Salariul mediu pe economie, prognozat de Guvern pentru anul viitor. Creșterea acestuia este mai mică decât cea anunțată anterior

  • 21 Noiembrie 2018 14:07
Salariul mediu pe economie, prognozat de Guvern pentru anul viitor. Creșterea acestuia este mai mică decât cea anunțată anterior

Proiectul bugetului pentru anul viitor prevede majorarea veniturilor și cheltuielilor cu aproape 10%.

În același timp, deficitul bugetar va crește, la fel ca și datoria de stat, care va depăși 60 de miliarde de lei. Proiectul documentului a fost examinat astăzi în Comisia parlamentară de profil. 

Veniturile bugetului public național în anul 2019 vor constitui 63,4 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi cu aproape 6 miliarde mai mari. Atât veniturile, cât și cheltuielile vor crește cu peste 9% față de anul curent.

Deficitul bugetar va fi mai mare decât în acest an și va ajunge la 2,7% din Produsul Intern Brut. Datoria de stat va crește mai semnificativ – cu peste 6 miliarde de lei și va ajunge la sfârșitul anului viitor la 63 de miliarde, sau 30% din Produsul Intern Brut.

Proiectul bugetului presupune o majorare semnificativă a cheltuielilor pentru protecția socială – cu 2,2 miliarde de lei, dar și pentru educație – cu 650 de milioane. Cele mai multe investițiide infrastructură vor fi făcute în reparația drumurilor. 

„Bugetul are două obiective majore – proiectele de dezvoltare și îmbunătățirea protecției și programelor sociale. În acest sens, bugetul este destul de echilibrat, deoarece pune accent pe ambele componente în egală măsură. Proiectele de dezvoltare sunt în conformitate cu prioritățile pe termen mediu anunțate de Guvern”, a declarat ministrul.

Pentru anul viitor, Guvernul prognozează un salariu mediu de aproape 7.000 de lei, adică o creștere mai mică de 4%, în termeni reali, excluzând rata inflației, față de anul curent. Deputatul PLDM, Grigore Cobzac, denunță faptul că această creștere este cu mult mai mică decât cea anunțată recent de guvernare.

„În mediu, cu 3,9% - aceasta trebuie să știe cetățeni că vor crește salariile. Această cifră este în bugetul de stat”, a remarcat deputatul.

Pentru anul viitor, Guvernul prognozează o creștere economică de 4%, în timp ce prețurile se vor majora cu aproape 5 la sută. Exporturile vor crește cu 13%, iar importurile cu peste 9 la sută.

Parlamentul urmează să voteze Legea bugetului pentru 2019 până la 30 noiembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău