Rușii și aliații lor din Republica Moldova discută la Moscova despre „anexarea” Moldovei de România (Revista Presei)
-
03 Iulie 09:45
Rușii și aliații lor din Republica Moldova discută la Moscova despre „anexarea” Moldovei de România, scrie Europa Liberă.
Oficialii ruși și aliații lor din Moldova s-au adunat la Moscova, la o conferință organizată de un institut bănuit de legături cu FSB, unde au asociat votul pro-UE la referendumul din octombrie cu „anexarea” Moldovei de România.
Mai mulți foști și actuali oficiali ruși, alături de opoziția din R. Moldova și alți invitați, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, au participat la conferința intitulată „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?”.
Printre cei invitați au fost deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.
Evenimentul s-a desfășurat pe 27 iunie, la un hotel din centrul Moscovei, deținut de administrația președintelui Federației Ruse.
A fost organizat de Institutul țărilor CSI, care studiază așa-numita „vecinătatea apropiată” a Rusiei și răspândește narațiuni care justifică politica externă agresivă a Kremlinului. Institutul este condus de deputatul Konstantin Zatulin, care are o preocupare deosebită față de Republica Moldova.
Recent, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a participat împreună cu Zatulin la o altă conferință, organizată în Slovacia de Institutul național de cercetare pentru dezvoltarea comunicațiilor (NIIRK) din Rusia, ticsit cu foști ofițeri ai KGB, SVR și FSB, scrie Europa Liberă.
Primarul Ion Ceban, ACUZAT că ar face achiziții din bani publici de la doi MILIARDARI ruși, care sunt incluși în lista SANCȚIUNILOR.
„Ivan se crede deja cu sacii în căruță și face afaceri cu agresorul rus”, titrează Ziarul Național.
Primăria Chișinău a cumpărat peste 40.000 de metri pătrați de membrane bituminoase pentru reparațiile curente ale acoperișurilor blocurilor locative din capitală de la o companie condusă de doi miliardari ruși.
Cei doi ar fi în lista sancțiunilor Ucrainei și Poloniei, pentru „sprijinul material sau financiar al activităților care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, susține ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizări, Dumitru Alaiba. În opinia vicepremierului Alaiba, este inadmisibil ca o instituție publică să facă asemenea achiziții dintr-un stat agresor.
„Pe timp de război, când Federația Rusă i-a invadat pe vecinii noștri ucraineni și a declanșat un amplu război hibrid asupra republicii noastre, întâmplător sau nu, Ivan continuă să rămână fidel business-ului rusesc pe banii publici, pe banii noștri. Întâmplător sau nu, lui Ivan, care se crede deja cu sacii în căruță, nu îi mai ajunge bunul-simț de a se abține să se laude pentru că face afaceri cu agresorul rus”, a comentat Alaiba.
Din pozele postate de primar pe rețelele de socializare reiese că achiziția invocată a fost efectuată de la firma amintită de vicepremier - ТЕХНОНИКОЛЬ.
Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului Ion Ceban, a declarat că licitațiile pentru achizițiile publice sunt organizate conform legii, care nu prevede „aiurelile” ministrului, scrie Ziarul Național.
Ziarul de Gardă revine la Dosarul „INTERPOL”: companii din Dubai afiliate unui fost oficial din Republica Moldova și beneficiari din Rusia, Kîrgîstan, Belarus, Ucraina sau China, titrează publicația.
La aproape o lună după perchezițiile efectuate de Procuratura Anticorupție în dosarul numit „INTERPOL”, două persoane se află în arest preventiv din cele 14 persoane supuse perchezițiilor. ZdG a aflat că în schemă ar fi fost utilizate companii din Dubai, iar una dintre persoanele-cheie din acest dosar ar fi fost Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiției, fost șef al Serviciului de Informații și Securitate și fost președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor Interpol.
Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat la 4 iunie 2024 că investighează o presupusă schemă de corupție, prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări ar primi mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională. Aceștia obțineau azil ori statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, iar drept urmare, Notificările Roșii pe numele lor erau șterse sau blocate. Pentru asta, mai mulți funcționari din R. Moldova ar fi primit mită, iar sumele plătite de beneficiarii acestei scheme s-ar ridica la câteva milioane de dolari SUA.
În prezent, în arest preventiv se află două persoane vizate în anchetă – Viorel Țentiu, șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională din R. Moldova, și un alt bărbat care a încercat să plece din R. Moldova, fiind reținut la aeroport pe 11 iunie. Acesta ar fi specialist în domeniul IT, după cum a aflat ZdG.
Pe unele canale de Telegram au fost publicate date din cadrul anchetei, care indică asupra implicării în acest caz a lui Vitalie Pîrlog, fost președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor Interpol, tot el fost ministru al Justiției, fost director al Serviciului de Informații și Securitate și fost reprezentant al R. Moldova la CtEDO. El ar fi principalul figurant, alături de avocatul Oleg Mîță, prin intermediul unor companii înregistrate în Dubai, Emiratele Arabe Unite: MCE Advisory FZ LLC și VR Legal Advisory Fz-LLC.
ZdG a solicitat de la PA o confirmare în acest sens, dar instituția a răspuns că „nu confirmă sau infirmă numele persoanelor vizate în dosare penale la faza incipientă a cauzelor penale”.
Jurnal.md informează că Viorel Țentiu a fost plasat în arest la domiciliu. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis parțial demersul șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, privind prelungirea măsurii preventive - arestul preventiv, în privința șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu. Magistrații au decis să-l trimită din arest preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procuratura Anticorupție consideră încheierea neîntemeiată și anunță că o va contesta la Curtea de Apel Chișinău.