Sănătos Informațional | Zinaida Bezverhni, ex-director al AMDM: „Și eu cumpăr medicamente din Ucraina, pentru că nu le găsesc în Moldova. Din 2013 până acum, țara a pierdut peste 3 mii de medicamente”

  • 14 Ianuarie 2020 11:32
0%
00:00:00
00:00:00

Domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale în Republica Moldova are nevoie de o reformă profundă. Întreg cadrul normativ este învechit și trebuie practic rescris. Activitatea farmaceutică se ghidează și ea după reguli vechi. Nu este clar ce fel de farmacii vrem în Moldova și unde vrem să se vândă medicamentele.

Catalogul de prețuri este prea deschis, dar în același timp, prea confuz pentru consumatorii de medicamente. În Moldova sunt experți foarte buni în evaluarea dosarelor științifice la medicamente, dar Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale are foarte multe limitări financiare, care nu permit atragerea acestora din cauza salariilor mici. În Moldova intră foarte multe medicamente neautorizate, iar acest lucru lasă loc de corupție. De asemenea, în șase ani de pe piață au dispărut cam jumătate dintre medicamentele înregistrate, iar cele mai multe erau de la producători europeni. Sunt doar câteva dintre tezele desprinse din discuția pe care am avut-o cu, deja, fostul director al Agenției Medciamentului și Dispozitivelor Medicale, Zinaida Bezverhni, care a adăugat că inclusiv mecanismul de alegere a directorului instituției trebuie schimbat și depolitizat.  

Sătătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău