Sănătate.info: În următoarele 2 săptămâni vor apărea mai multe cazuri, diagnosticate sau nediagnosticate de COVID 19. Este importantă limitarea contactului social (Revista presei)

  • 12 Martie 2020 09:33
Sănătate.info: În următoarele 2 săptămâni vor apărea mai multe cazuri, diagnosticate sau nediagnosticate de COVID 19. Este importantă limitarea contactului social (Revista presei)

Revista presei din 12 martie 2020

Republica Moldova are nevoie de un plan urgent de măsuri financiare în confruntarea cu coronavirusul”, titrează Europa Liberă. Este citat expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță, în trecut ministru de finanțe, care subliniază că îi vine cu greu să creadă că Moldova poate deveni un caz special și ar putea face față unei eventuale viitoare crize fără un plan urgent de măsuri financiare: „E nevoie de alocarea de resurse. Cu siguranță are două fonduri de intervenție și fondul de rezervă al guvernului care trebuie să fie imediat puse la dispoziția instituțiilor statului. Deciziile nu trebuie tărăgănate, dar pentru asta e nevoie de bugetarea fiecărei măsuri. Sunt sigur că situația poate fi gestionată dacă toate acțiunile recomandate de OMS sunt realizate fără nici un fel de obstacole cu caracter financiar”, notează expertul.

 „În următoarele două săptămâni fiți asociali. Virusul trebuie să aibă cât mai puține ocazii să circule de la o persoană la alta”, atenționează Stela Bivol, director al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, într-un articol publicat de Sănătate.info. ”Cred că în următoarele 2 săptămâni vor apare mai multe cazuri, diagnosticate sau nediagnosticate, și acest lucru este de așteptat din felul în care evoluează maladia. Anume în următoarele 2 săptămâni este importantă limitarea contactului social. Iar în caz de contact social pașii sunt cunoscuși - distanța de un metru, evitarea atingerii altor oameni și a suprafețelor din spatiile publice, după atingere spălatul mâinilor, evitarea atingerii ochilor, nasului gurii cu mâinile neigienizate, igiena tusei, autoizolarea la domiciliu în caz de simptome”, a subliniat autoarea.

Ziarul de Gardă scrie despre un proiect propus de doi deputați PAS, prin care unii părinți ar putea fi remunerați chiar dacă nu merg la serviciu, ci stau acasă cu copiii, în contextul suspendării procesului de învățământ. Autorii proiectului de lege propun completarea Codului muncii astfel încât acesta să prevadă ca unuia dintre părinți să-i fie acordate zile libere în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile sau al altor situații extreme ce duc la suspendarea procesului educațional. Astfel, părintele care are un copil cu vârsta sub 12 ani sau un copil cu dizabilități care este înregistrat într-o unitate de învățământ va putea solicita să-i fie plătite zilele libere pentru perioada în care a îngrijit de copii. Deputați propun ca părinții să beneficieze de indemnizații începând din 11 martie, de când a fost suspendat procesul de învățământ pentru combaterea virusului COVID-19.

TV8 relatează într-un reportaj despre transportul public din capitală, în care continuă se înghesuie călătorii, fie cu fețele acoperite de măști, fie cu nasul dosit în fulare. ”Troleibuzele în care încap lesne 50 de oameni pot fi considerate locuri aglomerate, în care virușii pot fi transmiși fără dificultate. În timp ce Regia Transport Electric afirmă că le dezinfectează de câteva ori pe zi, călătorii spun că nu au altă soluție de a ajunge la destinație. (…) Deși medicii recomandă ca oamenii să păstreze distanța de cel puțin un metru ca să nu se infecteze cu virusul periculos, pasagerii spun că aceasta este singura soluție de a ajunge la destinație”, relatează TV8.

Procuratura a respins demersul liderului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, privind investigarea preluării a două posturi TV de către cetățeanul rus Igor Ceaika și rolul președintelui Igor Dodon în această tranzacție. Potrivit unui răspuns oficial pentru Media Azi, examinarea demersului nu se află în competența procurorilor. Procurorii argumentează că plângerea lui Chirtoacă, cu privirea la investigarea afirmațiilor șefului statului privind vânzarea-cumpărarea posturilor Accent TV și Primul în Moldova, „nu întrunește condițiile de formă și conținut”.

Președintele Partidului Democrat (PD), Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan. Această întâlnire are loc în toiul discuțiilor dintre PD și PSRM în vederea oficializării noii coaliții de guvernare, observă Ziarul Național. Potrivit unui comunicat de presă al PD, interlocutorii au făcut un schimb de opinii despre situația politică din republică și despre „proiectele de viitor” ale PD. Pavel Filip a menționat că PD rămâne „un partid proeuropean” și va munci în continuare pentru „a face drumul european al R. Moldova ireversibil”. Jurnaliștii amintesc că ieri a avut loc o nouă rundă de negocieri între grupurile de lucru din partea PSRM și PD, în vederea creării unei coaliții de guvernare. Părțile ar avea divergențe în ceea ce privește politica externă, întrucât PSRM insistă pe necesitatea „păstrării unei politici externe echilibrate”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău