Rușii nu investesc în dezvoltarea regiunii transnistrene. Cei mai mulți bani vin din România, Italia și Ucraina (Mold-street)

  • 15 Aprilie 2019 10:35
Rușii nu investesc în dezvoltarea regiunii transnistrene. Cei mai mulți bani vin din România, Italia și Ucraina (Mold-street)

Majoritatea investițiilor din regiunea separatistă în baza unei noi legi locale sunt din Ucraina, Republica Moldova și statele UE, arată un raport al așa-zisului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol.

Potrivit documentului, în condițiile preferențiale oferite de noua legislație locală în 2018 au fost lansate deja patru proiecte invesiționale în valoare de peste 5,3 milioane de euro, iar alte 12 proiecte în valoare de 45 de milioane de euro sunt la stadiul de elaborare, scrie mold-street.com

Primul proiect investițional în valoare de peste jumătate de milion de euro a fost lansat în iulie 2018, la Tighina (Bender) de o companie cu capital românesc.

A urmat un proiect de 2,6 milioane de euro de producere a sârmei și a electrozilor pentru sudat, implementat cu capital italian, o investiții de 1,1 milioane euro la Tighina de o companie de la Chișinău și alta de peste un milion de euro din Ucraina în producerea de semințe și pomușoare.

În proiect se află investiții în asamblarea de biciclete, producția de ulei, de încălțăminte, implanturi dentare etc.

Toate sunt cu capital din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, România, Italia, Bulgaria, Polonia și Austria.

Potrivit așa-zisului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol, nici-un proiect nu ar fi cu capital ce vine direct din Rusia.

Legea privind facilitarea investițiilor în regiunea transnistreană a intrat în vigoare pe 1 iunie 2018 și oferă numeroase preferințe investitorilor.

Astfel, investitorul este scutit de plata impozitelor pe veniturile organizațiilor, impozitul funciar (pe teritoriul localităților) și impozitul pe dividende. În același timp, cota impozitului social a fost redusă la 14% (față de 25% în prezent).

Termenul de acordare a avantajelor fiscale depinde de valoarea investiției în active fixe: de la 200.000 euro la 500.000 de euro, preferințele se acordă pe o perioadă de 5 ani; de la 500.000 la un milion - pentru 7 ani; iar în cazul unor investiții de peste un milion de euro - timp de 10 ani.

În plus sunt prevăzute și subvenții pentru investiți de la buget, care prevede o compensație de 10% din valoarea lucrărilor de construcții și achiziționarea de echipamente în funcție de modul de funcționare a programului de investiții. Cu toate acestea, valoarea subvențiilor nu poate depăși 100.000 de euro.

Sunt prevăzute și acordarea de granturi sub formă de oferirea cu tutlu gratuit a unor active.

Rușii nu investesc în dezvoltarea regiunii transnistrene. Cei mai mulți bani vin din România, Italia și Ucraina (Mold-street)

 

sursa: mold-street.com

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău