiției este influențat politic, iar unii judecători sunt intimidați de politicieni. În Republica Moldova cel mai slab indicator este nivelul corupției care este notat cu 6.00, iar o situație mai bună se atestă în privința societății civile care are un rating de 3.25 puncte.

***

Opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

Vineri s-au împlinit opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când zeci de mii de tineri, susținuți de opoziția de atunci, au ieșit în stradă la un protest pașnic față de fraudarea alegerilor parlamentare câștigate de comuniști. Deși au trecut opt ani de la ceea ce analiști au numit "revoluția Twitter" de la Chișinău, opinia publică nu știe încă cine a provocat violențele.  Sute de tineri au afirmat că au fost torturați de polițiști, însă doar câțiva angajați ai forțelor de ordine au fost condamnați până acum, cu suspendare. Polițistul Ion Perju, acuzat de uciderea tânărului Valeriu Boboc, a fost condamnat la 10 ani de închisoare însă a părăsit ședința de judecată înainte de anunțarea verdictului. Între timp, zilele acestea dosarul privind omorul lui Valeriu Boboc a ajuns la CtEDO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău