Rușii sunt în impas, în Bahmut. Oficiali de rang înalt ucraineni vizitează nestingheriți linia fontului

  • 29 Decembrie 2022 08:48
Rușii sunt în impas, în Bahmut. Oficiali de rang înalt ucraineni vizitează nestingheriți linia fontului

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) cred că Rusia a ajuns într-un impas la Bahmut, cu „mai mulți indicatori care susțin evaluarea că forțele ruse din jurul Bahmutului au ajuns în punctul culminant". Recent, președintele Volodimir Zelenski spunea că orașul din regiunea Donețk este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie a frontului.

Mai mulți indicatori susțin evaluarea ISW conform căreia forțele ruse din jurul Bahmut stagneazăm, scrie Hotnews.

Oficiali ucraineni de rang înalt vizitează nestingheriți pozițiile de pe linia frontului din Bahmut. Șeful Direcției de Informații Militare a Ucrainei (GUR), Kirilo Budanov, a vizitat Bakhmut pe 27-28 decembrie și a fost geolocalizat la cel puțin 600 de metri de linia înaintată a trupelor rusești înregistrată anterior.

Vizita lui Budanov susține rapoartele anterioare din mass-media sociale ucrainene conform cărora forțele ucrainene au efectuat un contraatac tactic care a respins forțele rusești de la periferia Bakhmut pe 21 decembrie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bakhmut pe 20 decembrie.

La începutul săptămânii, jurnalistul bulgar Christo Grozev de la site-ul de investigații Bellingcat a distribuit o înregistrare video în care apar membri ai grupului de mercenari Wagner care îi spun șefului Statului Major al forțelor armate ruse Valeri Gerasimov că nu este bun de nimic, afirmând despre el că este un „nenorocit”, luptătorii fiind supărați că nu au suficiente proiectile de artilerie.

 Rușii mai pot ataca, dar ineficient

Potrivit ISW, Doctrina militară americană definește punctul culminant drept „punctul în care o forță nu mai are capacitatea de a-și continua operațiunile, ofensivă sau de apărare” și „când o forță nu poate continua atacul trebuie să adopte o poziție defensivă sau să execute o pauză operațională.

Dacă forțele ruse din Bahmut au ajuns într-adevăr la capătul capacităților lor, ele ar putea, totuși, să continue să atace agresiv. Forțele ruse pot continua să efectueze atacuri ineficiente la Bahmut, deși este foarte puțin probabil ca aceste atacuri să facă câștiguri semnificative din punct de vedere operațional.

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „doar câțiva” civili au rămas în orașul aflat în prima linie, aflat în provincia estică Donețk. Într-o postare pe Telegram, liderul Ucrainei a spus despre oraș că „nu există loc care să nu fie acoperit cu sânge”.

Șeful serviciilor secrete din Ucraina, Kirilo Budanov, a făcut o afirmație similară cu cea a Institutului pentru Studiul Războiului despre Bahmut, potrivit căreia "forțele ruse sunt în impas", dar a extins afirmația la întreaga țară, potrivit The Guardian.

El a spus că Rusia se află într-o fundătură, dar că Ucraina „nu poate să o învingă în toate direcțiile în mod cuprinzător” în timp ce așteaptă arme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău