Sănătos informațional | Bătrânii din R.Moldova mor în condiții mizerabile. De ce îngrijirile paliative nu funcționează

  • 12 Februarie 2020 14:21
0%
00:00:00
00:00:00

Îngrijirile paliative în Republica Moldova nu sunt integrate plenar în sistemul de sănătate al Republicii Moldova și nici nu sunt centrate pe pacient. Asta, chiar dacă Ministerul Sănătății, autoritatea centrală în domeniu, și-a luat acest angajament încă în 2014, când a semnat Rezoluția Asambleei Mondiale a Sănătății.

Îngrijirile paliative sunt confundate, inclusiv la nivelul responsabililor din sănătate cu serviciile pentru bolnavii cronici. Din această cauză, în multe dintre instituțiile medicale din țară veți găsi paturile amenajate pentru bolnavii incurabili alături de cele destinate pacienților cu boli cronice.

De asemenea, finanțarea serviciilor de îngrijire paliativă nu se regăsește expres în Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală, fiind „ascunsă” în finanțarea serviciilor comunitare sau de îngrijire la domiciliu, ceea ce înseamnă lucruri diferite. Abordarea responsabililor din domeniul sănătății pentru îngrijirile paliative este una confuză, exclusiv bio-medicală, nicidecum una bio-psiho-socială. Pacientul incurabil este văzut de sistem drept un „caz de boală”, nicidecum un om muribund, care și-ar dori să-și trăiască ultimele clipe ale vieții cu demnitate.

Îngrijirea paliativă presupune nu doar administrarea medicamentelor pentru controlul durerii, dar și multe alte lucruri practice, a explicat în podcastul Sănătos Informațional, Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Pacientul trebuie la propriu spălat, să i se schimbe scutecele, cearșafurile, alimentat corespunzător. Toate, practic, sunt lăsate pe seama familiei, care pe lângă faptul că nu este instruită cum să facă această muncă, nici nu i se acordă ajutor financiar ca să poată rămâne lângă bolnav până la sfârșitul vieții lui. Toate aceste concluzii se regăsesc în raportul dedicat îngrijirilor paliative în Republica Moldova, pentru 2007-2019. Detalii despre condiția pacientului incurabil și evoluția îngrijirilor paliative în Moldova, aflați în continuare din fișierul audio.

Podcastul Sănătos Informațional poate fi ascultat și pe platforma SănătateINFO.MD, în rubrica interviuri. Cei care navighează pe net de pe telefoane android își pot descărca aplicația soundcloud, iar acolo găsesc toate podcasturile Sănătos Informațional. La fel pot face deținătorii de iphone. Ei deja au aplicația iTunes și pot asculta podcasturile noastre. Sâmbătă, pe frecvențele Radio Chișinău, podcastul va fi pus în reluare la ora 10.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-2,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
6
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău