Săptămâna într-o oră din 04 noiembrie 2016

  • 05 Noiembrie 2016 14:06
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Comisia Electorală Centrală a validat miercuri rezultatele scrutinului din 30 octombrie potrivit cărora Igor Dodon a acumulat 47,98% din voturi, iar Maia Sandu – 38,71 la sută. Astfel, cei doi candidați se vor confrunta în turul doi de scrutin pe 13 noiembrie. Totodată CEC a aprobat modelul și textul buletinului de vot și a stabilit sumele pe care candidații le vor putea cheltui în cadrul campaniei electorale începând cu seara zilei de 2 noiembrie.

***

Rezultatele alegerilor au fost confirmate cu diferențe nesemnificative de către Asociația Promo-Lex care a realizat o numărătoarea paralelă a voturilor. Organizația a constatat și o serie de abateri de la legislație care însă n-au influențat rezultatul final. Mai multe nereguli în campania electorală au fost semnalate și de Misiunea de Monitorizare din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor. Acestea se referă, în special, la activitatea Comisiei Electorale Centrale și a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

***

Candidații proeuropeni clasați în primul tur pe locurile patru și cinci, Iurie Leancă și Mihai Ghimpu, și-au anunțat săptămâna aceasta sprijinul pentru Maia Sandu în turul doi, în timp ce Igor Dodon a reușit să obțină susținerea formațiunii conduse de primarul de Bălți Renato Usatâi, al cărei candidat Dumitru Ciubașenco s-a situat pe poziția a treia.

Liderul PCRM Vladimir Voronin a îndemnat marți la boicotarea și a celui de al doilea tur de scrutin. PCRM consideră alegerile prezidențiale neconstituționale și se pronunță pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Pe dea altă parte, formațiunea condusă de primarul de Orhei Ilan Șor, care la fel a boicotat scrutinul din 30 octombrie și-a îndemnat susținătorii să voteze conform propriilor convingeri în turul doi.

***

Deputații au respins joi includerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a unui proiect de lege care prevede dreptul studenților să voteze la locul de studii la alegerile prezidențiale, așa cum o pot face la cele parlamentare. Totodată, un grup de studenți a protestat în aceeași zi în fața sediului CEC având aceeași solicitate. Președinta CEC Alina Russu a declarat că le va cere rectorilor instituțiilor de învățământ să faciliteze actele necesare astfel încât studenții să poată vota în turul doi de scrutin.

***

Electoratul Partidului Democrat se va îndrepta, mai degrabă, spre candidatul Partidului Socialiștilor, în turul doi de scrutin, chiar dacă liderul acestei formațiuni s-a retras din cursă în favoarea candidatului PAS, Maia Sandu. Opinii în acest sens au fost exprimate de comentatorul Vlad Țurcanu, în emisiunea ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău. El consideră că Partidul Democrat n-ar fi interesat să accepte o schimbare, ci dimpotrivă – să mențină situația existentă.

***

Săptămâna aceasta mai multe uniuni de creație și-au exprimat susținerea pentru Maia Sandu, în turul doi al alegerilor prezidențiale. De asemenea, în favoarea candidatei PAS s-au pronunțat mai mulți primari din sudul Republicii Moldova precum și Uniunea Pensionarilor. Pe de altă parte, Episcopul de Bălți și Fălești Marchel și-a exprimat sprijinul în favoarea lui Igor Dodon, pe care l-a caracterizat drept creștin și patriot și prieten al bisericii.

***

Între timp, și Diaspora se mobilizează pentru turul doi. O tânără basarabeană, stabilită la Barcelona, a creat grupul de inițiativă ”Adoptă un vot” unde mii de cetățeni moldoveni stabiliți în străinătate propun transport sau chiar cazare gratuită pentru cei aflați departe de secțiile de votare. În doar câteva zile, grupul de inițiativă a adunat peste 25 de mii de participanți

***

România ar putea acoperi în totalitate necesitățile de gaze naturale ale Republicii Moldova începând cu anul 2020, odată cu finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Realizarea mai multor proiecte în domeniul energetic, atragerea investițiilor și cooperarea transfrontalieră au fost discutate vineri, la Chișinău, în cadrul lucrărilor Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău