Rusia returnează zahărul moldovenesc (Adevărul)

  • 13 August 2014 10:59
Rusia returnează zahărul moldovenesc (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 13 AUGUST

Transnistria, gata de război – titrează Evenimentul Zilei, care îl citează pe liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Acesta a declarat luni că Transnistria nu planifică un „atac asupra vecinilor“ săi, însă este pregătită să riposteze „oricărei agresiuni militare“.

Evenimentul Zilei mai scrie că un spațiu economic comun ar apropia cele două maluri ale Nistrului. Potrivit unui studiu al Asociației pentru Politică Externă, guvernarea de la Chișinău trebuie să insiste pe crearea unui spațiu economic comun cu regiunea transnistreană și să atragă expertiza europeană în acest proces. Acest fapt ar duce la apropierea celor două maluri ale Nistrului și la rezolvarea treptată a conflictului transnistrean, în condițiile în care negocierile politice au ajuns în impas.

Adevărul anunță că Rusia returnează zahărul moldovenesc. Autoritățile din Rusia nu mai permit importul de zahăr moldovenesc în regimul de liber schimb, chiar dacă hotărârea privind aplicarea taxelor vamale nu a intrat în vigoare. În consecință în ultimele săptămâni circa 5.700 de tone de zahăr au fost returnate Republicii Moldova. Pierderile comerciale de la acțiunile Rusiei ar putea ajunge la circa 250 de milioane de lei", estimează producătorii.  În aceste condiții cotele de export pe piața UE și piața internă sunt cele mai sigure soluții în această situație dificilă,  notează Adevărul.

Timpul anunță că Guvernul român pregătește o “surpriză plăcută” pentru producătorii moldoveni de fructe. Anunțul a fost făcut de către viceministrul Agriculturii, Vlad Loghin și vine în contextul în care producătorii de mere din R. Moldova și magazinele Carrefour și Metro din Romania sunt pe punctul de a finaliza un contract de preluare a producției.

Ziarul Național comentează sondajul CBS-AXA difuzat ieri, care creditează  partidul  controversatului om de afaceri Renato Usatîi cu șanse de a accede în Parlament. Ziarul remarcă faptul că Partidul Nostru nu este înregistrat și nu poate fi concurent electoral și că autorii sondajului au avut grijă să pună numele viitorului lider în paranteze (ceea ce nu se face în sondajele corecte). Până la alegeri vom mai vedea încă multe sondaje, cu multe surprize și rezultate neverosimile, continuă autorul. Problema e că, deși este un procedeu folosit pe larg de actorii politici pentru a-și crește ratingul, acesta practic nu influențează rezultatul real. Pentru că din sondaje se informează doar 2-3% din cetățeni, conchide Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău