Rusia și-a făcut un obicei din a viola spațiul aerian al R. Moldova (Revista presei)
-
13 Noiembrie 2024 10:50
Ziarul Național scrie că încă o dronă lansată de ruși, găsită pe teritoriul R. Moldova: A treia în ultimele zile. Duminică au mai fost găsite astfel de aparate în raioanele Căușeni și Râșcani. Potrivit autorităților de la Chișinău, în cazul dronelor căzute duminică a fost vorba despre aparate de zbor de tip „momeală”, care însoțeau dronele „Shahed” de origine rusească, care nu aveau explozibil, dar aveau menirea de a păcăli apărarea antiaeriană ucraineană.
Rusia și-a făcut un obicei din a viola spațiul aerian al R. Moldova, constată Vitalie Călugăreanu într-un articol don DW. De data aceasta, dronele rusești au pătruns adânc în interiorul R. Moldova, subliniază jurnalistul. După invazia Rusiei asupra Ucrainei, Chișinăul a cerut în repetate rânduri ajutor comunității internaționale în vederea securizării spațiului aerian. În 2024, autoritățile moldovene au cumpărat un radar modern (francez), dar acesta este destinat doar pentru monitorizarea spațiului aerian. Din cauza costurilor foarte mari, dar și a necesităților prioritare ale Ucrainei, R. Moldova nu are în acest moment niciun sistem antirachetă, iar neutralitatea proclamată în Constituție nu o protejează în niciun fel de rachetele rusești.
Într-un interviu pentru ZDG, avocatul Asociației Promo-LEX spune că cea mai mare problemă a justiției în R. Moldova sunt politicienii. Expertul Promo-LEX a subliniat că actuala guvernare PAS a făcut promisiuni „prea generoase” legate de reformele în domeniul justiției, însă a reușit să facă puține schimbări. Totodată, el este de părere că unii conducători ai instituțiilor din domeniul „au intrat în zona de confort” și că „tot timpul cineva trebuie demis”. Vadim Vieru mai constată că faptul că în R. Moldova vor avea loc anul viitor alegeri parlamentare „influențează comportamentul din sectorul justiției”.
Într-o analiză în Deschide.md fostul consilier prezidențial de la București, Iulian Chifu, scrie despre planurile de pace ale lui Trump pentru Ucraina și bătălia consilierilor pentru soluția acceptabilă. Potrivit autorului orice încercare de a începe negocierile de pace Ucraina-Rusia, ca să nu mai vorbim de încheierea unui acord, se confruntă cu multe capcane și nenumărate blocaje. Deși vrea să fie realistă, abordarea trebuie să țină cont de faptul că Ucraina și Rusia au obiective de război extrem de diferite, dar și că trupele ruse avansează încet, dar constant în Ucraina, iar Kremlinul s-a arătat puțin înclinat să negocieze, din contra, a arătat dorința de a escalada conflictul prin atacuri hibride în afara granițelor sale, precum operațiuni de sabotaj în Europa. Rusia nu se va opri și consideră deja că se confruntă cu Occidentul, deci această învârtire în jurul cozii și evitare a realității pare complet nefezabilă.
Astfel că promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina până în ziua învestirii pare puțin credibilă și realizabilă. Ba mai mult, îmbrățișarea unei formule și a unui plan și confruntarea cu realitatea unui refuz de la Moscova și Kiev, eventual în același timp, va schimba starea de spirit a lui Trump și va obliga la o politică alternativă, înclină să creadă Iulian Chifu.
Anticorupție scrie astăzi despre cum au reușit unii primari din nordul țării să cumpere sute de terenuri agricole la prețuri de nimic și averi încearcă să ascundă.
Într-o anchetă realizată recent de TVN arată că primari din Nordul R. Moldova au reușit să procure sute de hectare de teren arabil la prețuri mai mici decât cele de piață. Aceștia au intrat în proprietatea terenurilor, multe dintre care le-au primit din donații.