Rusia nu mai deține arma energetică, iar Republica Moldova nu mai depinde de Gazprom (Revista presei)
-
24 Mai 09:24
Rusia nu mai deține arma energetică, iar moldovenii nu mai depind de Gazprom - cel mai puternic argument pentru accelerarea procesului de integrare a R. Moldova în UE”, titrează Ziarul National. Proiectele de interconectare Suceava - Bălți și Gutinaș - Strășeni, care au scopul de a asigura independența energetică a R. Moldova, „sunt priorități absolute până în 2027”, a declarat și ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, în cadrul celei de-a opta ediții a Forumului de securitate al Mării Negre și Balcanilor, desfășurată la București.
Ministrul Burduja a reconfirmat sprijinul României în procesul de integrare a Republicii Moldova în spațiul energetic european. „Războiul declanșat de Rusia este complet nejustificat și a transformat energia într-o armă de șantaj. Eforturile remarcabile de sincronizare a sectorului energetic dintre Republica Moldova și România reprezintă o realizare uriașă. Rusia nu mai deține această armă, iar moldovenii nu mai depind de Gazprom. Acesta este cel mai puternic argument pentru accelerarea procesului de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, locul său natural fiind alături de România”, a subliniat Sebastian Burduja. „Cooperarea regională este esențială pentru a rezista în fața manipulărilor rusești. Pentru Republica Moldova, cel mai important aspect este sincronizarea cu România prin ENTSO-E, iar apoi am făcut pași curajoși pentru diversificarea surselor de energie. Pentru noi și Ucraina, decizia politică de a permite sincronizarea cât mai rapidă a fost crucială și fără precedent”, a punctat Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chișinău.
2 ani de la reținerea lui Igor Dodon. Ce se întâmplă cu dosarele lui în instanțe, scrie Europa Liberă. Pe 24 mai 2024 se împlinesc 2 ani de când Igor Dodon a fost reținut de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). La acea vreme, oamenii legii au declarat că investigația vizează mai multe capete de acuzare: corupere pasivă, trădare de patrie, îmbogățire ilicită și finanțarea Partidului Socialiștilor de către organizația criminală a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Deja în septembrie 2022, procurorii au transmis în instanță așa-numitul dosar „kuliok”, care are la bază o înregistrare video a discuțiilor secrete dintre Dodon și Plahotniuc purtate în vara anului 2019. Potrivit procurorilor, oligarhul i-a transmis lui Dodon între 600.000 și un milion de dolari. Dodon nu recunoaște vina și susține că toate dosarele lui sunt fabricate de guvernarea PAS. În aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a declarat Europei Libere că investighează în continuare episoadele rămase în acest dosar, dar nu a răspuns când vor fi transmise în instanță și câte persoane în ele figurează, în afara de fostul președinte. De asemenea, procurorii au spus că anchetează în continuare finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor. „Nu au existat cazuri în care a fost încetată urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon”, a precizat Procuratura Anticorupție.
Ziarul de Gardă scrie „Cine sunt angajații Aeroportului, trecut de mai bine de un an în gestiunea statului. Donatori ai Partidului „Șor”, foști angajați ai „Avia Invest” SRL, inculpați în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, rude ale unor demnitari și ale persoanelor apropiate lui Ilan Șor se numără printre angajații Aeroportului Internațional Chișinău, la mai bine de un an după ce acesta a trecut în gestiunea statului. Administrația aeroportului susține că „este în proces de verificare a tuturor afilierilor angajaților cu grupul criminal Șor și cu partidele afiliate acestora”.
Portalul Anticorupție informează că, astăzi, la CSP. începe examinarea dosarelor candidaților la funcția de procuror general. Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor examina dosarele celor patru candidați la funcția de procuror general. Subiectul se regăsește pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 24 mai. Cu zece zile mai devreme, CSP a publicat lista aspiranților la fotoliu. Este vorba despre doi candidați care s-au înscris și în concursul precedent, dar care a fost anulat - procurorul general interimar, Ion Munteanu, și adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Alți doi candidați sunt procurorul Alexandru Cernei și ex-lectorul universitar, Grigore Vornicescu. Anticoruptie.md a prezentat profilul celor patru candidați la șefia Procuraturii Generale. CSP a anunțat un nou concurs pentru funcția de procuror general, după ce primul a fost anulat. Decizia a fost luată după ce s-a constatat că membra CSP, Olesea Vîrlan, a acordat un punctaj nejustificat candidatului Ion Munteanu. La câteva zile distanță Vîrlan și-a anunțat demisia.