Săptămâna într-o oră din 05 mai 2017

  • 08 Mai 2017 13:20
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Democrații și socialiștii vor sistem mixt de vot la viitoarele alegeri

Parlamentul a aprobat vineri, 5 mai a.c., în prima lectură proiectul de lege al democraților privind votul uninominal și cel al socialiștilor privind sistemul mixt. Tot vineri, Parlamentul a aprobat comasarea celor două inițiative legislative, proiectul socialiștilor fiind luat ca bază pentru lectura a doua. Astfel, 51 de deputați vor fi aleși în circumscripții electorale, iar alți 50 – pe liste de partid. Deputații nu vor mai putea fi revocați, așa cum propunea proiectul PDM. Pentru alegătorii din regiunea transnistreană vor fi deschise secții de votare pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, conform proiectului propus de PSRM.

**

Schimbarea sistemului electoral, criticată de PL, PLDM și PCRM

Adoptarea celor două proiecte a provocat nemulțumiri și critici din partea deputaților PL, PLDM și PCRM care se opun modificării actualului sistem proporțional bazat pe liste de partid. Parlamentarii liberal-democrați au criticat proiectele în timpul dezbaterii menționând despre votul uninominal că ar reprezenta un pericol pentru R. Moldova. Deputații comuniști nu au fost prezenți la ședința Parlamentului, dar ulterior PCRM a difuzat un comunicat de presă în care a calificat tentativa de modificare a legislației electorale drept „lovitură de stat”. Deputații liberali nu au participat la dezbaterea celor două proiecte.

**

Protest al societății civile și opoziției față de modificarea sistemului de vot

Reprezentanți ai societății civile și ai partidelor de opoziție – Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr și formațiunea Partidul Nostru – au protestat vineri, 5 mai a.c., în fața Parlamentului împotriva modificării sistemului electoral. Ei au purtat pancarte cu mesajul „Nu vrem deputați de paie!”. Protestatarii au acuzat Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor de înțelegere și au calificat drept criminală ședința Parlamentului în care au fost votate cele două proiecte. Platforma DA și PAS au făcut apel la societate să se pregătească de eventuale proteste.

***

Numirea a trei ambasadori, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri, 3 mai a.c., numirea a trei ambasadori ai Republicii Moldova peste hotare. Victor Osipov a fost numit ambasador în Austria, Andrei Neguță – în Federația Rusă și Victor Sorocean – în Belarus. Membrii Cabinetului de Miniștri din partea Partidului Liberal au votat împotriva numirii ultimilor doi, aceștia fiind deputați socialiști. Anterior, unele instituții mass-media și analiști politici au susținut că funcțiile de ambasadori în mai multe state au fost „împărțite” între Partidul Democrat și președintele Igor Dodon, fost lider al Partidului Socialiștilor.

***

Deputat PLDM se declară neafiliat din prima zi

Curtea Constituțională a validat vineri, 5 mai a.c., mandatul lui Nicolae Olaru, care s-a ales cu fotoliul de deputat după ce liberal-democrata Liliana Palihovici a anunțat că se retrage din Parlament. Deși a candidat la alegeri pe lista PLDM, Olaru a anunțat în plenul Parlamentului că va activa în calitate de deputat neafiliat. De precizat faptul că Nicolae Olaru figurează în dosarul penal privind înstrăinarea a circa 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, care aparține Colegiului Național de Viticultură și Vinificație. Până acum acesta se afla în arest la domiciliu.

***

Curtea Constituțională a interpretat neutralitatea R. Moldova

La trei ani după ce câțiva deputați liberali au depus o sesizare privind efectele neutralității declarate a Republicii Moldova, Curtea Constituțională a venit marți, 2 mai a.c., cu o interpretare. Conform deciziei Curții, prezența armatei ruse în stânga Nistrului este neconstituțională și încalcă dreptul internațional, iar statutul de neutralitate a Republicii Moldova nu exclude cooperarea cu alte alianțe militare pentru consolidarea capacității de apărare a țării. Potrivit interpretării date de Curte, dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare conduse și controlate de către state străine, este ilegală.

***

Fost ministru comunist, numit judecător la CCM din partea Guvernului

O fostă ministră a Justiției din timpul guvernării comuniste, Victoria Iftodi, a fost numită miercuri, 3 mai a.c., de către Guvern în funcția de judecător la Curtea Constituțională, în locul lui Alexandru Tănase, președintele Curții, al cărui mandat a expirat la mijlocul lunii aprilie. Membrii Guvernului din partea Partidului Liberal au votat împotriva acestei candidaturi. Victoria Iftodi este în prezent membră a Agenției Naționale pentru Integritate. Ea va deveni judecător la Curtea Constituțională odată cu depunerea jurământului în Parlament.

***

FMI dă undă verde pentru tranșa II din împrumutul de $ 179 de milioane

Republica Moldova va primi o nouă tranșă în valoare de 21,5 milioane de dolari din programul de creditare de aproape 179 de milioane de dolari oferit de Fondul Monetar Internațional (FMI). Boardul executiv al FMI a aprobat raportul de evaluare a programului de creditare, conform unui comunicat plasat luni, 1 mai a.c., pe pagina web a organizației. Estimările FMI arată că în acest an, R. Moldova va înregistra o creștere economică de 4,5 la sută, ritmul fiind mai mare decât a fost prognozat anterior. 

***

Procurorii moldoveni cer suportul FBI în dosarul Laundromat

Procuratura Anticorupție va cere suportul FBI pentru a identifica beneficiarii tranzacțiilor frauduloase de spălare a aproximativ 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia prin intermediul unor instanțe de judecată din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de șeful procuraturii Viorel Morari într-un interviu publicat luni, 1 mai a.c., pe site-ul Deschide.md. Operațiunea de spălare a banilor a avut loc în perioada în care R. Moldova a fost scena unei alte mega-fraude, furtul unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești.

***

Sindicaliștii din educație au renunțat la greva generală

Profesorii au renunțat la greva generală planificată pentru 5 mai, după ce au ajuns la o înțelegere în cadrul negocierilor cu Guvernul că va examina posibilitatea de majorare a salariilor pedagogilor cu prilejul rectificării bugetare din luna iulie. Solicitat de reporterul Radio Chișinău, liderul sindicaliștilor din educație Dumitru Ivanov a confirmat faptul că au existat mai multe presiuni din partea reprezentanților puterii asupra colectivelor pedagogice.

***

Protest al jurnaliștilor la Parlament de Ziua Libertății Presei

Zilele Libertății Presei s-au desfășurat săptămâna aceasta în R. Moldova, începând de miercuri, 3 mai a.c., când evenimentul este marcat de întreaga comunitate mondială. Un memoriu semnat de cele mai importante organizații de media din R. Moldova semnalează o serie de probleme grave în calea jurnalismului liber, precum concentrarea mass-media, limitarea accesului la informație și utilizarea presei în scopuri politice și propagandistice. Un grup de jurnaliști și reprezentanți ai asociațiilor de media a protestat la sediul Parlamentului față de limitarea accesului la informație din partea instituțiilor statului. În fața legislativului a fost adusă o cușcă improvizată pentru a arăta că presa nu este pe deplin liberă în R. Moldova.

***

Albert de Monaco, în vizită la Chișinău

Prințul Albert de Monaco a efectuat joi și vineri o vizită oficială la Chișinău. Conducătorul Principatului de Monaco a avut joi o întrevedere cu premierul R. Moldova Pavel Filip și cu șeful Parlamentului Andrian Candu, iar vineri – cu președintele Igor Dodon. Albert de Monaco și Pavel Filip au participat joi și la un forum de afaceri bilateral care a reunit 230 de antreprenori din ambele țări. De asemenea, Albert al II-lea, a vizitat Universitatea de Stat din Moldova și s-a întâlnit cu echipa de copii a Clubului de fotbal Zimbru Chișinău.

***

Prima vizită a unui premier turc în Republica Moldova

Republica Moldova și Turcia ar putea să-și tripleze schimburile comerciale, potrivit premierului de la Ankara, Binali Yildirim. Acesta s-a aflat vineri și sâmbătă în Republica Moldova, având întrevederi cu omologul său Pavel Filip, șeful Legislativului de la Chișinău Andrian Candu și președintele Igor Dodon. Totodată, Turcia a decis să îi acorde Republicii Moldova un ajutor de 100 de mii de euro pentru a acoperi pagubele provocate de ninsorile de acum două săptămâni. Cei doi premieri au făcut ieri  o vizită și la Comrat, în regiunea găgăuză turcofonă,  unde  au participat la cel de-al 4-lea Congres mondial al găgăuzilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău