Sănătate.info: ”La înmormântări, cu microbuzul prin oraș sau la prieteni. Moldovenii veniți din Italia în avionul unde a călătorit și femeia cu COVID-2019, căutați cu poliția” (Revista presei)

  • 09 Martie 2020 09:32
Sănătate.info: ”La înmormântări, cu microbuzul prin oraș sau la prieteni. Moldovenii veniți din Italia în avionul unde a călătorit și femeia cu COVID-2019, căutați cu poliția” (Revista presei)

Revista presei - 9 martie.

Cotidianul publică versiunea fiului femeii revenită din Italia, infectată cu noul coronavirus. Potrivit acestuia, mama sa a fost, practic, obligată de circumstanțe să se întoarcă în R. Moldova, la scurt timp după ce medicii italieni au anunțat-o că nu este purtătoare a virusului. Tânărul spune că mama sa lucra în Italia, în Bergamo și avea grijă de o femeie în etate. Cu aproximativ o săptămână în urmă, moldoveanca s-a îmbolnăvit și, inițial, credea că a răcit. Apoi, după câteva zile, când a observat că simptomele nu dispar, s-a adresat la spitalul din localitate, fiindu-i frică că ar putea avea coronavirus. La scurt timp după ce moldoveanca a fost internată, italianca de care a avut grijă de asemenea a fost luată la spital, având stop cardiac. Medicii din Bergamo au externat-o pe moldoveancă, spunându-i că nu are virusul și prescriindu-i antibiotice. Când moldoveanca s-a întors în casa italiencei, fiica acesteia i-a spus că nu mai are nevoie de serviciile acesteia, plătindu-i onorariul și i-a spus să se ducă acasă. Moldoveanca a încercat să cumpere bilet la avion, dar acestea nu erau, fiind nevoită să stea două nopți într-un hotel până să zboare cu cursa Wizz Air sâmbătă seara. Ea nu a avut de ales decât să vină acasă, fiind de-a dreptul în stradă în Italia, potrivit detaliilor oferite de fiul acesteia.

La înmormântări, cu microbuzul prin oraș sau la prieteni. Moldovenii veniți din Italia în avionul unde a călătorit și femeia cu COVID-2019, căutați cu poliția” , titrează portalul Sănătate.info. După ce sâmbătă au fost lăsați să plece din aeroport, iar ulterior s-a confirmat că unul dintre călători este infectat cu COVID-2019, ieri medicii de familie, împreună cu responsabilii de sănătatea publică și polițiști i-au căutat pe pasageri să-i atenționeze o dată în plus că trebuie să stea izolați la domiciliu, pentru că vin dintr-o țară afectată de noul coronavirus. Mulți dintre ei au fost găsiți însă cu treburi personale, nicidecum izolați acasă. Oamenii merg lejer la biserică, la înmormântări, pur și simplu se văd cu prietenii. De exemplu, din 17 pasageri din raioanele Orhei, Telenești, Șoldănești și Rezina, care au revenit cu avionul de la Milano, 5 nu au respectat condițiile de izolare. Șeful Direcției Centrului de Sănătate Publică din Orhei, Ion Bolboceanu a menționat că nici nu are pârghii să-i determine pe oameni să respecte solicitarea autorităților de a rămâne izolați.

Directorul Agenției Naționale de Sănătate publică, Nicolae Furtună, declară într-un interviu pentru Europa Liberă că autoritățile mizează inclusiv pe responsabilitatea cetățenilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus în Republica Moldova. ”Noi nu avem atâția medici de familie ca să punem santinelă lângă fiecare și nici atâția polițiști ca să punem santinelă, și nici atâția alți bodyguarzi care ar fi în stare să supravegheze. Și la urma urmei mizăm pe bunul-simț. Eu iarăși mă întorc acolo de unde am pornit: bun-simț, cultură și stimă reciprocă, pentru că s-a spus că ține de sănătatea ta și a familiei tale, (…) Asta trebuie s-o înțeleagă fiecare – îi expune riscului pe cei la care merge.”

Despre ”Costul creditului de la ruși”, scrie Gazeta de Chișinău, care amintește că un ”document al Departamentul de Stat, publicat de Wikileaks, dezvăluie condițiile în care voia Putin să acorde un credit de 500 de milioane de dolari R. Moldova în 2009. Mai exact, Kremlinul voia atunci cele 35,3% din acțiunile pe care le deține statul la Moldovagaz. În iunie 2009, după protestele violente din aprilie, Vladimir Voronin se străduia din răspunderi să obțină 500 de milioane de dolari de la ruși, bani promiși de Putin pentru drumuri. (…) Banii promiși de ruși nu au mai venit, iar Voronin a pierdut alegerile”. Referitor la creditul promis anul trecut, ”condițiile de creditare nu sunt cunoscute, însă Dodon a insistat că nu ar fi mai rele decât cele contractate din partea Băncii Europene pentru Investiții și Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare. „În ce privește creditul Federației Ruse, despre care se vorbește atât de intens, nu aș miza în genere pe el, opinează directorul de program la Expert-Grup, Sergiu Gaibu, deoarece Rusia însăși se confruntă cu problema pensiilor”, mai notează Gazeta de Chișinău.

Ziarul de Gardă publică pe pagina sa de internet un reportaj video despre ”Cum este percepută ziua de 8 martie în satele din R. Moldova? E o sărbătoare sau o zi în care problemele devin mai evidente? Reporterele ZdG au discutat cu femeile și bărbații din satul Lăpușna, raionul Hâncești”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19,96
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sun
26
Mon
25
Tue
27
Wed
26
Thu
26
Arhivă Radio Chișinău