Sănătos informațional | Există sau nu legătură între avort, sterilitate și cancer de col uterin? Explică Rodica Comendant, ginecolog-obstetrician

  • 18 Septembrie 2019 15:08
Sănătos informațional | Există sau nu legătură între avort, sterilitate și cancer de col uterin? Explică Rodica Comendant, ginecolog-obstetrician

Cea mai mare temere a femeilor care fac avort este că aceasta va fi ultima sarcină. Se mai crede că un avort poate fi un factor declanșator al cancerului de col uterin sau te poate afecta psihic. Sunt doar câteva mituri în care mai cred femeile din Republica Moldova, atunci când se gândesc să scape de o sarcină.

În general, avortul e un subiect discutat cel mai des în contradictoriu. E un subiect, care foarte des, implică partea medicală și cea spirituală. Cei mai mulți dintre medicii ginecologi recomandă avortul, în condiții sigure bineînțeles, dacă femeia nu-și dorește acel copil, dacă nu este pregătită, dacă are alte planuri decât creșterea lui.

Alții, dimpotrivă, încearcă să le convingă, punând accent pe moralitate. Un copil e un dar, ar spune unii. În acest context, despre avorturi în sine sunt o mulțime de mituri și prejudecăți. Noi am încercat să aflăm de la Rodica Comendant, medic ginecolog-obstetrician, director al Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive care sunt cele mai frecvente prejudecăți ale femeilor care vin să-și facă un avort, trebuie sau nu medicii să le convingă să renunțe, în ce situații se recomandă ca o femeie să scape de sarcină.

Sătătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.

Podcasturile „Sănătos Informațional” pot fi găsite și pe pagina web Sănătate INFO, în categoria interviuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău