Safenews.md/ ”Dosarul Laundromat în Rusia: Un bancher rus a depus mărturie împotriva lui Plahotniuc, Șor, Platon și Usatîi” (Revista presei)

  • 09 Februarie 2021 09:29
Safenews.md/ ”Dosarul Laundromat în Rusia: Un bancher rus a depus mărturie împotriva lui Plahotniuc, Șor, Platon și Usatîi” (Revista presei)

Revista presei din 09 Februarie 2021

Președinta Maia Sandu a explicat de ce cele 200.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, promise de președintele României, Klaus Iohannis, în luna decembrie 2020, la Chișinău, încă nu au ajuns în Republica Moldova, reține publicația Adevărul. „Nu poate România să doneze din vaccinul pe care îl are, fără acordul suplimentar al producătorului. Folosirea acestui vaccin pe teritoriul R. Moldova înseamnă un acord suplimentar cu producătorul”, a afirmat Maia Sandu.

Iar Cotidianul o citează pe Maia Sandu răspunzând la întrebarea când ar fi dispusă să se vaccineze împotriva Covid-19, ea afirmând că ar face acest lucru imediat după ce vaccinul va fi disponibil în Republica Moldova, dar că e important ca serul să ajungă în mod prioritar celor mai expuse categorii. ”Eu sunt gata să mă vaccinez ca exemplu pentru alți cetățeni care ar putea să aibă îngrijorări despre acest vaccin”, a spus Sandu. „Partea ciudată e că Guvernul Chicu nu a prevăzut în buget niciun ban pentru achiziționare de vaccin”, a mai declarat ea.

Anticipatele sunt soluția pentru a avea deputați onești și integri, afirmă premierul desemnat, Natalia Gavrliță, într-un interviu pentru Europa Liberă. ”Noi știm că în parlament este multă lume (și în afara parlamentului), lideri de partid care una zic și alta fac; azi exprimă o părere, mâine - opusul și nu știm care va fi până la urmă votul acestei majorități nedeclarate dintre Partidul Socialiștilor și Partidul „Șor”. Și de aceea suntem pregătiți, avem un guvern serios, de oameni profesioniști care sunt gata în această perioadă foarte grea pentru cetățeni să vină la cârma instituțiilor publice și imediat să implementeze acele promisiuni, acele doleanțe exprimate în timpul alegerilor prezidențiale”, a subliniat Natalia Gavriliță.

Partidul Socialiștilor, cel mai probabil, nu va vota Guvernul Gavriliță, dar ultima decizie va fi luată în cadrul unei ședințe, a declarat deputatul PSRM, Grigore Novac, la TVR Moldova. „Noi, PSRM vom fi foarte și foarte vocali. (…) vom avea destule întrebări către doamna Gavriliță și miniștrii din tribuna guvernamentală”, a declarat Novac. Iar deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a subliniat că în cazul în care Guvernul Gavriliță nu va fi votat, formațiunea sa așteaptă alte consultări pe care să le inițieze Maia Sandu, după care să urmeze înaintarea unui guvern „pe bune”, fără mimare.

Dosarul Laundromat în Rusia: Un bancher rus a depus mărturie împotriva lui Plahotniuc, Șor, Platon și Usatîi”, titrează portalul Safenews.md. Este vorba despre bancherul rus Oleg Kuzmin, cercetat pentru implicare în cunoscuta schemă Laundromat, precizează publicația Kommersant, care face trimitere la surse. Avocatul bancherului rus nu a precizat detaliile acordului încheiat de clientul său, dar potrivit surselor Kommersant, mărturia bancherului i-a vizat pe politicienii moldoveni Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatâi, fosta șefă de la Moldindconbank Elena Platon (sora lui Veaceslav Platon), dar și alte persoane. Majoritatea figuranților ruși în acest dosar au fost arestați, unii dintre ei fiind condamnați. Pe lângă Oleg Kuzmin, înțelegeri cu ancheta au fost încheiate de încă două persoane implicate – Alexandr Grigoriev și Elena Platon. Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatâi au fost anunțați în urmărire internațională.

Ziarul de Gardă scrie despre un „Acord de soluționare” prin intermediari între Platon și Șor, semnat la începutul anului între companii afiliate celor doi controversați oameni de afaceri, într-un litigiu de 40 de milioane de lei. După ce Veaceslav Platon a amenințat public că va cere insolvabilitatea „Avia Invest”, companie care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău și va cere ca aceasta să ajungă în administrarea statului din cauza unei datorii pe care o firmă afiliată lui Ilan Șor o avea către compania de asigurări „Moldasig”, cei doi controversați oameni de afaceri au semnat, prin intermediari, la începutului acestui an un „acord de soluționare” care prevede soluționarea litigiului și plata acelei datorii în rate, până în luna august 2022. Moldasig renunță astfel la cererea de a intenta procedura de insolvabilitate pe numele companiei „Avia Invest”, cea care figura ca garant în contractul de împrumut semnat în aprilie 2019 de către Moldasig și firma afiliată lui Ilan Șor, SRL „DFI”.

TV8 publică o anchetă despre pensionarii de lux ai Republicii Moldova. Republica Moldova are astăzi 283 de judecători și procurori care primesc pensii mai mari de 20 de mii de lei pe lună. Dintre aceștia, nouă au pensii mai mari de 30 de mii de lei. Mulți dintre ei continuă să activeze în sistem, iar pe parcursul anilor, pe măsură ce cresc salariile judecătorilor și procurorilor, ei cer recalcularea pensiilor reieșind din formula prevăzută de lege – 80 la sută din salariul majorat.  O fac în judecată și, de fiecare dată, colegii lor judecători le dau câștig de cauză, pentru că așa spune legea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău