Săptămâna într-o oră din 01 noiembrie 2019
-
04 Noiembrie 2019 18:23
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
384 de localități își aleg primarii în turul doi
În turul doi de scrutin, 768 de candidați se află în cursă pentru alegerea primarilor în 384 de localități. Principalele trei formațiuni politice parlamentare – Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul ACUM – au cei mai mulți candidați: PSRM – 180, PDM – 175, iar Blocul ACUM – 167. Urmează Partidul Liberal Democrat cu 45 de candidați, Partidul Șor – cu 38, Partidul Nostru – cu 20 și PCRM – cu 16. Totodată, 42 de candidați sunt din partea altor partide, iar 85 – independenți. În turul întâi, pe 20 octombrie, au fost aleși 514 primari, 190 dintre aceștia reprezentând PDM. PSRM a obținut 123 funcții de primar, iar Blocul ACUM – 81.
*
ENEMO: legislația privind turul doi este ambiguă
Mai mulți candidați la funcția de primar care au acces în turul doi, și-au făcut promovări electorale chiar din prima zi de după scrutin, fără a ține seama de faptul că rezultatele finale aveau să fie confirmate abia peste trei zile. Aceasta este concluzia raportului preliminar al Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor. Misiunea ENEMO susține că nu este clar când începe campania electorală pentru turul al doilea. Între 21 și 23 octombrie, unii candidați au organizat întâlniri cu alegătorii, au distribuit pliante electorale și au plătit publicarea unor materiale în presă. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, declară că în această perioadă, candidații au avut dreptul doar să se promoveze politic.
*
Exit-poll în premieră după opt ani
În turul doi de scrutin pentru alegerea primarului Capitalei este organizat un exit-poll, adică un sondaj la ieșirea din secțiile de votare. Cercetarea este realizată de două instituții sociologice la comanda unei companii de consultanță politică. Ultima dată un exit-poll a fost organizat în Rep. Moldova la alegerile locale din 2011. Din cauza faptului că a arătat rezultate total diferite de cele ale scrutinului și cercetări anterioare de acest gen au fost diferite de rezultatul votului, până acum nu au mai fost organizate exit-poll-uri.
*
Incertitudini legate de concursul pentru postul de procuror-șef
Concursul pentru funcția de procuror general, organizat săptămâna aceasta de o comisie de preselecție creată de Ministerul Justiției, a intrat într-o fază a incertitudinilor, pe fundalul unor suspiciuni de lipsă de integritate ce ar plana asupra a doi dintre candidați, conform unor informații apărute în presă. Totuși, Comisia mai are timp până luni să decidă dacă își va revizui voturile, după care trebuie să transmită lista candidaților selectați la Consiliul Superior al Procurorilor. Ministrul Justiției Olesea Stamate a anunțat vineri că până la urmă membrii comisiei au decis să se întrunească pentru a reevalua deciziile luate inițial.
*
ZEL Bălți, privată pe nedrept de un teren din Chișinău potrivit Curții Constituționale
Curtea Constituțională a declarat marți, 29 octombrie a.c., neconformă o lege adoptată în februarie de Cabinetul condus de Pavel Filip, prin asumarea răspunderii Guvernului, prin care Zona Economică Liberă „Bălți" a fost deposedată de un teren de aproape 5 hectare amplasat în Chișinău. Autorul sesizării, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a declarat a doua zi în cadrul unei conferințe de presă că în spatele acelei decizii ar fi stat interesele unor companii de construcții, promovate de fostul director al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan. Acesta susține însă că s-a condus de interesele statului. El a comentat pentru Radio Chișinău că, de fapt, terenul ar aparține Liceului Academiei de Științe și nu era clar cu ce scop a fost transmis Zonei Economice Libere „Bălți”.
*
Raport alternativ privind implementarea Acordului de Asociere
Funcționarea instituțiilor democratice, fortificarea statului de drept și independența justiției sunt domenii la care Republica Moldova nu a înregistrat progrese semnificative în cinci ani de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Este una dintre concluziile unui Raport Alternativ privind realizarea de către autoritățile de la Chișinău a prevederilor Acordului de Asociere. Potrivit experților, acest lucru a afectat sever calitatea dialogului cu Uniunea Europeană și, implicit, valorificarea deplină a suportului european.
*
Întrevedere Igor Dodon – Vadim Krasnoselski, la Holercani
Președintele Igor Dodon a discutat marți, 29 octombrie a.c., cu liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski despre negocierile de la Bratislava și pachetul „Berlin plus”. Întrevederea a avut loc la Holercani, pe malul drept al Nistrului. După întrevedere, Igor Dodon a anunțat că operatorul transnistrean Interdnestrcom va obține licență regională de telefonie mobilă până la finele acestui an. Totodată, Vadim Krasnoselski s-a arătat mulțumit că a fost fixat un termen concret pentru soluționarea acestei probleme. Tiraspolul insistă pe agenda sa prin care încearcă să-și consolideze propriul regim, consideră experții.